مولوی عبدالحی قهستانی

حیات طیبه حاصل اعمال نیک دنیا است

به گزارش پایگاه اطلاع رسانی احناف خواف، مولوی عبدالحی قهستانی در مراسم نماز جمعه 11 خردادماه 1403 اهل سنت خواف با تلاوت آیه«مَنْ عَمِلَ صَالِحًا مِنْ ذَكَرٍ أَوْ أُنْثَى وَهُوَ مُؤْمِنٌ فَلَنُحْيِيَنَّهُ حَيَاةً طَيِّبَةً وَلَنَجْزِيَنَّهُمْ أَجْرَهُمْ بِأَحْسَنِ مَا كَانُوا يَعْمَلُونَ» پیرامون موضوع اعمال صالح و نتایج آن در آخرت به ایراد سخن پرداخت.

مدرس حوزه علمیه احناف خواف گفت: خداوند متعال می‌فرماید هرکسی اعمال شایسته و نیکو انجام دهد، چه مرد باشد چه زن! ما او را یک زندگی پاکیزه عنایت می‌کنیم و البته پادش آن ها را به بهتر از آن چیزی که عمل می‌کردند می‌دهیم. خداوند در اینجا وعده داده است که هر مسلمانی که عمل نیک انجام دهد او را یک زندگی پاکیزه عنایت می‌کند.

سخنران نماز جمعه خواف افزود: این را بدانیم که شرط قبولی نیکی‌ها در آخرت ایمان است، انسان مومن می‌تواند به وسیله اعمال شایسته درجات را کسب کند اما شخص کافر اگر اعمال شایسته انجام می‌دهد خدا شاید در همین دنیا نسبت به او لطفی کند یا شاید از عذاب اخروی‌اش کاسته شود، یا اعمال نیکوی آن در آخرین لحظات عمرش سبب هدایت و ایمان آوردنش شود.

وی ادامه داد: خداوند در آیه فوق بیان نموده است که هرکس عمل صالح انجام دهد در حالی که مومن باشد زندگی پاکیزه عنایت می‌کنیم، حال مراد زندگی دنیاست یا زندگی آخرت؟ چون اگر منظور زندگی دنیا باشد می‌بینیم که بسیاری از افراد کار نیک انجام می‌دهند اما در دنیا زندگی سخت و پرمشقتی دارند اما اگر زندگی آخرت باشد قبول است. مفسرین جمع کردند و گفتند که منظور زندگی دنیا و آخرت است.

شخص مومن بر هر حکم الله شکر به جای می‌آورد

مولوی قهستانی تصریح کرد: حضرت علی (رض) می‌فرمایند: فَلَنُحْيِيَنَّهُ حَيَاةً طَيِّبَةً یعنی ما در دنیا به او قناعتی می‌دهیم که در زندگی خود احساس فقر نکند و ناآرامی در زندگی‌اش نباشد و در زندگی دنیا غنای باطنی داده می‌شود. دیگر مفسرین گفته‌اند که مراد از حیات طیبیه راضی شدن به آنچه که خدا مقدر کرده است و این مخصوص مومن است.

مدرس حوزه علیمه احناف خاطر نشان کرد: مومن خدا را به عنوان دوست و محبوب خود می‌شناسد و به خدا عشق می ورزد، اگر خدا سرمایه می‌دهد یا می‌گیرد مومن شکر الله را به جای می‌آورد. بنابراین این بنده به خدا اعتماد دارد و به تقدیر الهی ایمان دارد و اگر مصیبتی می‌آید پریشان نمی‌شود.

سخنران نماز جمعه خواف ادامه داد: اکثر مفسرین بر این عقیده‌اند که مراد از حیات طیبه که خداوند فرموده است، زندگی آخرت است، زندگی که در آن فنا و مرگ نیست و شخص مومن که بهشت را الله تعالی به او عنایت می کند در آن جاودان است و این زندگی که مرگی در آن نیست خوش است.

وی افزود: ثروتی که در آن فقر نباشد خوش است، سرمایه های این دنیا، امروز مال ما و فردا مال شخص دیگر است. و هر سرمایه داری روزی فقیر می‌شود یا در این دنیا یا در لحظه مرگ! بنابراین زندگی پاکیزه در بهشت است جایی که خداوند متعال رفاقت با رسول الله(ص)، خانه های طلا، باغ های میوه و… را می‌دهد و دیگر آن ها را نمی‌گیرد.

همواره از خدا بخواهیم که خدایا بر ما آسان بگیر

مولوی قهستانی در توضیح حیات طیبه بیان داشت: حیات طیبه یعنی سلامتی که در او مریضی نباشد، قدرتی که زوال نیست، سعادتی که شقاوت با او نباشد و این مخصوص اهل بهشت است. مفسران از این آیه «يَا أَيُّهَا الْإِنْسَانُ إِنَّكَ كَادِحٌ إِلَى رَبِّكَ كَدْحًا فَمُلَاقِيهِ» استدلال کرده اند که منظور از حیات طیبه زندگی آخرت است. که خداوند می‌فرماید: ای انسان در این دنیا رنج و سختی را تحمل می‌کنی و با سختی به سوی خدای خود می‌روی، حال یک انسان در جهت عبادت خداوند رنج را تحمل می‌کند و یک انسان در جهت کسب سرمایه و مقام دنیا.

