وظیفه علما احیای سنت نبوی و تعلیم آن به مردم است

به گزارش پایگاه اطلاع رسانی احناف خواف، مولانا حبیب الرحمن مطهری در ابتدای برگزاری دهمین نشست هم‌اندیشی فقهی اهل‌سنت خراسان که پنج‌شنبه ۲۲ آذرماه به میزبانی حوزه علمیه احناف خواف برگزار شد، پیرامون جایگاه علمای دین در احیا و تعلیم سنت نبوی و مظلومیت کشورهای اسلامی به ایراد سخن پرداختند.

ریاست نشست فقهی اهل‌سنت خراسان در ابتدای سخنانشان ضمن بیان حدیث قال رسولُ اللهِ صلّى اللهُ عليهِ وآلِهِ وسلّمَ:«رحمةُ اللهِ على خُلَفائي». قالوا:«وَمَن خلفاؤُكَ يا رسولَ اللهِ؟» قالَ:«الَّذينَ يُحيونَ سُنَّتي ويُعلِّمونَها عبادَ اللهِ» پیرامون جایگاه علما بیان داشتند: در این حدیث دو نکته قابل ملاحظه است که علمای کرام نسبت به آن باید توجه داشته باشند. یکی دعای پیامبر اکرمﷺ که می‌فرمایند اللهم ارحم خلفائی. و نکته بعدی آن که مقام عالم را بیان می‌کنند و می‌فرمایند که این عالم خلیفه و جانشین من است. این دو نکته بسیار اهمیت دارد.

مدیریت حوزه علمیه احناف در ادامه افزودند: با توجه به این دو نکته‌ای که عرض شد، وظیفه علما و آن مسئولیتی که بر دوش حضرات علما است را سنگین‌تر می‌کند. طبق این حدیث وظیفه حضرات علما و جانشینان رسول اللهﷺ احیای سنت نبوی و رساندن و تعلیم آن به بندگان خدا است. آن دو بشارت یعنی دعای پیغمبرﷺ و دیگری مقام علما که به عنوان خلفا از آنها یاد کردند در مقابل این دو وظیفه است.

ایشان خاطرنشان کردند: مجمع و نشست ما که هر چند وقت یک مرتبه برگزار می‌شود در راستای همین مسؤلیت است. در راستای همین که پیامبر اکرمﷺ اشاره می‌فرمایند، احیای سنت و اینکه مسائل را باید به عباد الله برسانیم و از این طریق ما باید مسائل را به عموم مردم برسانیم. پیش از این نیز گفته شده است که این چنین نشست‌هایی لازم و ضروری است.

مولانا مطهری تصریح کردند: علامه قرضاوی رحمة الله علیه می‌گوید یک اجتهاد ترجیحی داریم و یک اجتهاد ابداعی. اجتهاد ترجیحی به این معنا که اگر از فقهای کرام یا بزرگان دین در یک مسئله چند تا قول مختلف وجود دارد، فقها بنشینند و ببینند که از مابین آن اقوال کدام قول مناسب‌تر به زمان فعلی ما و شماست؟ عرف عام، حاجات و ضروریات مردم را بسنجند و یکی از آن اقوال را ترجیح بدهند. اجتهاد ابداعی، به این معنا که یک مسئله‌ای است که تا به‌حال فقها در آن حکمی را بیان نکرده‌اند.

ریاست نشست فقهی اهل‌سنت خراسان در ادامه افزودند: عموما نشست‌های ما بیشتر در رابطه با همان قسمت اول است که وقتی چند قول از فقها یا ائمه مذهب خود ما یا به طور کلی ائمه اربعه است را بررسی کنند و حالا اشکالی ندارد در مسائل معاملات و مسائل غیر عبادی اگر یک قولی را که به نفع امت باشد ببینند کدام مذهب آسان‌تر یا مناسب‌تر بیان کرده است، برگزینند. عموما ما در مابین ائمه مذهب خودمان هم این ترجیحات را می‌بینیم یعنی به هر حال این ترجیحات وجود دارد و فقها این را از همان قدیم‌الایام رعایت می‌کردند که کدام قول به احوال مردم زمانه مناسب‌تر است و آن را ترجیح بدهند.

ظالمان مراقب استدراج خداوند باشند

مدیریت حوزه علمیه احتاف خواف در ادامه سخنانشان با اشاره به اتفاقات اخیر جهان اسلام بیان داشتند: در ماه‌های اخیر شاهد حملات یهود بر مردم مظلوم و ستمدیده غزه و لبنان بودیم و الان هم می‌بینیم که بعد از اینکه مردم مجاهد سوریه کشور خود را آزاد کردند باز حملات اسرائیل ادامه دارد و انگار که تمام مراکز نظامی سوریه را از بین برده و هیچ کس حرفی نمی‌زند. این یک ظلم به یک ملت است و حداقل وظیفه ما این است که برای مردم مظلوم فلسطین، لبنان و سوریه دعا و غمخواری بکنیم که خدای متعال آنچه که خیر و صلاحشان است را برایشان محقق کند.

ایشان متذکر شدند: خدای متعال استدراج دارد و ظالمین را مهلت می‌دهد تا خود را اصلاح کنند. بعد از این که ظالمان می‌روند مشخص می‌شود که چه ظلمی کردند. حالا که رسانه ها زندان‌ها را نشان می‌دهد و آن ظلمی که بر سر مردم سوریه شده، حالا مشخص می‌شود این‌ها همه استدراج بوده اما ما نمیفهمیم. گاهی اوقات خدای متعال مهلت می‌دهد که بلکه انسانها خود را اصلاح کنند اما متاسفانه گاهاً در هوا و خواهشات غرق هستند که اصلا به دنبال اصلاح هم نیستند. دعا بکنیم که خدای متعال هر آنچه که خیر و صلاح این امت است، همان را محقق کند.

اشتراک گذاری

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *