هرجا که تعلیمات اسلام حاکم باشد، در آنجا همه با هم متحد و همدل هستند
به گزارش پایگاه اطلاع رسانی احناف خواف، مولانا حبیبالرحمان مطهری، در مراسم نماز عید سعید فطر اهل سنت شهر خواف، با تلاوت آیات (وَمَنْ يَبْتَغِ غَيْرَ الْإِسْلَامِ دِينًا فَلَنْ يُقْبَلَ مِنْهُ وَهُوَ فِي الْآخِرَةِ مِنَ الْخَاسِرِينَ)، (الْيَوْمَ أَكْمَلْتُ لَكُمْ دِينَكُمْ وَأَتْمَمْتُ عَلَيْكُمْ نِعْمَتِي وَرَضِيتُ لَكُمُ الْإِسْلَامَ دِينًا) به ایراد سخن پرداختند.
مدیریت حوزه علمیه احناف خواف، در آغاز سخن، ضمن تبریک عید فطر، فرمودند: خدای متعال، دو عید را برای ما عنایت کرده است که بعد از دو عبادت مهم به وقوع میپیوندند. یکی عید فطر که بعد از یک ماه طاعت و عبادت و روزهداری و دیگری عید قربان است که در عشر ذیالحجه و عبادت مهم حج میباشد. در آیه اولی که قرائت شد خداوند متعال میفرماید: هرکس که به دنبال دینی غیر از اسلام برود، این کار او، مورد قبول قرار نخواهد گرفت و در آخرت جزو زیانکاران خواهد بود. در آیهی دومی که در روز عرفه و در حجةالوداع نیز نازل شد، خداوند متعال میفرماید: امروز دین شما را کامل کردم و نعمت خود را بر شما تمام کردم و اسلام را به عنوان دین برای شما انتخاب کردم.
ایشان ادامه دادند: علما در ذیل این آیات میفرمایند: اسلام بزرگترین نعمت برای امت اسلامی است و یک نعمت غیر مترقبه نیز میباشد. چون تعلیمات اسلام، بهترین تعلیمات برای سبک زندگی میباشد. ما از تعلیمات اسلامی، تعلیمات بهتری را نمیتوانیم پیدا کنیم. برای فهمیدن این مطلب، چند جمله را به عنوان مقدمه عرض میکنم. وجود انسان، نمایش قدرت الهی است که از مجموعه اعضای مختلف مانند: دست، پا، چشم، گوش، قلب و… تشکیل شده است. صفت و کارکرد هر عضو نیز متفاوت است. علما میفرمایند: مجموعهی اعضای بدن انسان، مجموعهی اضداد است. کاری را که چشم میکند، گوش انجام نمیدهد و یا کاری را که زبان انجام میدهد، چشم انجام نمیدهد و… .
مولانا مطهری افزودند: خدای متعال روح را در انسان دمید و به وسیلهی این روح، تمام اعضا یکی شدند و گویا کار آنها یکی شد. به این نحو که اگر هر عضوی از بدن مریض شود و به درد بیاید، بقیه اعضا نیز بیقرار خواهند بود. اگر روح نمیبود، تمام اعضای انسان، از هم بیگانه و اجنبی میبودند. در زندگی اجتماعی و دنیایی نیز به همینگونه است که هر انسان از انسان دیگر جدا است و هر انسان با انسانهای دیگر از نظر اخلاق و خصوصیات انسانی متفاوت هستند اما خداوند متعال تمام بنیآدم و انسانیت را به برکت اسلام متحد کرد.
اسلام به منزلهی روح در بدن است
ریاست نشست فقهی اهل سنت خراسان تصریح کردند: خداوند پیامبر(ص) را مبعوث کرد و همهی انسانها در تمام نقاط جهان به وسیلهی اسلام متحد شدند و جامعهی اسلامی، به منزلهی عضوی واحد گشتند. اگر اسلام نباشد، همهی انسانها اجنبی میشوند و از یکدیگر متنفر میگردند. اسلام به منزلهی روح در بدن است. اسلام، دلهای مردم را به یکدیگر مرتبط کرد. خداوند متعال میفرماید:(إِنَّ ٱلَّذِينَ ءَامَنُواْ وَعَمِلُواْ ٱلصَّـلِحَتِ سَيَجعَلُ لَهُمُ ٱلرَّحمَنُ وُدّا) کسانی که ایمان آوردند و عمل صالح انجام دادند، خداوند در میان آنها محبت و الفت قرار داد. در آیهای دیگر خداوند میفرماید:( لَوْ أَنْفَقْتَ مَا فِي الْأَرْضِ جَمِيعًا مَا أَلَّفْتَ بَيْنَ قُلُوبِهِمْ وَلَكِنَّ اللَّهَ أَلَّفَ بَيْنَهُمْ) ای محمد! اگر تمام آنچه که بر روی زمین است را انفاق کنی، نمیتوانی همهی مردم را یکی کنی و الفت بین آنها برقرار کنی اما خداوند این کار را انجام داد.
مدیریت حوزه علمیه احناف خواف خاطرنشان کردند: در هرجا که تعلیمات اسلام حاکم باشد، در آنجا همه با هم متحد و همدل هستند و زندگی آنها به خوبی سپری میشود اما اگر در خانواده یا جامعهای که تعلیمات اسلامی حکمفرما نباشد و مردم دستورات اسلام را رعایت نکنند، در آن جامعه تنفر و بیگانگی ایجاد خواهد شد و به همین دلیل است که اسلام بهترین دین و نعمت برای این امت است. یکی دیگر از دلایلی که خداوند اسلام را برای ما به عنوان دین انتخاب کرد، این است که اسلام ما را به طرف ایمان به الله دعوت میدهد، و آن این است که ما یک پروردگار و خالق داریم که ما را به وجود آورده است و باز ما را میمیراند و در قیامت محشور میگرداند و در مقابل الله قرار خواهیم گرفت و اگر نیکی کرده باشیم، مستحق انعام خواهیم بود و اگر بدی کرده باشیم، باید مجازات اعمال خود را بچشیم.
ایشان ادامه دادند: اگر ایمان به خدا و معاد، در هرکس نهادینه شود و اینچنین اعتقادی داشته باشد، خیلی از مصائب و مشکلات از بین خواهد رفت. اگر ایمان به قضا و قدر و تقدیر الهی در دل هرکس رسوخ پیدا کند، خیلی از مشکلات و مصائب حل میشود و اینچنین شخصی به زودی ناراحت نمیشود؛ چون شخص مومن که ایمان به خدا و معاد و عدالت خدا دارد، معتقد است که انسانها بعد از مردن زنده میشوند در آنجا حساب کتاب هست و بدیها و خوبی ها مورد بررسی قرار میگیرد. مشکل کسانی که جرم و جنایت میکنند، این است که اعتقاد به روز آخرت و اعتقاد به این که در برابر الله قرار میگیرند را ندارند. خداوند میفرماید:(وَنَضَعُ ٱلمَوَزِينَ ٱلقِسطَ لِيَومِ ٱلقِيَمَةِ فَلَا تُظلَمُ نَفس شَي وَإِن كَانَ مِثقَالَ حَبَّة مِّن خَردَلٍ أَتَينَا بِهَا وَكَفَى بِنَا حَسِبِينَ) ما ترازوی عدالت را در روز قیامت وضع خواهیم کرد و به هیچ نفسی ظلم کرده نمیشود و اگر هر نفس به اندازه یک دانه خردل نیکی یا بدی کرده باشد، آن را خواهیم آورد و ما به عنوان حسابرس و حسابکننده کافی هستیم.
