6327

حضرت ابوبکر(رض) ثانی اثنین در اسلام، ایمان و قلوب مومنین است

به گزارش پایگاه اطلاع رسانی احناف خواف، مولوی دکتر جواد عصار، در مراسم نماز جمعه پنجم اردیبهشت‌ماه 1404 اهل‌سنت شهر خواف، با قرائت حدیث(ان الله بعثني إليكم فقلتم كذبت وقال أبوبكر صدق و واساني بنفسه وماله فهل أنتم تاركوا لي صاحبي مرتين فما أوذي بعدها) پیرامون ویژگی‌های شخصیتی حضرت ابوبکر صدیق(رض) به ایراد سخن پرداخت.

مدرس حوزه علمیه احناف خواف در آغاز سخن بیان داشت: حضرت ابوبکر صدیق(رض)، شخصیتی ممتاز در هریک از دوره‌های زندگی خویش است. در دوران جاهلیت، ایشان جزو تجار بزرگ قریش و شخصیتی به نام به حساب می‌آمد. ایشان اینقدر بصیرت و فراست داشتند که سخن علما و دانشمندان زمان را به خوبی گوش می‌کرد. ایشان وقتی دو نفر در مورد مبعوث شدن پیامبر آخر الزمان صحبت می‌کردند، پیش ورقة بن نوفل رفت و سوال نمود و از وی ماجرا را پرسید و او گفت: چنین اتفاقی بین مردم نجیب عرب زبان و قوم تو مبعوث خواهد شد.

سخنران نماز جمعه خواف خاطر نشان کرد: این جملات همیشه در فکر حضرت ابوبکر(رض) بود و ایشان پیامبر(ص) را به خوبی می‌شناختند. بعد از رسالت پیامبر(ص)، حضرت ابوبکر(رض) فورا دعوت را پذیرفت و مسلمان شد. این اسلام آوردن، اثرات بسیاری داشت. از جمله‌ی آن این که ایشان با بزرگان و نخبگان آن زمان، مانند حضرات عثمان، زبیر بن عوام، عبدالرحمان بن عوف، سعد بن ابی وقاص، طلحة بن عبیدالله و…، دیدار کردند و آنان را دعوت به اسلام نمودند.

وی اشاره کرد: نه تنها این جریان، بلکه حضرت ابوبکر(رض)، هزینه‌ی آزادی افراد ضعیف و بردگان آن زمان که زیر ستم مشرکین بودند را تقبل می‌کرد و در راه خدا آزاد می‌نمود.  در جمع قبایل متفاوتی که به مکه می‌آمدند و پیامبر(ص) آنان را دعوت به اسلام می‌دادند، حضرت علی(رض) می‌فرماید: من و ابوبکر صدیق هم همراه رسول خدا(ص) به محل منا رفتیم. در تک تک مجالسی که پیامبر(ص) در آن‌جا حضور داشتند، ابوبکر از همه‌ی آنان در مورد قبایل آنان سوال می‌کرد و در هر کار خیر پیشگام بود. ابوبکر(رض) از نسب آنان می‌پرسید و چون توانایی زیادی در شناخت نسب‌ها داشتند، مردم سخنان او را به خوبی گوش می‌دادند و رابطه‌ی آنان را با پیامبر(ص) را خوب می‌کرد و من بعد از قضایا، چهره‌ی مسرور پیامبر(ص) را دیدم.

مولوی دکتر عصار گفت: پیامبر(ص) دوست صدیقی چون ابوبکر(رض) داشت که در بیش‌تر مواقع با ایشان بود. علامه زمخشری می‌گوید: نام ابوبکر را تا به قیامت نمی‌شود از نام پیامبر(ص) جدا کرد. در کودکی دوست پیامبر(ص) بود و وقتی به سن بزرگسالی رسید، مال خود را در خدمت پیامبر(ص) گذاشت. در جریان هجرت، شتر پیامبر را آماده کرد و در حیات خود، مال و دختر خود را تقدیم پیامبر(ص) کرد. پس از وفات هم در کنار رسول خدا(ص) در هجره حضرت عایشه(رض) دفن شد.

مدرس حوزه احناف خواف بیان داشت: گاهی اوقات در حین دعوت پیامبر(ص)، افرادی علیه پیامبر(ص) حمله‌ور می‌شدند و ابوبکر صدیق(رض) فریاد می‌زد: آیا شخصی را مورد هجمه قرار می‌دهید که می‌گوید پروردگار من الله است؟ یعنی به جرم وحدانیت الله کسی را مورد ضرب و شتم قرار می‌دهید.

وی بیان داشت: ایشان آن‌قدر به دعوت الی الله علاقه‌مند بود که در زمانی که تعداد مسلمانان کم بود، به پیامبر(ص) اصرار زیاد کرد که در مسجد الحرام دعوت الی الله انجام گیرد. پیامبر(ص) در گوشه‌ای از مسجد الحرام نشستند و هر یک از صحابه میان قوم خود نشستند و ابوبکر (رض) اولین خطیب دعوت الی الله گشتند و شروع به صحبت نمودند و مشرکین علیه ایشان حمله‌ور شدند. عتبه‌ و دیگران بر ایشان حمله کردند آن‌قدر ابوبکر(رض) را کتک زدند که بیهوش شد. مردم قبیله‌ی ایشان وی را به خانه بردند و اولین جمله‌ی او این بود که پیامبر(ص) در چه حالتی هستند.

مولوی دکتر عصار گفت: وقتی پیامبر(ص) حضرت ابوبکر(رض) را دیدند نگران شدند. ابوبکر(رض) گفت: ای پیامبر(ص) با دیدن سلامتی شما هیچ غمی برای من نیست فقط کمی صورتم زخمی شده است. حضرت علی(رض) روزی در خطبه فرمودند: شجاع‌ترین فرد در بین صحابه کیست؟ اصحابی که بودند گفتند: شما هستید. گفتند: من در جلوی همه شجاع هستم اما شجاع‌ترین فرد آن روزی بود که ما در جنگ بدر سایه‌بانی برای پیامبر(ص) گذاشتیم و هیچ‌کس جرأت نکرد جز ابوبکر(رض) که برای حفاظت از پیامبر(ص) آن‌جا بایستد. در ادامه گفت: اگر کل افرادی که مثل مومن آل فرعون نیک باشند، کل زمین را پر کنند، برابر اندازه‌ی یک ساعت عمر ابوبکر(رض) از نظر خوبی نمی‌شوند.

مدرس حوزه علمیه احناف خواف ادامه داد: وقتی پیامبر(ص) شبانه به آسمان‌ها سفر کردند، به ابوبکر(رض) طعنه زدند که دوست تو دیوانه شده و می‌گوید که به آسمان‌ها رفته است، حضرت ابوبکر(رض) فرمودند: آیا واقعا چنین جمله‌ای گفته است؟ گفتند: آری گفت: کاملا راست می‌گوید. پیامبر(ص) می‌فرمایند: بزرگ‌ترین منت را در بین مردم از نظر مال بر من، ابوبکر داشت. یعنی کل مال خود را در خدمت پیامبر(ص) قرار داده بود. پیامبر(ص) فرمودند: اگر من کسی را جز خدا دوست صمیمی انتخاب می‌کردم، ابوبکر(رض) را بر می‌گزیدم.

سخنران نماز جمعه خواف تصریح کرد: در زمان هجرت به مدینه، خدمت پیامبر(ص) آمدند تا اجازه هجرت بگیرند و پیامبر(ص) فرمودند: امید است که به من هم اجازه‌ی هجرت داده شود. حضرت ابوبکر(رض) فرمودند: آیا مصاحبت با شما نصیب من نخواهد شد؟ پیامبر(ص) فرمودند: من هم چنین امیدی دارم.

وی در ادامه افزود: در شب هجرت ابوبکر(رض) سراسیمه بود و گاهی به عقب حرکت می‌کرد و گاهی به جلو، پیامبر(ص) فرمودند: ای ابوبکر چه شده است؟ ابوبکر(رض) گفت: ای رسول خدا(ص) گاهی فکر می‌کنم که دشمن از عقب و گاهی از جلو حمله می‌کند و باشد که اگر دشمن حمله کرد و تیری زد، به قلب ابوبکر برخورد کند.

مولوی دکتر عصار خاطر نشان کرد: وقتی در غار، مشرکین تا کنار غار می‌آیند، به پیامبر(ص) می‌گوید: ای رسول خدا(ص)! اگر اینان جلوی پای خود را نگاه کنند ما را می‌بینند. پیامبر(ص) می‌فرمایند: ای ابوبکر چه فکر کرده‌ای در مورد دو نفری که الله حافظ آنان است و خداوند سکینه را نصیب آنان کرد. قبل از ورود به غار ابوبکر(رض) وارد غار شد و تمام سوراخ‌ها را پر کرد و یک سوراخ باقی مانده بود، پای خود را بر آن قرار داد و ماری پای ایشان را گزید اما تکان نخورد چون سر مبارک پیامبر(ص) بر روی زانوی ایشان قرار داشت. اشک‌های ابوبکر(رض) جاری شد و پیامبر(ص) از اشک‌های ایشان بیدار شدند اما عکس العملی از اعضای ابوبکر ندیدند و فرمودند: غمگین مباش، خداوند با ماست.

مدرس حوزه احناف ادامه داد: خداوند حضرت ابوبکر(رض) را ثانی اثنین نامیده است و علما می‌گویند: ثانی اثنین فقط داخل غار نیست و ابوبکر، ثانی اثنین فی الاسلام والایمان است. ابوبکر، ثانی اثنین در ابتلا و صبر است. ابوبکر، ثانی اثنین از نظر جایگاه در قلب مومنین است. ثانی اثنین در هجرت است. ثانی اثنین در پذیرش قرآن و وارد شدن به مدینه است. ثانی اثنین در زیر سایه‌بان روز جنگ بدر است، ثانی اثنین در امامت مسلمانان پس از مریض پیامبر(ص) است. ثانی اثنین در معرفت الله تعالی است، ثانی اثنین در انفاق اموال خود در راه خدا است. ثانی اثنین در نشر اسلام و جلوگیری از حرکات مرتدان است. ثانی اثنین در وفات و دفن شدن در کنار پیامبر(ص) می‌باشد.

سخنران نماز جمعه خواف افزود: حضرت علی(رض) می‌فرماید: پیامبر(ص) همیشه خود را به همراه حضرات ابوبکر و عمر(رض) قرار می‌دادند. پیامبر(ص) در آخرین روزهای عمر برای صحابه صحبت می‌کردند که خداوند بنده‌ی خود مخیر گذاشته که دنیا را انتخاب کند یا آن‌چه که نزد پروردگار است و بنده‌ی او چیزی را برگزید که نزد خدای اوست. همه‌ی صحابه گوش می‌کردند اما ابوبکر(رض) گریه می‌کرد که ما جان، مال و پدر و مادر خود را فدای تو می‌کنیم. بعد از وفات پیامبر(ص) صحابه به بصیرت و حکمت ابوبکر(رض) پی بردند که فقط ایشان فهمیدند که پیامبر(ص) به زودی وفات خواهند کرد.

وی گفت: در آخرین روزهای حیات پیامبر(ص)، ایشان کسی را می‌فرستند که به ابوبکر(رض) بگوید که برای مسلمانان امامت دهد. او ایشان را جمع نیافت و به حضرت عمر(رض) گفت که امامت دهند. وقتی صدای تکبیر حضرت عمر(رض) به گوش پیامبر(ص) رسید، گفتند: ابوبکر امامت دهد. طبق گفته‌ی علما، اقرأ و اعلم باید در نماز امامت دهد، پس ابوبکر(رض) اعلم و اقرأ بعد از پیامبر در زمان حیات ایشان بود.

مولوی دکتر عصار خاطرنشان کرد: بعد از وفات پیامبر(ص)، همه‌ی اصحاب گریه می‌کردند و در گوشه‌ای افتاده بودند. حضرت عمر(رض) شمشیر کشیده بود و فریاد می‌زد: پیامبر(ص) نمرده و مانند عیسی به آسمان‌ها رفته است. حضرت ابوبکر(رض) پارچه را از روی صورت پیامبر(ص) کنار می‌زند و پیشانی ایشان را می‌بوسد و می‌گوید: ای رسول خدا(ص)! همان‌طور که در دنیا همیشه معطر بودید جسد شما هم معطر است. بعد بیرون می‌آید و به عمر(رض) می‌گوید: ای عمر بنشین و شروع به خطبه می‌کند و می‌فرماید:(مَا كَانَ مُحَمَّدٌ أَبَا أَحَدٍ مِنْ رِجَالِكُمْ وَلَكِنْ رَسُولَ اللَّهِ وَخَاتَمَ النَّبِيِّينَ) (وَمَا مُحَمَّدٌ إِلَّا رَسُولٌ قَدْ خَلَتْ مِنْ قَبْلِهِ الرُّسُلُ أَفَإِنْ مَاتَ أَوْ قُتِلَ انْقَلَبْتُمْ عَلَى أَعْقَابِكُمْ وَمَنْ يَنْقَلِبْ عَلَى عَقِبَيْهِ فَلَنْ يَضُرَّ اللَّهَ شَيْئًا)

