m_baheyat_1

صداقت انسان را به سوی بهشت سوق می‌دهد

دروغ و کذب، از بارزترین صفات منافین که خطرشان از کفار و مشرکین بیش‌تر است

به گزارش پایگاه اطلاع رسانی احناف خواف، مولوی ابراهیم باهیئت، در مراسم نماز جمعه ۲۵ اسفند ماه ۱۴۰۲ اهل سنت شهر خواف، با تلاوت آیه (شَهرُ رَمَضَانَ ٱلَّذِي أُنزِلَ فِيهِ ٱلقُرءَانُ) پیرامون موضوع صداقت، به ایراد سخن پرداخت.

مدرس حوزه علمیه احناف در آغاز سخن بیان داشت: از جمله نعمت‌های خداوند، ماه مبارک رمضان است که در جمعه‌ی اول آن قرار داریم. تمام سعی و تلاش خود را به کار گیریم که از تمام معنویات و برنامه‌های رمضان، نهایت استفاده را ببریم.

وی گفت: موضوعی که برای این هفته در نظر گرفته شده است، موضوعی بسیار مهم و اساسی است که اگر یک مسلمان به آن توجه کند و این صفت را در خود ایجاد کند، دروازه‌ی همه‌ی خوبی‌ها بر او باز می‌شود اما اگر توجه نکرد، دروازه‌ی همه‌‌ی بدی‌ها به روی او باز می‌شود.

سخنران نماز جمعه خواف ادامه داد: امروزه، متاسفانه مردم اضطراب و نگرانی فراوان دارند. در جامعه مشاهده می‌کنیم که عده‌ای از انسان‌ها بر عده‌ای دیگر اعتماد ندارند و همین بی‌اعتمادی سبب نگرانی شده است. گاهی در خانواده‌ها مشاهده می‌کنیم که مرد و زن که در حقیقت لباس یکدیگرند و باید به یکدیگر آرامش دهند، به هم بدبین و بدگمان هستند و همین سبب اختلافات خانوادگی می‌شود.

مولوی باهیئت گفت:در بازار، کاسب‌ها از مشتری‌ها گله و شکایت دارند، مشتریان از گرانی‌ها و کالاهای ناقص گله و شکایت دارند و همین‌گونه مردم نسبت به تعدادی از مسئولین ناراض هستند. جوانان نیز همین‌گونه نگرانی‌هایی دارند و نسبت به آینده‌ی کاری خود امید ندارند. این‌ها واقعیت‌هایی است که اتفاق می‌افتد.

از مهم‌ترین صفات یک انسان و به ویژه مسلمان، صادق بودن است

مدرس حوزه علمیه احناف خواف ادامه داد: وقتی انسان ریشه‌ی همه‌ی این مشکلات را بررسی می‌کند، نهایتا به یک مطلب می‌رسد و آن این‌که صداقت یا وجود ندارد و یا کم‌رنگ شده است و در مقابل، کذب و دروغ در جامعه شیوع پیدا کرده است. یکی از مهم‌ترین صفات یک انسان و به ویژه مسلمان، صادق بودن است. اگر به این موضوع توجه نکنیم، نسل در نسل ما به آرامش نخواهند رسید. اگر همین جمعه‌ی اول رمضان شروع نکردیم و صداقت را در پیش نگرفتیم، بر همین اساس فرزندان ما تربیت خواهند شد.

وی افزود: یکی از دانشمندان می‌گوید هرگاه اعتقاد یک انسان، سخن و عمل او باهم مطابقت داشته باشد، به این شخص، انسان راست‌گو و راست گفتار و صادق گفته می‌شود. یک انسان صادق، آن‌چه که در فکر اوست و آن‌چه به آن معتقد است، همان بر زبانش جاری می‌شود و هرچه بر زبان او جاری می‌شود، تمام سعی و تلاش او بر این است که بر گفته‌ی خود عمل کند.

سخنران نماز جمعه خواف گفت: خداوند در سوره‌ی توبه همه‌ی مومنان را تشویق می‌کند که با این‌گونه افراد نشست و برخاست کنید. خداوند می‌فرماید: (ای اهل ایمان! تقوای الهی پیشه کنید و با انسان‌های راست‌گفتار هم‌نشینی کنید.) در سوره‌ی حجرات، خداوند به نوعی انسان‌های صادق را معرفی می‌کند و می‌فرماید: (مومنان راستین، کسانی هستند که به خدا و رسول الله(ص) ایمان آوردند و بعد از آن هیچ‌گونه شک و تردیدی در خود راه ندادند و با مال و جان در راه خدا تلاش کردند و به دین الهی خدمت کردند و صادقین این افراد هستند.)