انسانها در انتخاب اعمال خود در این دنیا مختار هستند
مولانا مطهری افزودند: انسانها در انتخاب اعمال خود در این دنیا مختار هستند و اجباری وجود ندارد و به دلیل همین اختیار، انسانها در دنیا دو گروه هستند. یک گروه به دنبال ظلم و ستم به دیگران هستند و پیروی از خواهشات نفسانی و انجام گناه را در پیش گرفتهاند و گروهی دیگر که به دنبال اطاعت و فرمانبرداری از الله هستند. از طرفی اگر نگاه کنیم، این دنیا ظرفیتی ندارد که انسانها نتایج اعمال خود را به صورت کامل ببینند و نه پاداش صالحان کاملا میسر است که در دنیا داده شود و نه مجازات کامل بدکاران در این دنیا میسر است. عدالت الهی نیز همین را تقاضا میکند تا جهانی دیگر باشد تا صالحان به پاداش اعمال نیک خود و بدکاران به جزای اعمال خود برسند.
ریاست نشست فقهی اهل سنت خراسان بیان داشتند: خداوند نسبت به معاد میفرماید:(أَفَحَسِبْتُمْ أَنَّمَا خَلَقْنَاكُمْ عَبَثًا وَأَنَّكُمْ إِلَيْنَا لَا تُرْجَعُونَ) شما فکر میکنید که ما شما را بیهوده خلق کردیم و به طرف ما نخواهید آمد. خداوند در آیهی دیگر میفرماید:( أَمْ حَسِبَ الَّذِينَ اجْتَرَحُوا السَّيِّئَاتِ أَنْ نَجْعَلَهُمْ كَالَّذِينَ آمَنُوا وَعَمِلُوا الصَّالِحَاتِ سَوَاءً مَحْيَاهُمْ وَمَمَاتُهُمْ سَاءَ مَا يَحْكُمُونَ) آیا کسانی که گناه کسب کردند، فکر میکنند که ما آنها را به مثل اهل ایمان قرار میدهیم، چقدر بد است فکری که آنها میکنند. خداوند در آیهای دیگر میفرماید:( أَمْ نَجْعَلُ الَّذِينَ آمَنُوا وَعَمِلُوا الصَّالِحَاتِ كَالْمُفْسِدِينَ فِي الْأَرْضِ أَمْ نَجْعَلُ الْمُتَّقِينَ كَالْفُجَّارِ) آیا ما قرار بدهیم اهل ایمان و کسانی که اعمال صالح انجام دادند مانند مفسدین و یا متقین و فاجران را مثل هم قرار میدهیم؟ این امکان ندارد.
مدیریت حوزه علمیه احناف خواف فرمودند: دین اسلام ما را دعوت به ایمان و معاد میدهد و به ما میفهماند که خدای متعال، حکیم است و کار او از حکمت خالی نیست و ما همه مخلوق و مملوک خداوند هستیم و کار مالک از مصلحت خالی نیست و اعمال نیک ضایع نخواهد شد و اعمال بد و شر، قطعا جزا داده میشوند. اگر ایمان به خدا و معاد و حکمت خدا در انسان به وجود بیاید، در زندگی انسان آرامش و سکون حاصل میشود و غم و غصه از او دور میشود و چنین شخصی معتقد است که آزمایشات الهی برای او ثواب دارد و باعث رفع درجات میشود.
ایشان افزودند: بنده یک مقالهای از یک عالم و دعوتگر پاکستانی مطالعه کردم که ایشان نوشته بود: سالها قبل من برای دعوت به آمریکا رفتم و با کسی در مورد حالات و اوضاع آنجا صحبت میکردم و آن شخص به من گفت که در نیویورک، ۷۰۰ دیوانهخانه وجود دارد، بیمارستانها و کلنیکهای مختلف نیز وجود دارد. زمانی که ایمان به خدا و قضا و قدر و معاد نباشد، این مسائل حتما پیش میآید و همین موارد است که انسان را از ارتکاب جرم باز میدارد. این عالم دعوتگر مینویسد: من با یک روحانی در آنجا آشنا شدم و از حالات او و مردم آمریکا پرسیدم. این داعی مینویسد: من در روزهای یکشنبه به زندان میرفتم و زندانیها را به طرف اسلام دعوت میدادم. یکی از زندانیها مسلمان شد و نام او را علی گذاشتم و با او رفت و آمد داشتم و یک روز از او پرسیدم که از حالات قبل و بعد اسلام خود بگو. آن شخص تازه مسلمان اظهار کرد: من از نظر روحی و روانی مریض بودم و تا وقتی که مسلمان نشده بودم، ۳۶ نفر را کشتهبودم و وقتی به هنگام مرگ دست و پا میزدند، احساس خوشی میکردم اما از وقتی که به دست تو مسلمان شدم و از خدا، روز آخرت، حساب و کتاب قیامت برای من گفتی، از آن موقع سعی میکنم که در هنگام راه رفتن، مورچهای هم از من آزار نبیند. این است تاثیر اسلام و اعتقاد به معاد.
در اسلام، خدمت به والدین عبادت محسوب میشود
مولانا مطهری تصریح کردند: یکی از تعلیمات مفید دیگر اسلام، احسان به والدین است. در دین اسلام، مقام پدر و مادر خیلی والا میباشد. در اسلام، خدمت به والدین عبادت محسوب میشود. خداوند به نیکی بر والدین امر کرده است و میفرماید:(و بالوالدین احسانا). پیامبر(ص) میفرمایند: نظر محبت آمیز به چهرهی پدر و مادر، معادل اجر و ثواب حج عمره است. صحابه عرض کردند: ای رسول خدا(ص)! اگرچه در یک روز تکرار شود؟ پیامبر(ص) فرمودند: اگرچه یک روز این کار بارها تکرار شود. این فرهنگ اسلام نسبت به والدین است. اما از نظر ملتهای غیر مسلمان و کفار، پدر و مادر از چنین اعزازی برخوردار نیستند. اگر والدین ضعیف و ناتوان شوند، در خانهی سالمندان نگهداری میشوند و اگر معلول شوند، در محل نگهداری معلولین قرار داده میشوند و اگر بمیرند، جنازه را تحویل موسساتی که دفن میکنند، میدهند و بعد هزینه دفن و مخارج را از ورثه میگیرند.
ریاست نشست فقهی اهل سنت خراسان گفتند: این دعوتگر مسلمان مینویسد: من در آنکشورهای غربی دوستی داشتم و آن دوست من، دوستی داشت که مسلمان نبود، دوست من میگفت که با دوست خود نشسته بودم که از بیمارستان به او زنگ زدند که پدر شما فوت کرده است. آن شخص گفت: جنازه را به موسسات که مسئول کفن و دفن هستند تحویل دهید و فاکتور را بفرستید تا هزینه را بپردازم. آن شخص حاضر نبود که حتی صورت جنازه پدر خود را ببیند و این است فرهنگ غیر اسلامی. این دعوتگر اسلامی میگوید: در کشورهای غربی رفتار با مادر هم به همین صورت است، زنی از فرزند خود شکایت کرد که فرزند من یک سگی دارد و در روز چند ساعت برای او وقت میگذارد اما من آرزو دارم که یک مرتبه بیاید و چهرهی او را ببینم اما او حاضر نمیشود پیش من که مادر او هستم بیاید اما حکم قاضی این بود که فرزند شما ۱۸ ساله شده است و نمیتوانیم او را مجبور کنیم. اگر شما اصرار دارید و کسی را ندارید، از حکومت بخواهید که شما را به محل نگهداری بیسرپرستان ببرند. این نظر غیرمسلمین نسبت به پدر و مادر است. اسلام میگوید نظرکردن به چهرهی والدین ثواب حج عمره را دارد اما آنان چنین رفتاری با پدر و مادر دارند.
دعوت به خیرخواهی از تعلیمات اسلامی برای انسانها است
ایشان خاطر نشان کردند: از تعلیمات دیگر اسلام، دعوت به خیر خواهی است. اسلام میگوید: هرچیزی که برای خود میپسندید، برای دیگران هم بپسندید. پیامبر(ص) میفرمایند: دین سرتاسر آن نصیحت و خیرخواهی است. خیر خواهی برای الله، خیرخواهی برای پیامبر(ص)، کتب آسمانی و خیرخواهی نسبت به حاکمان و والیان امور که اگر پادشاهان و حاکمان مشکلی دارند، باید آن مشکل را به آنها گوشزد کرد. انسان باید خیرخواه ائمه و عامهی مسلمین نیز باشد.
مولانا مطهری فرمودند: علما مینویسند: امام ابوحنیفه(رح)، کارشان پارچهفروشی بود. یک مرتبه قبل از وقت مغازهی خود را بستند. یکی سوال کرد که ای امام! چرا امروز درب مغازهی خود را زود بستید. امام فرمودند: هوا تاریک شد، ابر آمد و گفتم شاید مشتری به مغازه بیاید و نتواند جنس خوب را از بد تشخیص دهد، از این جهت درب مغازه را زود بستم تا مشتری فریب نخورد( باتوجه به اینکه چراغی هم در آن زمان نبود).در آن زمان فروشنده نسبت به مشتری و مشتری نسبت به فروشنده خیرخواه بود. حالات خود را با صدر اسلام مقایسه کنیم ببینیم چگونه هستیم.
حیا شعبهای از ایمان است
مدیریت حوزه علمیه احناف ادامه دادند: دین اسلام، ما را دعوت به حیا و پاکدامنی میکند. شریعت مقدس اسلام، حجاب را برای ما تعلیم داده است. اسلام به ما آموخته است که زنان مسلمان باید حجاب داشته باشند و فرق میان محرم و نامحرم را برای ما مشخص کرده است تا امنیت ناموسی و خانوادگی حفظ شود و کسی نتواند به ناموس دیگران تعرض کند. پیامبر(ص) میفرمایند: حیا شعبهای از ایمان است. در تعلیمات غیر اسلامی، حیا دلیل ضعف و ناتوانی محسوب میشود و این یک مریضی برای شخص است. کفار در مجالس عیش و نوش خود، روابط نامشروع برقرار میکنند و به ناموس یکدیگر تجاوز میکنند اصلا حیایی هم ندارند. صداقت، ایثار و فداکاری، از دیگر تعلیمات اسلامی است. از دیگر تعلیمات اسلامی، زندگی زناشویی است. که زن بر گردن شوهر و شوهر بر گردن زن حقوقی دارند. که اگر این حقوق رعایت شود محبت و الفت بین زن و شوهر ایجاد میشود و در هر خانواده جامعهای که تعلیمات اسلامی رعایت نشود، در آنجا محبت و الفت نیست.
مسلمان و کشورهای اسلامی از کشتار و جنایات غزه غافل هستند
مولانا مطهری افزودند: باید یادی کنیم از مردم مظلوم و ستمدیده فلسطین که ما با امنیت کامل در رمضان مشغول عبادت بودیم اما مردم مظلوم فلسطین با جنایتهای رژیم صهیونیستی، مواجه بودند. این رژیم، بیمارستانها، مساجد، مدارس و… را تخریب میکند و زنان و کودکان را به قتل میرساند اما مسلمان و کشورهای اسلامی غافل هستند و همهی جرمهای اسرائیل را مشاهده میکنند و چیزی نمیگویند. در فضای مجازی، خواندیم که یک خطیب در غزه، کوتاهترین خطبه را در روز قدس ایراد کرد که ای مردم! اگر ۳۰ هزار شهید و چند هزار مجروح، امت اسلامی را بیدار نکرد، هیچ چیز مسلمانان را نمیتواند بیدار کند. بلند شوید و نماز بخوانید. واقعا هم همینطور است و وقتی که مسلمین و امت اسلامی را ۳۰ هزار شهید بیدار نکرد، چهچیزی میخواهد بیدار کند. بنابراین ما هم این کشتارها و جنایات را محکوم میکنیم و امیدواریم خداوند آنها را یاری و نصرت کند.