مدرس حوزه علمیه احناف خواف خاطرنشان کرد: همیشه از خدا بخواهیم که خدایا بر ما آسان بگیر، «فَأَمَّا مَنْ أُوتِيَ كِتَابَهُ بِيَمِينِهِ * فَسَوْفَ يُحَاسَبُ حِسَابًا يَسِيرًا» اما آن کسی که خدای متعال نامه اعمالش را به دست راست او بدهد، به زودی یک حساب اندک از او گرفته می شود. « وَيَنْقَلِبُ إِلَى أَهْلِهِ مَسْرُورًا» و به سوی دیگر بهشتیان که از بستگان او هستند می‌رود درحالی که شادمان است.

سخنرن نماز جمعه خواف ادامه داد: اما آن کسی که نامه اعمالش از پشت سر به او داده شود به زودی هلاکت را طلب می‌کند و می‌گوید کاش خاک بودم، این انسان وارد جهنم می‌شود زیرا در دنیا در بین خانواده خود شادمان بود و دین را به تمسخر می‌گرفت، دیگران گریه کردند و او با گریه آن ها شاد بود همانطور که امروز صهیونیست جنایتکار با گریه و فغان کودکان فلسطینی شادمانی می‌کند.

وی تصریح کرد: خدا با شادی مخالف نیست، اگر کسی در بین خانواده خود شاد و خندان است نگویید جهنمی است، کسی جهنمی است که وقتی حکم شرعی گفته می‌شد به تمسخر می‌گرفت، دعوت به نماز که می‌شد یا نهی از عمل منکر می‌شد این احکام شرعی را به تمسخر می‌گرفت.

همگان باید در آخرت پاسخگوی اعمال خود باشند

مولوی قهستانی گفت: وقتی حجاج ظالم و ستمگر وارد زندان می‌شد زندانیان گریه می‌کردند، حجاج آیه «اخْسَئُوا فِيهَا وَلَا تُكَلِّمُونِ» را برایشان می‌خواند، این آیه در جهنم به جهنمیان گفته میشود، با خاری و ذلت در این جهنم بمانید و با من صحبت نکنید. حجاج فکر می‌کرد قدرت او همیشه باقی می‌ماند، اما می‌بینیم که تاریخ می‌نویسد که چه بلایی بر سرش آمد.

مدرس حوزه علمیه احناف ادامه داد: آیات قرآن کریم برای همگان مفید است و باید درس بگیریم امروز در آستانه ثبت نام نامزدهای انتخابات ریاست جمهوری هستیم برای این افراد هم این موارد مفید است. همانطور که رئیس جمهور در حادثه دلخراش دنیا را ترک کرد دیگران هم قرار نیست وقتی پا به عرصه ریاست جمهوری می‌گذارند برای همیشه در این منصب و مقام باشند.

سخنران نماز جمعه خواف خاطرنشان کرد: کاندیداهای ریاست جمهوری لازم است که، از خود بپرسند برای چه چیزی نامزد می‌شوند؟ آیا برای اینکه فقط به دنیا برسند و خود را از آخرت محروم بکنند؟ شبی هارون الرشید نزد فضیل بن عیاض رفت تا از او نصیحتی بگیرد، فضیل به او گفت: زمانی عمربن عبدالعزیز پس از به خلافت رسیدن، سه تن از علما را دعوت کرد و گفت به بلایی گرفتار شدم، ای هارون الرشید تو خلافت را نعمت می‌دانی و عمر بن عبدالعزیز آن را بلا و مصیبت تعبیر می‌کرد.

وی افزود: یکی از آن سه عالم عمربن عبدالعزیز را اینگونه نصیحت کرد که در دنیا روزه باش و افطارت وقت مرگ باشد یعنی در دنیا لذت جویی ها را کنار بگذار زیرا که از این لحظه خلیفه مسلمانان هستی و درست نیست که خلیفه در لذت و سیر از غذا باشد اما مسلمانان در مشقت و گرسنگی به سر ببرند. یکی دیگر خطاب به عمربن عبدالعزیز گفت اگر می‌خواهید در آخرت نجات پیدا کنید توصیه می‌کنم هرچه برای خود می‌پسندی برای دیگران بپسند و هرچه برای خود نمی‌پسندی برای دیگران نپسند.

مسئولان مراقبت باشند آخرت خود را به منصب نفروشند

مولوی قهستانی ادامه داد: سومین عالم گفت ، اگر می‌خواهید از آتش جهنم نجات پیدا کنید باید سه کار بکنید: آن کسی که در دنیا از شما بزرگتر است به دید یک پدر به او نگاه کنید، کسانی که هم سن شما هستند را برادران خود ببینید و افرادی که از شما کوچکتر هستند را به مانند فرزند خود داشته باش.

مدرس حوزه علمیه احناف گفت: افرادی که برای خدمت می‌آیند بدانند که مرگ هم می‌آید همانطور که بسیاری از افرادی که در خدمت مردم بودند و امروز در بین ما نیستند. مراقب باشید که بعد از به منصب رسیدن زندگی آخرت خود را از دست ندهید. وقتی انسان وفات کند شاید در دنیا بعد از مرگ از او تعریف بکنند اما در قیامت دست سخن می‌گوید که چه ظلمی کرده و چه احکامی به ناحق صادر کرده‌ است یا دیگر اعضای بدن به سخن می‌آیند و فرشتگان الهی شهادت می‌دهند.

اشتراک گذاری

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *