فضای مجازی؛ خطر ارتداد نوین برای جوانان

به گزارش پایگاه اطلاع رسانی احناف خواف، مولوی ابراهیم باخدا، در مراسم نماز جمعه ۳ مردادماه ۱۴۰۴ اهل سنت شهر خواف، با تلاوت آیه (يُرِيدُونَ لِيُطْفِئُوا نُورَ اللَّهِ بِأَفْوَاهِهِمْ وَاللَّهُ مُتِمُّ نُورِهِ وَلَوْ كَرِهَ الْكَافِرُونَ) و حدیث (لَيَبْلُغَنَّ ‌هَذَا الأَمْرُ مَا بَلَغَ اللَّيْلُ وَالنَّهَارُ، وَلَا يَتْرُكُ اللهُ بَيْتَ مَدَرٍ وَلَا وَبَرٍ إِلَّا أَدْخَلَهُ اللهُ هَذَا الدِّينَ، بِعِزِّ عَزِيزٍ أَوْ بِذُلِّ ذَلِيلٍ، عِزًّا يُعِزُّ اللهُ بِهِ الإِسْلَامَ، وَذُلًّا يُذِلُّ اللهُ بِهِ الكُفْرَ) پیرامون موضوع ارتداد به ایراد سخن پرداخت.

مدرس حوزه علمیه احناف خواف در آغاز سخن بیان داشت: اگر به تاریخ اسلام نگاهی کنیم، می‌بینیم که در اسلام گاهاً ارتدادهایی رخ داده است. ارتداد، به معنای تغییر عقیده و تبدیل دین است. ارتداد به معنای تبدیل دین اسلام به هر دین دیگر و تغییر عقیده اسلامی به هر عقیده‌ی دیگر می‌باشد. شاید بزرگ‌ترین حادثه ارتداد در تاریخ اسلام، همان ارتدادی باشد که در روزهای نخستین پس از وفات رسول خدا(صلی الله علیه و سلم) رخ داد و برخی از قبایل عرب از اسلام برگشتند. این شاید بزرگ‌ترین حادثه‌ی ارتداد و برگشت از دین در تاریخ اسلام باشد.

سخنران نماز جمعه خواف ادامه داد: الله متعال، یکی از شاگردان محمد رسول الله (ص) حضرت ابوبکر صدیق (رض) را برای مقابله با این ارتداد بلند کرد. این شخصیت یک تنه در مقابل کل ارتداد ایستاد و ندایی سر داد: (آیا از دین الهی چیزی کم شود و من ابوبکر زنده باشم؟). برخی گفتند: ما زکات نمی‌دهیم، پیامبران دروغین به وجود آمدند و… . حضرت ابوبکر صدیق رض) فرمود: به خدا قسم با هر کسی که بین نماز و زکات فرق بگذارد می‌جنگم. این ارتدادها با همت حضرت ابوبکر صدیق(رض) فرو نشست و به زانو در آمد.

وی افزود: در طول تاریخ ارتداد‌های انفرادی و فردی وجود داشت و امروزه هم می‌بینیم که افرادی جسته و گریخته در برخی نقاط، از اسلام بر می‌گردند. البته اگر آندلس اسپانیا را از این قضیه مستثنی بدانیم، دیگر ارتداد اجتماعی و گروهی به وجود نیامده است اما امروزه در عصر حاضر، ارتداد نوین به وجود آمده است، ارتدادی که دیگر ابوبکر(رض) برای مقابله با آن نیست. در گذشته اگر کسی مرتد می‌شد و از اسلام بر می‌گشت، از میان خانوادش طرد می‌شد، از محله‌اش بیرون می‌شد، از جامعه رانده می‌شد، بین مسلمانان انگشت‌نما می‌شد. در اسلام منفورترین و زشت ترین عمل، ارتداد است و اسلام هم سخت ترین حکم که قتل و کشتن هست بعد از شفاف سازی موضوع و دعوت دوباره و توجیه، برای مرتد تعیین کرده است. در گذشته مرتد یک نام بسیار زشت بود و مسلمانان می‌ترسیدند که چنین نامی بر آن‌ها گذاشته شود.