مدرس حوزه علمیه احناف خواف در ادامه بیان داشت: اصحاب می‌گویند: گویا همین لحظه بود که آیات نازل می‌شد. بعد فتوای با لباس غسل دادن پیامبر(ص) و محل دفن را هم ابوبکر(رض) داد. انبیا در جایی که فوت می‌کنند دفن می‌شوند. خبر رسید و عده‌ای از انصار در سقیفه بنی ساعده جمع شدند که جانشین انتخاب کنند، ابوبکر(رض) با نگاهی تیز بینانه وارد جمع آنان شد و گفت که کسی می‌تواند امیر مردم باشند که همه‌ی مردم قبیله‌ی او را قبول داشته باشند لذا پیامبر(ص) فرمودند: باید امام و رهبر مسلمانان از قریش باشد. بعد به انتخاب آرای اصحاب، ابوبکر(رض)، خلیفه‌ی پیامبر(ص) انتخاب گردید.

سخنران نماز جمعه خواف ادامه داد: در دوران خلافت ایشان فتنه‌ی مرتدین و مانعین زکات پیش آمد و ایشان چنان ایمان قوی داشت که حضرت عمر(رض) فرمود: ما بعد از فرمان ابوبکر(رض) در کارها فهمیدیم که الله این دستورات را در قلب ایشان القا می‌کند.

وی گفت: حضرت ابوبکر(رض) شخصیتی مهم و بلند مرتبه در بین تمام مسلمانان دنبا و حتی غیر مسلمانان می‌باشد. ما اهل سنت به تک تک اصحاب کبار و اهل بیت اطهار، کمال افتخار و محبت داریم. محبت همه‌ی آنان با خون، جان و قلب ما سرشته شده است و هرگز به کسی اجازه نمی‌‌دهیم که علیه هیچ یک از اصحاب و اهل بیت حرفی بزند.

مولوی دکتر عصار با اشاره به توهین صداوسیما به شخصیت حضرت ابوبکر صدیق(رض) خاطرنشان کرد: اتفاق دلخراشی در روزهای گذشته اتفاق افتاد و در شبکه‌ی یک سیما، یک فرد مجهول الهویه آمد و جسارتی نسبت به حضرت ابوبکر(رض) انجام داد. ما اهل سنت در هر واقعه با کمال خرد و مطابق با دیدگاه‌های فقهی، کلامی و عقیدتی خود مواجه می‌شویم. ما به کسی توهین نمی‌کنیم اما از این که کسی بیاید و علیه اعتقادات ما حرفی بزند هم نمی‌گذریم. اتفاق خوب افتاد و مسئولین امر وارد شدند و بعضی از مسئولین شبکه یک را برکنار کردند و افرادی بازداشت شدند و علیه برخی دیگر، پرونده‌هایی تشکیل شد.

مدرس حوزه علمیه احناف خواف ادامه داد: این اتفاق را به فال نیک می‌گیریم و این مسیر، مسیر اعتدال، رعایت وحدت و انسجام عمومی در کل کشور است. ما منتظریم که قانون را علیه این افراد ببینیم و دستگاه قضا با اقتدار علیه اینان حکم را اجرا کند و مردم را از این دغدغه‌ای که خدایی نکرده بعد از این مورد، افرادی دیگر بیایند و به مقدسات مسلمین دنیا اهانت کنند، رها سازند. این حرف من تنها نیست و دیشب جناب مولانا مطهری(حفظه‌الله) تماس گرفتند و امروز صبح هم امام جمعه محترم این موضوع را یاد آور شدند که از زبان ایشان و تمام مردم اهل سنت خواف، این را عرض کنم.

سخنران نماز جمعه خواف در ادامه افزود: مسئولین امنیتی شهر از این جریان ناراحت بودند و به همه‌ی علما قول دادند که موضوع بررسی شود. از معاونت صدا و سیما هم با جناب مولانا مطهری تماس گرفته و عذرخواهی نمود و قول پیگیری دادند و ما هم به دنبال پیگیری قانونی این موضوع هستیم. ما با کمال افتخار خود را مدیون صحابه رسول خدا(ص) می‌دانیم. اگر امروز قرآن به دست می‌گیریم و در کنار آرامش و آسایش نماز می‌خوانیم به دلیل مجاهدت‌های اصحاب کبار و اهل بیت اطهار است و پیروی از آنان اولین قدم در سعادت دنیا و آخرت ماست. از کسانی که برای حفظ امنیت و آسایش عموم مردم تلاش می‌کنیم، تشکر می‌کنیم و امیدواریم تا پایان این جریان، مسئولین امر این جریان را پیگیری کنند.

اشتراک گذاری

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *