- در ماه رمضان طاعات و عبادات رسول اکرم صلی الله علیه و سلم بسیار افزایش پیدا میکرد و در دهه آخر نسبت به بقیه روزهای رمضان باز بر سعی و کوشش ایشان در طاعات بیشتر میشد.
- شب قدر قطعاً در دهه آخر ماه رمضان قرار دارد و بر معتکفین لازم است که این شب را دریابند.
- معتکفین با اعتماد کامل بر اینکه دعای آنها قبول میشود، قطعاً بر دعاهای خود بیفزایند و قسمتی از اوقات خودشان را صرف دعا نمایند.
- دو راهکار برای تربیت اولاد لازم است. مقدمه این دو راهکار، ازدواج اسلامی میباشد.
- اهمیت ازدواج این است که خداوند متعال در آیه ۳۲ نور امر میفرماید که مردان و زنان مجرد را به نکاح همدیگر درآورید. اگر از وضعیت اقتصادی بیم داشتید ربالعالمین میفرماید که رزق شما را ما میدهیم.
در جایی دیگر در آیه ۲۳۲ سوره بقره خداوند میفرماید: بعد از جدایی بین زن و مرد کسی حق مانعشدن ازدواج زن را ندارد. - “ربنا هب لنا من ازواجنا و ذریاتنا قرة أعین” در این آیه یکی از نشانههای عبادالرحمن این است که دعا میکنند که همسر و خانواده خوبی نصیب آنها گردد.
- آیه ۳۸ سوره رعد خداوند متعال میفرماید که همه انبیا ازدواج کردهاند.
- پیامبر اکرم(ص) میفرمایند: کسی که قدرت ازدواج داشته باشد و ازدواج نکند، از امت ما نیست.
در جایی دیگر پیامبر امر به ازدواج میکنند، زیرا چشم و شرمگاه را حفاظت میکند و اگر کسی واقعا استطاعت ندارد، روزه بگیرد.
در جایی دیگر بیان میفرمایند: اگر کسی به علت فقر ازدواج نکند، از امت ما نیست.
پیامبر اکرم در حدیثی دیگر میفرمایند: با ازدواج نصف ایمان درست میشود و نصف دیگر با پرهیزگاری کامل میگردد.
پیامبر اکرم(ص) میفرمایند: مسکین است مسکین است مسکین است مردی که همسر نداشته باشد، اگر چه مال بسیار زیادی داشته باشد و مسکین است مسکین است مسکین است زنی که شوهری نداشته باشد، اگر چه سرمایهدار هم باشد. - علت ازدواج نکردن برخی افراد، شهوترانی میباشد.
حضرت عمر(رض) میفرماید: هیچ چیزی به جز ناتوانی یا شهوترانی مانع ازدواج نمیشود. - حکم ازدواج: حکیم الامت(رح) میگوید: زمانی که شهوت غالب باشد و توان مالی به اندازه مخارج خود و همسرش را داشته باشد، نکاح واجب است.
- با داشتن توان مالی و غالب بودن شهوت به اندازهای که احتمال وقوع جرم باشد، ازدواج فرض است.
اگر فردی شهوت در او غالب نباشد ولی توان مالی دارد، ازدواج سنت است. - موانع ازدواج: ۱. مشکل مادی، این عذر در صورتی قابل قبول است که فرد به علت مریضی یا علتی دیگر توان کار کردن نداشته باشد و یا کار پیدا نکند. وگرنه طبق وعده خداوند و رسولش قطعاً مشکل مادی را خداوند متعال حل خواهد کرد.
۲. ادامه تحصیل، برخی بهانه آنها ادامه تحصیل است در صورتی که اگر قرار باشد فرد تا تحصیلاتی تکمیلی ادامه دهد، بعد احتیاج به ازدواج ندارد. راهکار این است که ازدواج کند و فعلاً به فکر اولاد نباشند.
۳. تجمل گرایی، برای این مانع باید از تجملات و سختگیریهای غیر ضروری کاسته شود. - بعد از شکلگیری ازدواج، خداوند متعال فرزندانی به آنها خواهد داد و برای تربیت اولاد دو راهکار وجود دارد:
۱. تغذیه خانواده و اولاد از راه حلال: اگر هم حرام وارد مال شد باید به سرعت جلوی آن گرفته شود و حق افراد به آنها برگشت داده شود. متأسفانه برخی سود و مال حرام کسب میکنند و به دنبال توجیه آن هستند. این افراد یا ایمان ندارند یا ایمانشان بینهایت ضعیف است و یا این فرد دیوانه است که با وجود اقرار به ایمان حرامخواری خودش را توجیه میکند.
۲. برخورد نیک والدین با همدیگر در جلوی فرزندان خصوصاً فرزندان بین سنین ۲ تا ۴ سال. در این مسأله به ده مورد باید اشاره شود.
الف. رعایت کردن تقوای الهی از طرف والدین.
ب. رعایت احترام و ادب از جانب مرد و زن از همدیگر، احترام یعنی تحقیر نکردن همدیگر.
ج. در صورت بروز خطا و اشتباه، همدیگر را مورد عفو و بخشش قرار دهند نه اینکه از همدیگر انتقام بگیرند.
د. بزرگ جلوه ندادن اختلافات در پیش خود و جلوی دیگران. امکان ندارد که دو نفر اصلاً با هم اختلاف نداشته باشند، بلکه باید اختلافات مدیریت شده و از شدت آنها کاسته شود. پیامبر اکرم و همسران بزرگوار ایشان نیز در برخی موارد اختلاف داشتهاند.
ه. اعتماد داشتن زن و مرد به همدیگر. یعنی برای هم نقش پلیس را اجرا نکنند و به همدیگر شک و شبهه نداشته باشند.
و. احترام گذاشتن به اقوام و خویشان همدیگر خصوصاً نسبت به پدر و مادر همدیگر.
ز. رعایت نمودن آزادی همدیگر. بعد از ازدواج محدودیت تا یک حدی به وجود خواهد آمد، ولی نباید این محدودیت را از این بیشتر نمود. بلکه باید به نزد دوستان و اقوام همدیگر بروند.
مولوی محمد مکفی
دیدگاهتان را بنویسید