همیشه فروش زیاد، نشان موفقیت نیست؛ رسول خدا(صلی الله علیه و آله وصحبه وسلم) فرمود: سوگند در معامله، باعث فروش زیاد میشود اما برکت را از بین میبرد. (بخاری:2087)
یکی از مضرات این جریان، عذابی است که بر قوم شعیب(علیه السلام) نازل شد. خداوند بیان داشته است که شعیب(علیه السلام) از مردم خواست تا خدای یگانه را بپرستند و کمفروشی (گران فروشی) نکنند. (هود:84 و اعراف:87) در این آیات، مردم از عذاب سختی ترسانده شدند.
اگر چه کمفروشنی نوعی گرانفروشی هم هست اما خیانت در معامله را نیز شامل میشود.
مردم آن زمان، خودسرانه عمل میکردند و به احکام الهی هیچ توجهی نداشتند. در نتیجه خدای متعال آنان را با فریاد سهمگین حضرت جبرئیل(علیه السلام) چنان عذاب کرد که همگی همچون خاشاکی بر روی زمین افتاده بودند. کمفروشی (گران فروشی) در سوره مطففین نیز مذمت شده است و خداوند این افراد را به عذاب خود تهدید مینماید.
◽️تاجر میتواند با رعایت صداقت و امانت، همراه با صدیقین و شهدا و صالحین حشر شود.(ترمذی:1209) یا با عدم رعایت صداقت و امانت، خود را به حدی برساند که رسول خدا (صلی الله علیه وآله وصحبه وسلم) دو مرتبه با تأکید فرمود: تاجر، فاجر است؛ تاجر، فاجر است. خداوند نیز کمفروشان و گرانفروشان را تهدید کرده آنان را از عذاب خود در قیامت ترسانده است.
◽️آیا تا به حال به این نکته اندیشیدهاید که پول و درآمد خود را ابتدا در کنار سفره، به فرزندان خود میخورانیم و زمینهی رشد یا بدبختی آنها را با تغذیهی حلال یا حرام تضمین میکنیم. همان طوری که وسیلهی بنزینی نمیتواند با گازوئیل سالم بماند، غذایی که روح انسان را تقویت کند نیز نمیتواند حرام باشد.
◽️سالمترین غذا را برای جسم و روح خود انتخاب کنید تا گذر از مسیر سعادت برایتان آسان شود.
✍️ جواد عصار رودی
دیدگاهتان را بنویسید