ای الله! این روز داردشروع میشود و اکنون من در شرف ورود به آن هستم، خداوندا! من را توفیق عنایت فرما تا تک تک لحظات این روز را با فضل و لطف تو به روش صحیح سپری کنم و وقتم تلف نشود و در کارهای نیک و خیر صرف گردد.
- در حدیث آمده است که رسول خدا (صلی الله علیه و سلم) هنگام طلوع خورشید این دعا را زمزمه میفرمودند:
«اَلْحَمْدُ لِلّٰہِ الَّذِیْ اَقَالَنَا یَوْمَنَا ہٰذَا وَلَمْ یُہْلِکْنَا بِذُنُوْبِنَا»
سپاس خداوند متعالی که این روز را به ما عطا کرد و ما را به خاطر گناهانمان هلاک و نابود نساخت.
هر روز هنگام طلوع آفتاب این کلمات را پیامبر اکرم (صلی الله علیه و سلم) قرائت مینمودند.
مطلب این حدیث شریف این است که ما لیاقت نداشتیم تا این روز را دریافت کنیم و حتی باید قبل از آن به دلیل گناهانمان نابود میشدیم، اما خداوند متعال ما را به لطف و مرحمتش هلاک ننمود و یک روز دیگر نیز به ما ارزانی فرمود. - بنابراین ابتدا این واقعیت را به ذهن بسپارید که این روزی که دریافتهایم، نعمتی است که خداوند به لطف و فضل خود به ما عطا نموده است. پیامبر اکرم (صلی الله علیه و آله و سلم) از طریق این دعا به ما میفهماند که وظیفه ما است تا هر روز این دعا را قرائت کنیم، زیرا همه ما شب در معرض هلاکت هستیم، اما خداوند متعال به فضل خود ما را از هلاک شدن نجات عنایت میفرماید. لذا اکنون که این روز و زندگی جدید به ما ارزانی شده است، لازم است که به شیوه مناسب از آن استفاده کنیم.
- خودمان را به دعاهایی که در روایات برای صبح آمده است، عادت دهیم.
در احادیث شریف دعاهایی نقل شده است که پیامبر اکرم (صلی الله علیه و سلم) هر روز صبح بعد از نماز فجر آنها را میخواندند، به همین علت بر همه ما لازم است تا آن دعاها را بعد از نماز صبح معمول روزانه خود قرار دهیم. - آن دعاها عبارتند از:
۱. «اَللّٰہُمَّ اِنِّیْ اَسْئَلُکَ خَیْرَ ہٰذَا الْیَوْمِ وَخَیْرَ مَابَعْدَہٗ وَاَعُوْذُبِکَ مِنْ شَرِّ ہٰذَا الْیَوْمِ» (ترمذی)
خداوندا! از تو خیر این روز و روزهای بعد از آن را خواهانم و از شر این روز به تو پناه میبرم.
۲. «اَللّٰہُمَّ اِنِّی اَسْئَلُکَ خَیْرَ ہٰذَا الْیَوْمِ وَفَتْحَہٗ وَنَصْرَہٗ وَنُوْرَہٗ وَبَرَکَتَہٗ وَعَافِیَتَہٗ وَہُدٰاہٗ» (ابوداود)
خداوندا! از تو خیر، فتح، نصرت، نور، برکت و سلامتی این روز را تقاضامندم.
۳. «اَللّٰہُمَّ اجْعَلْ اَوَّلَ ہٰذَا النَّہَارِ صَلَاحًا ، وَاَوْسَطَہٗ فَلَاحًا ، وَآخِرَہٗ نَجَاحًا»
خداوندا! قسمت اول این روز را برایم سبب اصلاح و قسمت میانی را سبب رستگاری و قسمت آخرش را سبب موفقیت و پیروزی قرار ده. - اینها دعای شیرین پیامبر اکرم (صلی الله علیه و سلم) است، آنها را حفظ کنید و هر روز صبح بخوانید و از خدای تعالی کمک بخواهید و به خود بگویید: ای الله به من این توانایی و قدرت را بده که هر لحظه لحظهی این روز را مطابق رضایت و خواستت سپری کنم.
به هر حال! لازم است تا در ابتدا یک برنامهریزی انجام دهید و سپس با خود تعهد نمایید که من آن را رعایت میکنم، لذا بعد از این دو با تضرع و زاری از خداوند متعال کمک بخواهید و بعد وارد کار و بار زندگی شوید. - حسابرسی کردن هنگام خواب شبانه
بعد از سپری شدن روز و هنگام خواب شبانه، لازم است که بنده تمام روز خود را مورد حساب و کتاب قرار دهد که تا چه اندازه به آنچه که امروز صبح قصد کردم و تعهد دادم عمل نمودم.
بنابراین در جایی که کوتاهی یا فراموشی صورت گرفته، توبه و استغفار نماید و با خداوند متعال عهد کند که از این به بعد به عهدش پایبند باشد و با این کار عزم خود را تجدید نماید.
به خاطر برخی اعمال روزانه که کوتاهی در آنها صورت نگرفته، شکر خداوند متعال را به جا آورده، از خداوند متعال توفیق استقامت و مداومت در آنها را بنماید و به رحمت خداوند متعال امیدوار باشد، زیرا خداوند متعال به او موفقیت و توفیق نصیب خواهد فرمود.منبع: خطبههای اصلاحی، جلد 16، صفحه 67
✍️ مفتی محمد تقی عثمانی(حفظهالله)
مترجم: محمد مکفی رودی
دیدگاهتان را بنویسید