بدون تردید دغدغه همه ما این است که از شرّ این ویروس کُشنده نجات یابیم و در مواجهه با آن کمترین هزینه را پرداخت کنیم. رسانهها یکصدا از عوامل و علایم ابتلا به این ویروس و راههای پیشگیری و انتشار آن حرف میزنند.
در نوشتهٔ زیر توصیههایی برگرفته از تعالیم حیاتبخش دین اسلام و سنتهای پیامبر اکرم صلیاللهعلیهوسلم بهمنظور پیشگیری از ابتلا به ویروس کرونا و بیماریهای مشابه، یادآور میشویم:
1. پرهیز از ورود و خروج به شهرهای بلادیده
پیامبر اکرم 1400 سال قبل با هشدار از این مسئله فرموده است: هرگاه شنیدید که در سرزمینی طاعون افتاده، آنجا داخل نشوید و اگر در سرزمینی که شما آنجا بودید طاعون افتاد، بهقصد فرار از آنجا خارج نشوید. (روایت بخاری و مسلم)
2. رعایت نظافت و بهداشت شخصیدر آموزههای دینی ما به رعایت نظافت و بهداشت شخصی تأکید زیادی شده است: الف: وضو؛مسلمان موظف است که روزانه نمازهای پنجگانهاش را با وضو و طهارت کامل بخواند. برای ورود به مسجد و لمس قرآن باید وضو بگیرد. در اوقات دیگر از جمله قبل از خواب نیز پیامبر سفارش کردهاند که با وضو باشیم. ما میتوانیم با تجدید مکرر وضو در طول روز، علاوهبر کسب فضیلتِ وضو، بهداشت شخصیمان را ارتقا بخشیم. ب: شستن مکرر دستها؛دستها نقش بسزایی در انتقال ویروس به جسم ما دارند. پیامبر دستور دادهاند که هروقت شما از خواب بیدار شدید، پیش از آنکه دستهایتان را در آب فرو ببرید، آنها را سه مرتبه بشویید. فلسفهٔ شستن دستها پس از خواب، «امکان آلودگی» آنها در حالت خواب است؛ بنابراین میتوان این توصیهٔ پیامبر را به هر زمانی که امکان آلوده شدن دستها باشد، تعمیم داد. ج: نظافت دهان و بینی؛ دهان و بینی مهمترین راههای انتقال ویروس به درون جسم ما هستند. در این زمینه پیامبر اکرم صلیاللهعلیهوسلم توصیه کردهاند که هنگام وضو در مضمضه و استنشاق (آب در دهان و بینیکردن) مبالغه کنید. د: مسواک؛ از جمله توصیههای اکید پیامبر گرامی اسلام «مسواک» است. آنحضرت صلیاللهعلیهوسلم میفرمایند: اگر بر امت من سخت تمام نمیشد به آنها دستور میدادم که وقت هر نماز باید مسواک بزنند. ه: گرفتن جلوی دهان و بینی وقت عطسه؛
پیامبر اکرم صلیاللهعلیهوسلم شیوهٔ صحیح عطسه کردن را به امت خویش آموزش داده اند: ابوهریره رضیاللهعنه میگوید: هرگاه پیامبر عطسه میکرد، چهرهاش را با دستها یا لباسش میپوشاند و صدایش را پایین میآورد.
3. تلاوت قرآن
خداوند متعال قرآن کریم را کتابی «شفابخش» معرفی کرده است. قول راجح این است، همانطور که قرآن کریم امراض روحی را شفا میبخشد، امراض جسمی را که در بسیاری مواقع بهخاطر فشارهای روحی و روانی پدید میآیند، نیز شفا میبخشد. پس خوب است که قرآن بخوانیم و قرآن گوش کنیم.
4.صدقهدادن
پیامبر اکرم صلیاللهعلیهوسلم فرموده است: صدقه بلاها را دفع میکند. میتوانیم با صدقهدادن خود را بیمه کنیم و رحمت خدا را بطلبیم، بدون شک خداوند ذاتی مهربان است.
5.دعا کردن
پیامبر گرامی اسلام صلیاللهعلیهوسلم به امت خویش تعلیم داده که از بیماریهای سخت و لاعلاج از خداوند پناه بخواهند. یکی از دعاهای جامع پیامبر این است: «اللَّهُمَّ إِنِّي أَعُوذُ بِكَ مِنَ الْبَرَصِ، وَالْجُنُونِ، وَالْجُذَامِ، وَمِنْ سَيِّئِ الأَسْقَامِ»؛ بعضی از بزرگان حسب تجربه خود، توصیه میکنند که این دعا بعد از هر نماز هفت مرتبه خوانده شود.
6.خوردن عسل
خداوند متعال در قرآن کریم فرموده است که عسل برای مردم شفابخش است. پیامبر در حدیثی به روایت ابوهریره میفرمایند: هرکس سه روز در ماه، وقتِ صبح عسل بخورد، از بیماریهای سخت در امان میماند.
7.خوردن سیاهدانه
پیامبر میفرماید: سیاهدانه برای هر چیزی به جز مرگ شفابخش است.
8. خوردن خرما
خوردن خرما میتواند سیستم دفاعی بدن ما را تقویت کند. پیامبر فرموده است: هرکس در اول صبح 7 دانه خرما بخورد، سم و جادو در آن روز تا شب بر او اثر نمیکند.
9. اعتماد بر خدا
در ضمن رعایت مواردی که به سلامتی ما کمک میکنند، توکل و اعتماد ما بر خدا باشد. شیخالاسلام مولانا عبدالحمید در خطبههای امروز مراسم نمازجمعه زاهدان گفتهاند: توصیۀ ما به مردم عزیز آن است که نهراسند و بر الله تعالی توکل کنند، ویروس کرونا هم مخلوق پروردگار و در اختیار خالق است.
به قلم: شاکر رئیسی