مولوی باخدا گفت: امروزه ارتداد نوین و خاموش میان جامعه و خانواده‌های ما پیدا شده است، حتی در میان خانواده‌های دین‌دار و متدین که زندگی را با دین‌داری سپری می‌کنند اما از این ارتداد خبردار نمی‌شوند. این ارتداد به گونه‌ای است که جوان مسلمان در فضای مجازی، با یک صفحه اینستاگرامی یا کانال تلگرامی یا چند ویدیو، ایمان خودش را از دست داده و عقیده خود را به اسلام از دست می‌دهد. متاسفانه در خانواده‌های مسلمان، دختران و پسران مسلمانی به وجود آمدند که حقیقتا از اسلام برگشته اند و دیگر احکام اسلامی، عقائد اسلامی و شعائر اسلامی نزدشان ارزشی ندارد.

مدرس حوزه علمیه احناف خواف بیان داشت: این افراد در طول مدت‌ها از طریق فضای مجازی و جامعه غرب تغذیه می‌شوند و در جامعه پدیدار می‌گردند. علامه ندوی(رح) در این مورد کتابی نوشته است که نام آن این است: (ارتدادی که دیگر ابوبکر ندارد). امروزه دیگر کسی نیست که جلوی این ارتداد را بگیرد، ارتدادی که باعث شده است که جوان مسلمان دیگر نماز، روزه و زکات برایش معنایی نداشته باشد و این جوان مسلمان هم از عقاید خود برای کسی نمی‌گوید و کسی هم نیست که او را انگشت‌نما کند. این ارتداد بسیار مسری است و کم کم در میان خانواده‌های مسلمان رشد پیدا می‌کند.

سخنران نماز جمعه خواف بیان داشت:  این ارتداد رشد بسیاری پیدا کرده است و جوانان مسلمان خواسته یا ناخواسته در دام این فتنه‌ها افتاده‌اند و فرصتی هم برای تغییرشان پیش نیامده است. روی فکر این جوانان از طرق مختلف مانند: فیلم‌ها و کلیپ‌های مسموم، سخنرانی‌ها و فضای الحادی و بی‌دینی کار شده است و این برای عصر حاضر فاجعه است. اگر می بینیم که امروز اسلام و شعائر اسلامی در جامعه ما آن رنگ و بوی گذشته را ندارد،  علتش همین ارتداد نوین هست. ارتداد، جوانان دختر و پسر ما را به گونه‌ای شکار کرده است که حتی پای سخنان ما نمی‌نشینند و با ما سخن هم نمی‌گویند و از تمام برنامه‌های دینی کناره‌گیری می‌کنند.

وی خاطر نشان کرد: اما این ارتداد از کجا به وجود آمده است؟ چه شده که چنین ارتداد در میان جوامع اسلامی رخ می‌دهد؟ اول این‌که جهان کفر، پس از این‌که شکست‌های پیاپی در صحنه‌های جهادی، جنگی و نبردها از سپاهیان اسلام و مسلمانها دیدند، در اتاق‌های فکر و لابی‌های خود، با هم نشستند که ما چه کنیم و چگونه مسلمانان را به زانو دربیاوریم. چگونه می‌توانیم این قدرتی که ابرقدرت جهان شده است و در کم‌تر از یک قرن دو امپراطوری بزرگ جهان را به زانو در آورده است و تمام مملکت آن‌ها را ملک خودشان قرار دادند، شکست دهیم. آن‌ها با خود گفتند: اگر مسلمان به اسلام و قرآن عقیده و ایمان داشته باشد، دیگر نمی‌شود جلوی آنان را گرفت. دشمنان برنامه‌ها ریختند، فکرها و اندیشه‌ها کردند، نشست‌ها گرفتند، نخبگان و اندیشمندان جهان غرب نشستند و برای این‌که نسل آینده این مسلمانان بردگان فکری باشند، برنامه ریزی کردند.

مولوی باخدا تصریح کرد: علامه ندوی(رح) می فرماید: دشمنان از دو راه وارد شدند؛ شبهات و شهوات. شهوات مانند: شهوت رانی در میان جوانان، نشر و پخش فیلم های مبتذل رقص و موسیقی و آواز، لذت های پوشالی و خوشگذرانی. شبهات مانند شبهات نسبت به ایمان و اسلام و قرآن. خیلی عجیب است که هم اکنون در همین، لحظه صدها میلیون انسان گاو می‌پرستند اما کسی در مورد این گاو پرستی سخن نمی‌گوید. بودائیان بت و بودا را می‌پرستند، اما کسی در مورد آن‌ها سخنی نمی‌گوید. در هند میلیون‌ها خدا وجود دارد، خداهای پوشالی که بشر به وضوح می‌داند که این‌ها خدا نیستند ولی غربیان هیچ‌گاه در مقابل این بت پرستی سخنی نمی‌گویند. دشمنان شبهاتی رنگارنگ در موضوعات مختلف در میان جوانان ما منتشر کرده‌اند که عقیده آن‌ها نسبت به اسلام و نسبت به عقائد اسلامی تضعیف شود و کم کم چراغ دل آنان خاموش شود.

