مولوی منصوری اظهار داشت: بعد از وفات رسول خدا(ص) مردم در سقیفه بنیساعده گرد هم آمدند و ابوبکر صدیق(رض) را به عنوان خلیفه اول رسول خدا(ص) انتخاب شد. حضرت علی(رض) در اين باره فرمودند: کسی را که رسول خدا(ص) در امر دین برایمان برگزید، ما او را برای دنیای خود نیز برمیگزینیم. ابوبکر صدیق(رض) در ابتدای خلافت خویش دچار مشکلات سختی شد و در شروع خلافت، مانعین زکات و پیامبران دروغین آمدند. وقتی ایشان با عمرفاروق(رض) در مورد جهاد با مانعین زکات مشوره کردند حضرت عمر(رض) فرمودند: بهتر است فعلاً از دارالخلافه بیرون نرویم اما ابوبکر صدیق(رض) فرمودند: چگونه صبر کنم وقتی دین مورد نقص قرار بگیرد و آیا ابوبکر سکوت کند؟!
ایشان افزود: خطبهای که ابوبکر صدیق(رض) بعد از خلافت خواندند دارای مطالبی بسیار ارزشمند بود. در خطبه اول فرمودند: با آنکه خلیفه شما شدم اما از شما برتر نیستم و خود را از شما برتر نميدانم. وظیفه من بسیار سنگین است و کاش کسی دیگر خلیفه میبود و من در کنارش یاور او می بودم. تا زمانی که از خدا و رسولش اطاعت کردم از من اطاعت کنید و اگر فاصله گرفتم مرا اصلاح کنید. خلیفه رسول خدا(ص) به امت حق داد تا بر رفتارش نظارت کنند. خلیفه رسول خدا(ص) به امت حق انتقاد در کارش میداد و به راستی این چنین خلیفهای سزاوار خلافت است. خلیفه رسول خدا(ص) از منتقدش تشکر میکند حال آن که حاکمان دوران بر منتقدین خود رحم نمیکنند. در خلافت ابوبکر صدیق زندانی وجود نداشت؛ چون مجرمی وجود نداشت. از حقوق مدنیت، حقی برای مردم قائل بود و برای احقاق حق و رفع ظلم فرقی بین کسی قائل نبود. حقوق شهروندی نیز از سیاستهای راهبردی ابوبکر صدیق(رض) بود. شهروند درجه دو در دوران خلافت ایشان وجود نداشت و به تمام اقوام، ملیتها و مذاهب حتی یهود و نصاری بها میداد و حق شهروندی برایشان قائل بود.
مولوی منصوری تصریح کرد: تعصب، قومگرایی و نژادپرستی مانع از اجرای عدالت اسلامی نبود. اگر یهود و نصاری شکایتی از مسلمانی میکردند حق را اجرا میکرد. برای ابوبکرصدیق(رض) فرقی بین عرب و عجم، سیاه پوست و سفید پوست و مسلمان و غیر مسلمان وجود نداشت و همه مردم در حقوق بیت المال و منابع طبیعی از حقوق یکسانی برخوردار بودند. این گونه بود که تورات و انجیل بر رفتار صحابه کرام مهر تایید می زند.
ایشان افزود: متاسفانه ما از مسیر خود فاصله گرفتیم که به چنین دردهايي مبتلا شدهایم. نبی مکرم اسلام(ص) میفرمایند: امیرهیچ طایفهای نخواهد بود که فردای محشر خواهد آمد در حالیکه دو دستش به غل و زنجیر خواهد بود و او را جز عدالت چیزی نجات نخواهد داد. به راستی چرا امروز دشمنان دین جرات اینکه بر ما بتازند را به خود میدهند؟! چرا مردم و نسل جوان ما را از اسلام متنفر کردند؟ چرا کفار، مسلمانان را به جان هم انداختند و خطرناکترین اسلحههای خود را روی امت اسلامی آزمایش میکنند؟ مصدر قانونی ابوبکر صدیق(رض) قرآن و اسلام بود. اما بدانیم ریشه ظلم روزی از بین خواهد رفت و نابود میشود. شاید حکومتی با گناه و معصیت دوام پیدا کند اما با ظلم دوام پیدا نخواهد کرد و روزی درخت ظلم و قدرت ظالمين فروکش می کند و نابود خواهد شد.
مدرس محترم حوزه علمیه احناف خواف خاطرنشان کرد: بخش دیگری از اصول خلافت ابوبکر صدیق(رض) مردمیبودن ایشان بود. گوسفندان را خودش میدوشید، به عیادت بیماران ميرفت، خدمت بیوه زنان میکرد و به مشکلات مردم رسیدگی میکرد. این چنین ویژگیهایی در وجود ابوبکر صدیق(رض) هویدا بود. ایشان سپاه اسامه را تجهیز و ارسال کرد و با مانعین زکات سخت مقابله کرد و سرانجام بعد از دوسال و سه ماه آخرین لحظات زندگیاش را سپری میکند. دخترش عایشه(رض) همسر رسول خدا(ص) را صدا میزند و میفرمایند: دخترم؛ ابوبکر صدیق به عنوان خلیفه مسلمانان از طرف مردم انتخاب شد. من در مدتی که این مسئولیت در دستم بود حقوقی را از بیتالمال دریافت نکردم. تنها چیزی که دریافت میکردم غذایی معمولی و لباسی خشن بود. امروز فقط یک لباسی خشن و غلامی ضعیف و شتری بعد از من باقی میماند. شما را قسم میدهم این وسایل را به عمر فاروق(رض) تحویل دهید. اشک در چشمان حضرت عایشه(رض) حلقه زد و گفت: پدر جان، این دیگر چه سفارشی است. فرمودند:من دارم از دنیا میروم. حضرت عایشه(رض) حضرت عمر(رض) را صدا زد و امانتی که از ایشان بود را در اختیار عمر فاروق قرار داد و آخرین دعایی که حضرت ابوبکرصدیق(رض) کردند این بود که خدایا مرا به نیکان ملحق بفرما و با ایشان نیز محشور فرما. وقتی این امانت به عمر فاروق(رض) داده شد گریه کرد و گفت: ای خلیفه رسول خدا، کار خلیفه بعد از خودت را سخت کردی؛ زیرا آن شخص به زهد و تقوای تو نخواهد رسید. ابوبکر صدیق در زمان خلافتش امپراطور عظیم اسلام را رونق داد به حدی که مسیحیان و یهودیان در کنار ارتش ابوبکر صدیق(رض) علیه حکومت خود جنگیدند، زیرا بسیار برخورد و رفتار محترمانهای داشت.
ایشان در خاتمه سخنان خویش، با توجه به فرا رسیدن ماه شعبان و حضور اساتید حوزه علمیه در مساجد سطح شهر خواف جهت کمک به حوزه علمیه احناف خواف خطاب به نماز گزاران تاکید کرد: همه ما میدانیم که در ماه شعبان عدهای از طرف حوزه علمیه برای کمک به طلاب و حوزه به مساجد میروند. بنابراین حساب دقیق اموال خود را برای ادای زکات بسنجید و از خیرات و صدقات برای کمک به حوزه فراموش نکنید.
ایشان تصریح کرد: همانطور که مستحضر هستید، حوزه علمیه احناف خواف مرکز دینی و فرهنگی شهر است و خدمات این حوزه در ابعاد مختلف در سطح منطقه گسترده است و باید با این دید به حوزه نگاه شود و کمکها صورت گیرد.
سخنرانی نماز جمعه
حقوق شهروندی از سیاستهای راهبردی حضرت ابوبکر صدیق(رض) بود.
احناف خواف1397-01-250 نظر036
اشتراک گذاری
دیدگاهتان را بنویسید