ریاست نشست فقهی اهل سنت خراسان فرمودند: در ماه گذشته ما انتخابات مجلس را داشتیم که برادر عزیز، دکتر امیر توکلی، از سوی اهل سنت و اهل تشیع، رای بالایی داشتند و به مجلس راه یافتند و از این جهت، طلب توفیق برای ایشان میکنیم و به همان صورت که در سخنرانی قبل از انتخابات هم عرض کردم، مشکلات شهرستان در دورهی قبل مورد بررسی قرار نگرفت و امیدواریم که نماینده منتخب، به مشکلاتی که ما دائما تکرار میکنیم و شاید بیمزه هم شده باشد که البته وظیفهی ما هم تذکر است، رسیدگی کنند. جاده، محیط زیست، آب، استفاده از نیروهای بومی و… مشکلاتی هستند که امیدواریم توسط نماینده منتخب، برطرف گردد. امیدواریم که اخذ ۱۵ درصد حقوق دولتی هم برطرف گردد. الحمدلله میبینیم که استخراج معادن و شرکتها زیاد است و استفاده خوبی میکنند و باید یک درصدی به خود شهر و شهرستان به دلیل تبعاتی که این شرکتها ایجاد میکنند، اختصاص داده شود.
طبق قانون اساسی همه مذاهب اسلامی در مراسمات مذهبی خود آزاد هستند
مدیریت حوزه علمیه احناف خواف وحدت را در عمل به دو موضوع شایسته سالاری و نگاه یکسان در امورات مختلف برشمردند و گفتند: اگر این دو مقوله به وقوع پیوندد و به آن عمل شود، وحدت عملی اتفاق میافتد و همه نسبت به یکدیگر مطمئن خواهیم شد. نظام اسلامی و مقام رهبری و همهی مسئولین نیز تاکید بر این دو موضوع دارند. نگاهها نباید مذهبی و تعصبی باشد. خیلی از افراد بومی را داریم که دانشمند، توانمند و معتمد هستند و باید از آنها استفاده شود. ما معتقدیم که باید مشکلات اقتصادی و معیشتی مردم حل شود چون مردم نگران هستند و مشکل دارند.
مولانا مطهری به استناد از اصل ۱۲ قانون اساسی فرمودند: باید همهی مذاهب در انجام مراسمات خود آزاد باشند و مشکلاتی نداشته باشند، در تهران و مشهد و جاهای دیگر، مومنین مساجدی داشته باشند که در آنجا نمازهای خود را برگزار کنند. موضوع دیگر که بارها تکرار شده است، این است که محل حوزه علمیه، وسعت آن بسیار کم است و با توجه به حضور گسترده طلاب، تقاضای تاسیس و ساخت و ساز حوزه را در مکان مصلی که مکان فرهنگی نیز میباشد را داریم. ما پروانه هم گرفتیم و امیدواریم مجوز ساخت آن نیز صادر شود و امیدواریم این مشکلات برطرف شود.
ایشان در قسمت پایانی سخنان خویش بیان کردند: باید تشکر کنیم از ائمه محترم مساجد که در ماه رمضان، احساس مسئولیت کردند و مردم را ارشاد کردند. تقدیر و تشکر میکنیم از حفاظ محترم که در ۴۲ مسجد ختم تراویح داشتند. از خواهران بخش خواهران هم باید تشکر کنیم که در نقاط مختلف شهر، حلقه های تعلیم قرآن و معارف دینی برگزار کردند. همچنین از هیئت امنای مساجد و مردم شهر خواف، متشکریم که در امر دین، علما را یاری رساندند. از جوانانی که دیشب به عنوان شب عید اظهار سرور و خوشحالی کردند و بین مردم شیرینی تقسیم میکردند نیز متشکریم. تشکر ویژهای هم از بخش دارالافتاء و قسمت پرسش و پاسخ حوزه علمیه احناف خواف که در ربات تلگرامی که در نظر گرفته بودند، ۱۶۰۰ سوال را در ماه رمضان پاسخ دادند.
دیدگاهتان را بنویسید