مدرس حوزه علمیه احناف خواف ادامه داد: علت بعدی ارتداد خاموش و نوین این بود که دشمن، پیام‌ها و عناوینی زیبا با فریادهای آزادی و حقوق بشر در میان جوانان ما سر دادند که به آغوش غرب، اروپا، آمریکا و کفر بیایید که این‌جا آزادی و حقوق بشر وجود دارد.

سخنران نماز جمعه خواف ادامه داد: این شعارهای توخالی و پوشالی در قضیه غزه برای همه نمایان شد. کدام انسانیت؟ کدوم بشریت؟ آیا اهل غزه بشر نیستند؟ در همین لحظه مردم بی دفاع و مظلوم غزه از یک طرف از گرسنگی به شهادت می‌رسند و از طرف دیگر، زیر بمباران و موشک های اسراییل هستند. منادیان حقوق بشر مدنی و منادیان آزادی کجا هستند؟ منادیان انسانیت کجا هستن که به داد مردم غزه برسند؟ مگر  آمریکا خود را  پرچم‌دار حقوق بشر در جهان نمی‌داند؟ کودکان غزه چه گناهی کردند؟ زنان و مردان در غزه چه گناهی کردند؟ مردم غزه حت سلاحی به دست ندارند و هیچ یک مسلح نیستند ولی بیست و چهار ساعت بمباران می‌شوند. بیش از ده هزار کودک در غزه در این یک و نیم سال شهید شدند و غربی‌ها این‌گونه و با این شعارهای زیبا جوانان ما را فریب دادند ولی پشت پرده این شعارها فقط تسلط استعمار و فریب است.

وی افزود: علت دیگر این‌که از اسلام تصویری نادرست ارائه داده‌اند. آن‌ها گفتند: مسلمانان جنگ طلب می‌باشند. امروزه چه کسی دنبال جنگ در جهان است؟ اسراییل و آمریکا دنبال جنگ هستند یا مسلمانان؟ آمریکا به افغانستان و عراق حمله کرد، بوسنی و هرزگوین زیر نظر آمریکا بمباران شد و… اما آیا باز هم مسلمانان دنبال جنگ هستند؟ جنگ جهانی اول را چه کسی به وجود آورد؟ بیش از شش میلیون انسان کشته شدند. جنگ جهانی دوم را چه کسی به وجود آورد؟ بیش از شصت میلیون انسان کشته شدند. امروز اسرائیل بیش تر اهل غزه را به شهادت رسانده است. این‌ها پنهان نمی‌ماند ولی چشم جوانان مسلمان ما را با شعارهایشان و پیام هایشان پوشاندند.

مولوی باخدا گفت: علت دیگر  این است که جوانان ما را از اسلام و احکام اسلامی، از عقاید و باورهای اسلامی بیگانه کرده‌اند. امروز جوان ما از عقاید و احکام دین خود اطلاع ندارد. گاهی می‌گوید: چرا نماز می‌خوانیم؟ چرا روزه می‌گیرم؟ چرا اطاعت کنم؟ چرا حجاب داشته باشم؟ اینها همه جواب دارد و علما قرن‌ها پیش جواب داده‌اند و جدید نیستند. مشکل این است که جوان ما اطلاع ندارد، جوان ما مطالعه نکرده است، جوان ما بررسی نکرده است. غرب نگذاشته است که جوان ما مطالعه کند و از جایی دیگر برنامه فکری برای جوان  آمده است.

