ایشان در مقدمه سخنان خویش گفت: بزرگترین دلیل نابسامانیهایی که امروزه در جوامع بشری دیده میشود، از قبیل «قتل»، «کشتار» و «فساد»، به خاطر دوری از معنویت است. دوری از معنویت یعنی، جوامع از لحاظ تعلیم و تزکیه آماده نشدهاند، و برای آن، هیچ بستری را آماده نکرده باشند.
مولوی نیکخوی گفت: خداوند در جاهای متعددی، تعلیم قرآن و اقامه نماز را کنار همدیگر ذکر کرده است؛ آیه “وَالذینَ یُمَسِّکُونَ باالکتابِ و أقامُوا الصّلاةَ إنّا لا نُضِیعُ أجرَ المُصلِحینَ”(اعراف-170) و برای اینکه تعلیم قرآن، نشر و پخش شود، نیرو و انرژی بالایی را میطلبد، و برای کسب این انرژی خداوند میفرماید: “وَ رَتِّلِ القُرانَ تَرتِیلا”(مزمل-4) که همواره انسانها باید مشغول تلاوت آن باشد.
مدرس حوزه علمیه احناف خواف افزود: طبق آیه 45 سوره عنکبوت، نماز، انسان را از فحشا و منکرات باز میدارد، و اگر انسان نمازخوان، دست به اعمال ناشایست بزند، قطعاً نماز آن شخص، از معنویت و روح عاری بوده، و هر چه انسان در نماز، به خشوع و خضوع بپردازد به مراتب او را از کارهای منکر محفوظ نگه میدارد.
مولوی نیکخویی ادامه داد: نماز فوائد زیادی دارد، از جمله:
اول: زدودن گناهان؛ آیه “إنَّ الحَسناتِ یُذهِبنَ السیِّئات”(هود-114) همانا نیکیها، بدیها را از بین میبرد.
دوم: طهارت جسم و روح؛ هر عبادت نیاز به پاکی ظاهری دارد. نماز، علاوه بر اینکه طهارت جسم را ایجاد میکند، روح انسان را هم پاک نگه میدارد، پیامبر اکرم (ص) فرمودند: ” أرَأیتُم لَو أنّ نهراً ببابِ أحدکم یغتسلُ فیه کلّ یوم خمس مراتٍ هل یبقی مِن دَرَنِهِ شئٌ؟ قالوا لا یبقی من دَرَنِه شئٌ قال فکَذالک مَثَلُ الصّلَوَاتِ الخَمسِ یَمحُو اللهُ بِهِنَّ الخَطایا” خبر بدهید اگر جوی آبی در مقابل منزل شما باشد و شما روزانه در آن پنج بار غسل نمایید، آیا نجاستی بر بدن باقی میماند؟ صحابه عرض کردند: خیر، پیامبر فرمودند: نمازهای پنجگانه نیز تمام گناهان را از بین میبرد و محو میکند.
سوم: نماز باعث اتحاد و انسجام فرد و خانواده میشود، چون تضاد در عبودیت، باعث تضاد شخصیت میشود، و تشتت و بیثباتی در میان این افراد رشد میکند، اما کسانیکه به یکتاپرستی اعتقاد دارند، جایگاه آنها حفظ میشود، و اتحاد و انسجام ایجاد میشود. حضرت یوسف علیه السلام همین نکته را متذکر شدند و به آن دو نفری که با ایشان در زندان بودند فرمودند:” یَا صاحِبَیِ السِّجنِ ءَأربابٌ مُتَفَرّقُونَ خَیرٌ أمِ اللهُ الوَاحِدُ القَهار” آیا خدایان متعدد بهتر است یا پروردگار یگانه قدرتمند و غالب؟!
چهارم: اعتماد به نفس؛ کسانیکه نماز میخوانند، خداوند را پشتیبان خود میدانند و این باعث اعتماد به نفس آنها میشود، آیه “یا أیُّها الذین آمَنوا استَعِینُوا باالصّبرِ وَ الصّلاة إنّ اللهَ مَعَ الصابرین(بقرة-153)، و به خاطر همین نماز است که اولیاءالله هیچ ترس و وحشتی از کسی ندارند، آیه ” ألا إنَّ أولیاءَ اللهِ لا خوفٌ علیهم و لا هم یَحزنُون”( یونس-62).
ایشان گفت: تمام جامعهشناسان اعلان کردهاند که فرزندان ما دارای 20 درصد هوش منطقی و 80 درصد هوش عاطفی هستند؛ یعنی اینکه 20 درصد هوش منطقی برای کسب علم کافی است و80 درصد هوش عاطفی نیاز به معنویت دارد.
مدرس حوزه علمیه احناف خواف خاطرنشان کرد: بسیاری از اولیاء فرزندان، مسؤلیت خودشان را فراموش کردهاند، و به خاطر علم و آگاهیای که ندارند، نمیتوانند ارتباط صمیمانهای با فرزندان خود برقرار کنند.
ایشان ادامه داد: گاهی اوقات در خانواده، فشار تحصیلی به قدریست که باعث فشارهای روحی و عصبی میشود و خود به خود، تنفر از درس و علم پیدا میکنند.
مولوی نیکخوی افزود: اگر در خانودههای ما فضای عاطفی، و صمیمیت نباشد، فرزندان ما برای جبران آن رو به بازیهای کامپیوتری و مصرف مواد مخدر میآورند؛ تا بتوانند آن کمبود را جبران کنند.
ایشان امور مکاتب را یکی از مسائل مهم شمرد و گفت: بحمد الله، با راه اندازی امور مکاتب حوزه علمیه احناف خواف، بستری مناسب برای همه افراد ایجاد شده است، و در مسیر تربیت و تعلیم فرزندان ما تلاش میکنند، لذا این فرصت را غنیمت شمرده و در پیشبرد این هدف تلاش کنیم.
سخنرانی نماز جمعه
هر چه انسان در نماز، به خشوع و خضوع بپردازد به مراتب او را از کارهای منکر محفوظ نگه میدارد.
احناف خواف1398-10-210 نظر037
اشتراک گذاری
دیدگاهتان را بنویسید