ایشان اظهار داشت: یکی از عوامل استحکام روابط و کانون خانوادگی این است که ازدواج و انتخاب به صورت آگاهانه صورت گیرد. کسی که ازدواج میکند برای یک عمر تصمیم میگیرد و شریک زندگی خود را برای سالهای طولانی انتخاب میکند. بنابراین باید برای انتخاب همسر از روی آگاهی و شناخت اقدام نماید.
ایشان افزود: یکی از مسائلی که در کتب فقهی بیان شده این است که “کفائت و همسانبودن” در انتخاب همسر مورد توجه قرار گیرد. بسیاری اوقات جوانان وقتی میخواهند ازدواج کنند به دنبال تفاوتها میباشند؛ مثلاً جوان فقیر دنبال همسر ثروتمند است تا مشکل فقرش حل شود. دو جوان متفاوت وقتی با هم ازدواج میکنند درک متقابل از یکدیگر وجود ندارد، و لذا منجر به تحقیر طرف مقابل میشود.
وی تصریح کرد: ازدواجی میتواند مستحکم باشد که مرد و زن از لحاظ نسب، ثروت، سواد، خاندان و … همکفو و همسان باشند.
مولوی نیکخوی خاطرنشان کرد: ازدواج باید با میل و رغبت انجام گیرد و اجبار در کار نباشد. بعضی اوقات والدین تحمل اظهارنظر فرزند خود را در مورد ازدواج ندارند یا بعضی از جوانان هیچ حقی برای والدین خود در این زمینه قائل نیستند؛ در حالیکه برای یک انتخاب درست باید مشوره و گفتگو شود. والدین اظهارنظر فرزند خود را بیحیایی تلقی نکنند. در آمارها بیان شده که ۳۰ درصد طلاقها بدین جهت بوده که فرزندان حق اظهارنظر نداشتند و اجباری بوده است.
ایشان گفت: پسری که میخواهد با دختری ازدواج کند، میتواند در دایره شریعت با وی گفتگو نماید و شرایط یکدیگر را به هم بازگو نمایند.
ایشان در زمینه نکاح شغار گفت: نکاح شغار در بین اعراب جاهلی رایج بود که پیامبر اکرم(ص) از این نکاح نهی فرمودند. نکاح شغار نکاحیست که شخص، دخترش را به نکاح شخصی دیگر در آورد با این شرط که آن شخص نیز دخترش را به نکاح این شخص در آورد و مهریه هر کدام، نکاح دیگری باشد. در این زمان بعضی افراد اینچنین نکاحی انجام میدهند، اما با این تفاوت که مهریه تعیین میکنند، باید دانست این نکاح اگر بخواهد نوعی اجبار در کار باشد و اختیار از طرفین سلب شود، مشکلاتی به بار میآورد و درست نیست.
ایشان در زمینه پرهیز از القاب زشت اظهار داشت: از دیگر عواملی که باعث استحکام کانون خانواده میشود پرهیز از القاب زشت و تمسخر است. زوجین در محیط خانواده احترام یکدیگر را رعایت کنند. تحقیر، تمسخر و … باعث افسردگی در خانوادهها و ناامیدی در زندگی میشود. باید دانست که به خاطر همین برخوردها، طرف مقابل دست به خودکشی یا گناهان دیگر میزند.
وی افزود: بعضی اوقات مردی همسرش را تحقیر کرده و مردی دیگر از فرصت سوءاستفاده کرده و او را به ظاهر دلداری و فریب میدهد و با وی ارتباط نامشروع برقرار میکند. در همه زندگیها مشکلات است و زوجین باید همدیگر را دلجویی کنند تا کسی دیگر سوءاستفاده نکند. همچنین مرد و زن نباید نارضایتی خود را طوری ابراز کنند تا به فحش و ناسزاگویی منجر شود.
ایشان در زمینه مسافرتها و دوستیها تصریح کرد: گاهی اوقات در بین خانوادهها، رفت و آمد بین خویشاوند نسبت به دوستان کمتر است. بعضی افراد ارتباطهای بسیار تنگاتنگی با دوست خود برقرار میکنند بدون اینکه موازین شرعی را رعایت کنند. حتی بعضی افراد با دوستان خود به صورت خانوادگی به مسافرت میروند و در حد افراط خوشگذرانی میکنند، کشف حجاب صورت میگیرد و پخش موسیقی و چشمچرانی و … که موجب تحریک میشود و به گناه آلوده میشوند. متاسفانه زنان در مسافرت حجاب را محدودیت بهشمار میآورند، در حالیکه حجاب مصونیت و حفاظت است.
در آمارهای سال ۹۶ آمده که ۷۵ درصد قتلهایی که صورت گرفته است مربوط به مسائل خانوادگی بوده است و ۴۶ درصد از این اختلافات مربوط به مسائل ناموسی بوده است.
مدرس محترم حوزه علمیه احناف خواف در زمینه ایجاد امنیت روانی بین خانوادهها تاکید کرد: زوجین باید به یکدیگر ابراز محبت کنند. مردان یا زنان نباید احساس غرور یا تحقیر کنند که اگر سخنان محبتآمیز بزنند شخصیتشان خُرد میشود.
سخنرانی نماز جمعه
ازدواجی میتواند مستحکم باشد که مرد و زن از هر لحاظ همکفو و همسان باشند.
احناف خواف1397-04-160 نظر041
اشتراک گذاری
دیدگاهتان را بنویسید