مدرس حوزه علمیه احناف خواف ادامه داد: علت دیگر ارتداد خاموش، دور کردن مسلمان از سیرت پاک و مطهر رسول الله (ص)و زندگانی صحابه کرام(رض) است. امروز شاید ما خیلی از فیلسوف های غرب را بشناسیم مانند دکارت، نیچه، مارکس و… .جوانان ما هم باید پیامبر(ص) و صحابه(رض) را بشناسند. شاید نویسندگان غربی را بشناسیم که آنتونی رابینز کیست، برایان تریسی کیست ولی چقدر محمد رسول الله(ص)رو می‌شناسیم؟ چقدر ابوبکر صدیق(رض) می‌شناسیم؟ چقدر عمر فاروق(رض) می‌شناسیم؟ چقدر عثمان و علی(رض) را می‌شناسیم؟ علت دیگر این است که دشمن، مسلمانان را به اهداف و منافع شخصی مشغول کرده است. مسلمانان همانند یک پیکر واحد بودند اما غرب این‌گونه القا کرده است که شما به نفع خودت نگاه کن که نفع تو چی هست.

سخنران نماز جمعه خواف تصریح کرد: علت بعدی ارتداد خاموش و دوری مسلمانان از دین، دور کردن خانواده های مسلمان از تربیت اسلامی صحیح است. امروزه متاسفانه پدر و مادرهای ما هم به خوبی تربیت اسلامی نشدند که بتوانند فرزندان دین‌دار خوبی تربیت کنند. در خانواده های مسلمان، هیاهوی مادیت و مادی گرایی غوغا می‌کند. خیلی خوبه که به فکر دنیا باشیم اما مسلمان کسی هست که به فکر دنیا و آخرت باشد. از علما درخواست کنیم که برای فرزندانمان برنامه بریزند. فقط بنا کردن خانه‌ها مهم نیست بلکه بنا کردن فکر و اندیشه هم مهم است.

وی بیان خاطر نشان کرد: برای حل این مشکلات چند راه‌کار وجود دارد که باید رعایت کنیم. اول این‌که دختران و پسران مسلمان بدانند که وارثان انبیا و صحابه هستند. خواهران و مادران مسلمان بدانند که وارثان خدیجه و عایشه و فاطمه (رض) هستند. این دین از علما، حفاظ، طلاب و تبلیغی‌ها نیست و این دین برای تک تک جامعه است پس باید از این ارثیه محافظت کنیم. اسلام از تمام سرمایه‌های زندگی ارزشمندتر است.  بدانیم که اگر ما بلند شویم جهان بلند می‌شود. فکر و اندیشه کنیم، کتاب‌های دینی مطالعه کنیم، سخنرانی‌ها و محاضرات علمی علما را گوش دهیم.  سهم ما از دنیا فقط یک شهوت و خوشگذرانی گذار نیست، یک جلوه دادن ظاهر نیست، باید باطن خود را درست کنیم و به الله برسیم. دومین راهکار این است که علما برنامه ریزی کنند و ما از آن استقبال کنیم. از برنامه‌های علما استقبال بیش‌تر انجام دهیم و علما هم با حوصله و صبر بیش‌تر  پای سخنان جوانان بنشینند.

مدرس حوزه علمیه احناف خواف افزود: سومین مورد این‌که خانواده و والدین باید بدانند که علما در خانه ما نیستند و فرزند ما با توجه به فضای مجازی امروز، هر لحظه ممکن است با خطر روبرو شود. روزانه باید تعلیمی داشته باشیم و از پیامبر(ص) و صحابه(رض) بگوییم. خواندن احادیث و مذاکرات دینی در خانه برپا باشد و گرنه  دیگر فرزندانمان را ما تربیت نخواهیم کرد و فضای مجازی و ماهواره تربیت خواهد کرد. چهارمین راه حل به دست معلمان، مدرسان، اساتید موثر در جامعه است. وظیفه این اقشار در این راستا خیلی مهم است. این اقشار باید بدانن که در قبال این نسل جوان مسئول هستند. آیا این اقشار در راستای اسلام و عقیده اسلام قدم برمی‌دارند یا خیر؟

سخنران نماز جمعه در پایان ضمن اشاره به پرداخت حقوق به موقع کارگران بیان داشت: غزه یک زخم بسته نشده در پیکره اسلام هست. غزه را  با دعاها و کمک‌های مالی خود فراموش نکنیم. نباید این فکر غزه، فکر کمک به غزه از ما مسلمانان، از افکار ما، از خانواده‌های ما دور شود. اگر نمی‌توانیم کار دیگری کنیم حداقل می‌توانیم روزانه پنج دقیقه دعا کنیم. در مورد کمک مالی هم امروزه موسساتی هستند که کمک های ما را به غزه برسانند.

اشتراک گذاری

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *