- یکی از ارزشمندترین مناصب در اسلام، منصب قضاست. هیچ منصبی در اسلام، به اندازه جایگاه قاضی ارزشمند نیست.
- قاضی باید بر اساس حق و عدل حکم کند. لذا خداوند متعال میفرماید: “یا داود انا جعلناک خلیفة فی الارض فاحکم بین الناس بالحق”
- وقتی جایگاه قاضی در دیدگاه اسلام بسیار بالاست، وظیفه مردم این است که در مواجهه و مراجعه به دستگاه قضا با کمال خضوع، رأی قاضی را بپذیرند؛ اگرچه به ضررشان باشد.
- بر اساس قانون اساسی جمهوری اسلامی، وظایفی بر عهده قوّه قضائیه و دستگاه قضا قرار داده شده است. اصل ۱۵۶ قانون اساسی اینطور مقرر کرده است: قوه قضائیه، قوهایست مستقل که پشتیبان حقوق فردی و اجتماعی و مسئول تحققبخشیدن به عدالت و عهدهدار وظایف زیر است:
محور اول: رسیدگی و صدور حکم در مورد تظلّمات، تعدّیات، شکایات، حل و فصل دعاوی و رفع خصومات و تصمیم لازم در آن قسمت طبق قوانینی که مقرر شده است.
محور دوم: احیای حقوق عامه و گسترش عدل و آزادیهای مشروع
محور سوم: نظارت بر حُسن اجرای قوانین
محور چهارم: کشف جرم و تعقیب و مجازات و تعزیر مجرمین و اجرای حدود و مقررات مدون جزایی اسلام
محور پنجم: اقدام مناسب برای پیشگیری از وقوع جرم و اصلاح مجرمین - اولین وظیفهای که قانون اساسی برای دستگاه قضا تعیین کرده است، رسیدگی به شکایات و تظلّمات و تعدیات و رسیدگی به دعاوی که در دادگستری مطرح میشود. در ماه، به هزار پرونده در شهرستان خواف، رسیدگی و حکم صادر میشود.
- تکریم ارباب رجوع در دستگاه قضا بدین شکل است که رسیدگی به پروندهها با سرعت و دقت انجام گیرد و مردم دچار سردرگمی نشوند. این اقدام در دادگستری شهرستان خواف محقق شده است.
تکریم ارباب رجوع بدین معناست که اگر کسی مراجعه کرد و مطالبه حقی را مطرح کرد، مطالبهاش پیگیری شود و سهلانگاری در رسیدگی به مطالبهاش صورت نگیرد و با جدیت بررسی انجام گیرد.
تکریم ارباب رجوع بدین معناست که مسئولین در دسترس مردم باشند و همراه با مردم باشند. - نکتهای که در مورد پیشگیری از وقوع جرم باید به آن توجه کرد این است که پیشگیری از وقوع جرم یک وظیفه هماهنگی است و مربوط به یک نهاد نیست.
- حفظ حقوق عامه و بیتالمال، از دیگر وظایف دستگاه قضاست. این مسئله بسیار مهم، مورد تاکید مقام معظم رهبری و ریاست محترم قوه قضائیه و مسئولین عالی قضایی در استان و شهرستان است.
- ریاست محترم قوه قضائیه در چند ماه اخیر، دستورالعمل بر حفظ از حقوق عامه و بیتالمال صادر کردند و به تمامی دادستانهای کشور ابلاغ کردند.
- در زمینه حفاظت از حقوق عامه؛ با توجه به استعلامی که از اداره کار شهرستان خواف گرفته شد، حدود ۱۳ هزار کارگر وجود دارد. سال قبل متوجه شدیم برخی از شرکتها حقوق معوّق تا ده ماه دارند. پس از مراجعه آنها به دستگاه قضا، پیگیری صورت گرفت و موفق شدیم حقوق آنها را تا قبل از سال ۹۷ بروز کنیم. همچنین دو سه مورد دیگر هم همینطور بررسی و انجام گرفت.
- در شهرستان خواف، صندوق یا بانکی بود که در اعتبارات خود به خاطر یکسری از بینظمیها یک میلیارد کمبود داشت. موضوع پیگیری شد و با پیگیری جبران شد.
- بعضی مواقع لازم بوده که پرونده قضایی تشکیل شود؛ مثلاً برای قاچاق سوخت، پرونده قضایی تشکیل شده و جلوی قاچاق گرفته شده است.
- خیلی از پروندهها و اختلافاتی که مردم دارند نباید در دادگستری طرح شود. چون اگر لجاجت و کینهتوزی به وجود بیاید دیگر امکان اصلاح وجود ندارد.
- در همه اختلافات خانوادگی که صورت میگیرد، خود را مقید میدانیم که در مرحله اول، موضوع را از طریق ریشسفیدان و معتمدین شهرستان و مخصوصاً با نظارت و مدیریت علمای محترم حل و فصل کنیم. الحمدلله حوزه علمیه احناف خواف به خوبی به اختلافات، گرفتاریها و درگیریها ورود و حل و فصل میکند.
- یکی از آسیبهایی که در جامعه است، مشکلات و اختلافات خانوادگی است. والدین باید در اختلافات خانوادگی نقش رهبری و راهبری داشته باشند. خیلی از اوقات، والدین بر این اختلافات میافزایند. والدین باید بر احساسات خود غلبه کنند و سعی کنند تا این اختلافات گسترده نشود.
- مسئله دیگر، اعتیاد به مواد مخدر است. در قبال شخص معتاد، باید به نگاه یک فرد بیمار بنگریم و اینکه جامعه نباید او را رها کند. باید نقش ایفا کنیم و او را از لحاظ روانی آماده کنیم تا نجات پیدا کند. همه باید نسبت به افرادی که با توزیع مواد مخدر، جان جوانان را به خطر میاندازند حساس باشند.
- یکی دیگر از آسیبهای رو به رشد، فضای مجازی است. همه اتفاق دارند که برخورد سلبی با فضای مجازی امکان ندارد، یعنی نمیشود فضای مجازی را حذف کرد، اما باید آموزش لازم و نحوه استفاده صحیح از فضای مجازی را یاد گرفت، آسیبها را شناخت و برای حفاظت از آن، راه را از چاه تشخیص دهد.
- یکی از مشکلاتی که نشأتگرفته از فضای مجازی است، افراطیگری است. افراطگری در هر زمان و مکان، چه شیعه باشد و چه سنی، مضر است. افراطگری ریشه در جهالت دارد. دینمان را باید از علما بگیریم، نه فضاهای مجازی و کلیپهایی که از طرف دشمن تدوین شده است.
سخنرانی نماز جمعه
هیچ منصبی در اسلام، به اندازه جایگاه قاضی ارزشمند نیست.
احناف خواف1398-03-310 نظر042
اشتراک گذاری
دیدگاهتان را بنویسید