گزیده سخنان ایشان بدین شرح است:
- امر به معروف و نهی از منکر بر هر مسلمان لازم است، خصوصاً در این برهه از زمان که به هر کس توجه میکنیم یک مشکل و غمی با خود دارد.
- صحابه خدمت پیامبر(ص) میآمدند و میگفتند: ما را نصیحت کنید. پیامبر(ص) میفرمودند: ای صحابه من، امر به معروف و نهی از منکر را ترک نکنید. چون اگر این کار را کردید خدای تعالی بدترین افراد را بر شما مسلط میکند و هر چه خدا را بخوانید، خدا اجابت نخواهد کرد.
- امر به معروف و نهی از منکر مختص قشر خاصی نمیباشد. یک کاسب که حبیب خداست میتواند چندین نفر را نصیحت کند. وقتی سد معبری را میبیند، بگوید: سد معبر نکنید، در پیادهرو مسلمانان ننشینید. اگر معامله حرامی را دید، بگوید: معامله حرام نکنید و…
- کسی که لغزشی دارد باید با حالت بسیار محترمانه نصیحت کنیم، حتی اگر عالم و شخص بزرگی باشد.
- خلفای پیامبر(ص) نیاز به نصیحت داشتند. حتی خود پیامبر(ص) میفرمودند: برای من دعا کنید. منتظر نباشیم کسی از آسمان بیاید و ما را نصیحت کند. بزرگان و معتمدین مردم وظیفهی سنگینتری در این مسئله نسبت به دیگران دارند. کسانی میگویند: فرزند من مدرسه میرود و اخلاق او هرروز بدتر میشود. باید ببینید شما در زندگی خود چه کردید؟ آیا حقوق همسر و دیگر فرزندان خود و حقوق دیگران را رعایت کردید؟ منتظر نباشیم کسی ما را نصیحت کند که آن وقت عوض شویم. تا وقتی که خود ما نخواهیم هیچ اتفاقی نمیافتد.
- قرار نیست کسی را که میخواهیم نصیحت کنیم او را سرزنش کنیم. قرار نیست اگر خیرخواه کسی هستیم بدیهای او را به یادش بیاوریم.
- محمد بن سیرین یکی از بزرگان دین میگوید: من بدهکار شدم و نفهمیدم که چوبش را از کجا خوردم. این بدهکاری من به حدی بود که همیشه با خود سوال میکردم که خدایا من مدیون شدهام، از کجا این دین بر ذمه من افتاد؟ به یادم آمد که چهل سال پیش برای شخصی گفتم: ای مفلس! از آنجا فهمیدم که سخنی گفتم و نتوانستم او را نصیحت کنم و خدا مرا مدیون ساخت.
- طرز نماز خواندن ما نیاز به خیرخواهی و نصیحت دارد. بعضی اوقات ریا و تظاهر در عبادت ما دیده میشود. بیاییم خودمان باشیم و خود را عوض نکنیم و خالص باشیم. هرگاه مسائل اخلاقی و معاشرت و زندگی ما اصلاح شد، مسائل و مشکلات اجتماعی ما حل میشود.
- ما مردم خواف فرزندان احنف بن قیس هستیم؛ کسی که در زمان خلیفه راشد پیامبر(ص) خواف را فتح کرد. ما فرزندان احنفی هستیم که هیچگاه حاضر نبود از خطای خود چشمپوشی کند.
- ما باید از خلفای راشدین ممنون باشیم که اسلام را برای ما آوردند و باید هر شب به آنها (رضی الله عنهم) بگوییم چون که خدا از آنها راضی شد. ما فرزندان احنفی هستیم که شبها راز و نیاز میکرد و در کنار خود فانوس و چراغی میگذارد و دست خود را به طرف آتش میبرد و میگفت: ای احنف این آتش را احساس کن. چه چیز باعث شد که در فلان روز فلان کار را انجام دادی؟ اینها برای غرور و مقام نیامدند اینها از جانب پیامبر(ص) آمدند که دین را به سراسر دنیا برسانند. ما هم باید خیلی محترمانه و بدون احساس غرور، اطرافیان و زیر دستان خود را نصیحت کنیم و هرگز فکر نکنیم که از آنان بهتریم.
دیدگاهتان را بنویسید