انسان‌های صادق، نتیجه‌ی صدق خود را در این دنیا و جهان آخرت، خواهند دید

مولوی باهیئت بیان داشت: در سوره‌ی مائده، خداوند به این مطلب می‌پردازد که انسان‌های صادق، نتیجه‌ی صدق خود را در این دنیا و جهان آخرت، خواهند دید و به اندازه صداقت خود، فایده حاصل خواهند کرد. خداوند متعال می‌فرماید: (روز آخرت، همان روزی است که انسان‌ها از صداقت خود در دنیا بهره می‌برند.) انسان صادق و راست‌گو، نتیجه‌ی صداقتش را قطعا طبق کلام خداوند، خواهد دید.

مدرس حوزه علمیه احناف خواف ادامه داد: در کلام رب العالمین می‌بینیم که هرگاه خداوند خواسته است که انسانی را مورد تمجید و ستایش قرار دهد، او را متصف به صفت صداقت می‌کند. در آیه ۴۱ سوره مریم، وقتی خداوند بنده‌ی خاص خود، حضرت ابراهیم(ع) را می‌خواهد تعریف کند، می‌فرماید: (به یاد آور حضرت ابراهیم را که او بسیار صادق و راست‌گو و پیامبر خدا بود).

وی افزود: خداوند در مورد حضرت اسماعیل(ع) نیز می‌فرماید: (به یاد آور حضرت اسماعیل را که او بسیار صادق الوعد بود، یعنی به وعده‌ی خود عمل می‌کرد و هم‌چنین پیامبر خدا بود.) خداوند صفت صداقت را قبل از نبوت بیان کرد که این خود دلیلی بر اهمیت این صفت است. خداوند در مورد حضرت ادریس(ع) هم می‌گوید: (حضرت ادریس هم بسیار راست‌گو بود.)

سخنران نماز جمعه خواف بیان داشت: ماه مبارک رمضان است و شکلی که تا به حال زندگی می‌کردیم، جالب نیست. متاسفانه بر زبان بعضی از انسان‌ها جاری می‌شود که می‌گویند: اگر انسان دروغ نگوید، پیشرفت نمی‌کند، این چقدر خطرناک است. این اشخاص چگونه تربیت یافته ‌اند؟ ممکن است بخشی از کلام او درست باشد چون بین انسان‌های دروغ‌گو بزرگ شده است و زندگی کرده است.

مولوی باهئیت گفت: یکی از دانشمندان می‌گوید: راست‌گویی و صداقت، به هر اندازه‌ای که در وجود آدمی باشد، همان اندازه آن انسان سود و فایده می‌برد. عالمی دیگر می‌نویسد: هیچ صفتی مانند صداقت، استقرار جامعه را تضمین نمی‌کند. دانشمندان، صداقت را باعث پیشرفت می‌دانند. صداقت، همیشه بهترین شیوه و سیاست در زندگی بوده و خواهد بود و دلیل آن این است که اضطراب و ناامنی را از بین می‌برد.

از ویژگی‌های خاص صداقت این است که انسان‌ها، لذت هر دو دنیا را احساس خواهند کرد.

مدرس حوزه علمیه احناف خواف تاکید کرد: تصور کنیم که یک انسان، همه چیز مانند سرمایه‌های میلیاردی و مقام‌های بالای سیاسی را داشته باشد ولی آرامش نداشته باشد، این قدرت و ثروت چه فایده‌ای دارد. از ویژگی‌های خاص صداقت این است که انسان‌ها، لذت هر دو دنیا را احساس خواهند کرد. یکی از اصحاب پیامبر(ص) می‌فرماید: انسان راست‌گو، سه چیز به دست می‌آورد، اول اعتماد مردم می‌باشد. مردم به انسان‌های صادق اعتماد می‌کنند ولی نسبت به شخص دروغ‌گو، احساس تنفر می‌کنند. دوم، محبت و سوم، ابهت و شخصیت انسان صادق نزد انسان‌ها بالا می‌رود.

وی تصریح کرد: فرقی نمی‌کند که انسان دروغ‌گو چه کسی باشد، هرکسی که باشد، اعم از سیاست‌مدار، مردم معمولی، علما و..‌، وقتی مردم آن شخص را دروغ‌گو تصور کردند، دیگر هیچ رتبه و ارزشی نزد مردم ندارد و این طبیعت جامعه است. یکی از علما می‌نویسد: صدق و راستی در فعالیت‌های مختلف علمی، اقتصادی و سیاسی، از موثرترین ابزار جلب اعتماد مردم است. مثلا وقتی یک شرکت تبلیغاتی، از کالایی تعریف زیاد می‌کند و وقتی مردم می‌خرند و استفاده می‌کنند و می‌بینند که آن کالا کیفیت لازم را نداشت، اذعان می‌کنند که مسئولین و همه‌ی افراد این شرکت و موسسه دروغ‌گو هستند و نتیجه این می‌شود که هر فرد مصرف کننده، به دیگران گوشزد می‌کند که فلان کالا کیفیت ندارد و این شرکت مشتری‌های خود را از دست می‌دهد.

لعنت خدا بر کذابین قرار گرفته است

سخنران نماز جمعه خواف ادامه داد: یک عالم و دانشمند را در نظر بگیریم. او در یک زمینه تحقیقاتی انجام می‌دهد که آغشته به دروغ و کذب است و این موضوع بر تحصیل‌کردگان عیان شد، از این به بعد آن شخص هرچقدر جلسات علمی داشته باشد، در نزد مردم ارزشی ندارد و می‌گویند: او دروغ‌گو است. یک سیاست‌مدار، وقتی در برنامه‌های او دروغ باشد، هرچقدر آن سیاست‌مدار بانفوذ و دارای رتبه و مقام باشد، وقتی بر مردم دروغ او آشکار شد، ارزش و شخصیت او از بین می‌رود و دستورات او نیز با شکست مواجه خواهد شد.

مولوی باهیئت خاطر نشان کرد: در قرآن، لعنت خدا بر کذابین قرار گرفته است و کسی که مورد لعنت الهی قرار گیرد، بویی از خوشبختی نمی‌برد و مستقیم وارد جهنم خواهد شد. در احادیث متعددی از پیامبر(ص) بیان شده است که دروغ و کذب، از بارزترین صفات منافین که خطرشان از کفار و مشرکین بیش‌تر است، می‌باشد. در روایتی پیامبر(ص) می‌فرمایند: صداقت را در برخود لازم بگیرید و صدق، انسان را به سوی خوبی‌ها و خوبی‌ها انسان را به سوی بهشت سوق می‌دهند و از دروغ به شدت پرهیز کنید، کذب انسان‌ را به بدی‌ها و بدی‌ها انسان را به سوی جهنم سوق می‌دهند.

مدرس حوزه علمیه احناف خواف ادامه داد: از بدترین نوع عذاب‌های الهی، این است که صدق در میان مردم نباشد و نسبت به هم بی‌اعتماد باشند. یکی از علما می‌نویسد: بدترین مجازات انسان دروغ‌گو، این است که احیانا اگر حرف راست هم بگوید، انسان‌ها نمی‌پذیرند. عزیزان! انسان اگر هر پست و مقامی داشته باشد و در نزد مردم دروغ‌گو شمرده شد، هیچ ارزشی  ندارد و رسوای عام و خاص خواهد شد.

سخنران نماز جمعه خواف در پایان بیان داشت: ماه رمضان، بهترین فرصت است که انسان خود را اصلاح کند و صفت صدق را در خود تقویت کند. بیاییم تصمیم بگیریم که در خانواده خود صادق باشیم و والدین نیز پیش فرزندان خود، از صدق و راستی استفاده کنند. بیاییم تصمیم بگیریم که در عبادات مانند نماز تراویح شرکت کنیم و نگوییم سخت است، چون وقتی قرار است پاداش چند برابر بگیریم، این سختی‌ها آسان می‌شود. جوانان عزیز از فرصت‌ها خوب استفاده کنند و بدانند که هرگاه دین یاری شده و پیشرفت کرده است، به وسیله‌ی نسل جوان بوده است. بسیاری از انقلاب‌های دنیا به وسیله‌ی جوانان اتفاق است. بیش‌تر یاران پیامبر(ص)، جوان و نوجوان بوده‌اند. برای این نسل جوان، قرار است حوزه‌ی علمیه احناف خواف، برنامه‌ی اعتکاف برپا کند و برنامه‌هایی که تدارک دیده شده است، برای اقشار مختلف می‌باشد و همه می‌توانند شرکت کنند.

اشتراک گذاری

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *