به گزارش پایگاه اطلاع رسانی احناف خواف، مدرس حوزهی علمیهی احناف خواف، در مراسم نماز جمعه (۲۱ مردادماه ۱۴۰۱) اهل سنت این شهر، با تلاوت حدیث(مَنْ أَصْبَحَ مُعَافًى فِي جَسَدِهِ آمِناً فِي سَرْبِهِ عِنْدَهُ قُوتُ يَوْمِهِ فَكَأَنَّمَا حِيزَتْ لَهُ اَلدُّنْيَا) به ایراد سخن پرداخت.
مولوی عصار در ابتدا بیان کرد: انسان به عنوان اشرف مخلوقات، جایگاه ویژهای در بین مخلوقات پرودگار دارد. خداوند برای تمام برنامههای دنیوی و اخروی انسان، دستورالعملهایی را صادر و بهترینها را به انسان گوشزد کرده است. در حدیثی که خوانده شد، پیامبر(ص) فرمودند: هرکس از شما آرامش روانی و سلامتی جسمی خود را داشته باشد، خرجی روز خود را داشته باشد، گویا تمام دنیا را در اختیار دارد. یعنی گویا پیامبر(ص) سه فاکتور را برای اینکه انسان در دنیا بی دغدغه زندگی کند را ذکر کردهاند. اول سلامتی روانی، دوم سلامتی جسمی و سوم سلامتی اقتصادی. در مضمون حدیث، سلامتی روانی، به آرامشی که فرد در خانه دارد تعبیر شده است. وقتی به طور کلی به این قضیه نگاه کنیم، پیامبر(ص) منافع فردی را برای تک تک انسانها ذکر کردهاند. منفعتهای فردی، شخص را به دوجنبهی مادی و معنوی تقسیم میکند. منفعت مادی آن است که نیازهای جسمی و فیزیکی انسان را مرتفع نماید و منافع معنوی آن است که بتواند یکی از نیازهای روحی و معنوی انسان مرتفع کند.
وی ادامه داد: ما انسانها در زندگی دنیای خود، هم نیازهای مادی و هم نیازهای معنوی داریم. جالب اینجا است که خداوند در قرآن گاهی اوقات افراد را در بعضی از مراحل تنها توصیف کرده است. خداوند میفرماید: هرکس باید به تنهایی پاسخگو باشد، چون بار گناه شخص از آن خود شخص است. خداوند در جایی دیگر میفرماید: هرچه انسان خودش تلاش کند دامنگیر او خواهد شد و نتیجهاش را میبیند. در سورهی زلزال خداوند متعال میفرماید: هرکس یک ذرهای کار خیر کند، پاداشش را میبیند و هرکس یک ذرهای کار شر کند، نتیجهاش را خواهد دید. در اینجا هم مضمون فردی است یعنی انسان برههای از زمان را خواهد داشت که علیرغم اینکه ممکن است بعضی از رفتارها را به صورت اجتماعی یا برای اینکه در اجتماع اسم و آوازهای برای خود و یا منفعتی برای دیگران حاصل کند، انجام خواهد داد اما بازخورد این اعمال انسان، فردی است.
مدرس حوزهی علمیه احناف خواف گفت: شریعت برای منفعت جسم، روان و امورات معنوی ما تذکراتی داده است. معمولا وقتی شما برای یک بیماری به دکتر مراجعه میکنید، دکتر به شما تذکر میدهد که تغذیه خود را درست کنید. قرآن در آیات متفاوت به تغذیه و غذایی که انسان استفاده میکند، تذکرات مختلفی داده است. خداوند میفرماید: آراستگی خود را هنگام عبادت در مسجد رعایت کنید و در خورد و نوش خود اسراف نکنید. خداوند غذای روحی و جسمی را در کنار هم قرار داده است. قرآن تذکر داده است که غذایی که مصرف میکنید، حلال و طیب باشد. دنبال این باشید که غذای طیب و حلال برای خانواده خود به دست آورید. رسول اکرم(ص) فرمودند: کسب روزی حلال بعد از انجام فرائض، یک فریضه است. خداوند به وعده غذایی هم اشاره کرده است و وعدهی غذایی بهشتیان را در صبح و شام ذکر کرده است و بهترین وعدههای غذایی هم آن است که در دو طرف روز خورده میشود. غذای اهل بهشت صبح و عصر خواهد بود.
وی ادامه داد: خداوند متعال به انواع خوراکیها اشاره کرده است و فرموده است: از دریا ماهی تازه صید کنید. خداوند به ما تذکر داده است که از انواع سبزیجات و میوهها استفاده کنیم. پس اینکه انسانها در غذای خود روشی را انتخاب کنند که به جسمشان ضرری برسانند، عملی را انجام دادهاند که مخالف فرمایشات خدا و رسول(ص) است. شخص حق ندارد غذایی بخورد که برای بدنش ضرر دارد. اگر غذایی هم حلال باشد ولی طبق نظر یک طبیب حاذق مسلمان، شخص از آن به دلیل ضرر جسمی و روحی منع شده باشد، آن غذا در حالیکه برای همه حلال باشد برای آن شخص حرام است. نکتهی دیگری که در شریعت به آن تاکید شده است و راهکاری برای سلامتی است، ورزش و تنی سالم داشتن است. پیامبر(ص) میفرمایند: مومن قوی از مومن ضعیف بهتر است. هرچند در هر دو از نظر ایمان، خیر و برکت است ولی آن شخصی که جان قویتری دارد، خیر و برکت بیشتری در آن نهاده شده است.
مولوی عصار گفت: خداوند وقتی از طالوت تعریف میکند، بیان میکند که طالوت هم از نظر جسمی و هم علمی، دارای ویژگی است. خداوند به مومنین دستور میدهد تا جایی که میتوانید، نیروی لازم را در مقابل دشمنان دین حاصل کنید. صحابه پیامبر(ص) در قرآن به افرادی تعبیر میشوند که قهرمانانه در مقابل دشمن میایستند. از جمله فواید ورزش که برای انسان منافع زیادی دارد، میتوان به طراوت، شادابی و آرامش روحی و روانی اشاره کرد که این را دانشمندان هم توصیه کردهاند. پیامبر(ص) برای رفتن به نماز، مسلمانان را ترغیب به ورزش میکند.
پیامبر(ص) میفرماید: قدمهای شما تا مسجد و بازگشت از مسجد برای شما ثبت میشود و این خود یک توصیهای برای پیادهروی است. جالب است که در عبادات و مناسک ما، ورزش، جزو عبادات ما است. در طواف کعبه، سعی بین صفا و مروه علاوه بر ثواب، ورزش هم میکنیم. وحی بر پیامبر(ص) بر روی کوه نازل شد. پیامبر(ص) شش ماه قبل از نبوت بر روی کوه میرفتند و عبادت میکردند و گویا کوهنوردی میکردند. بعضی از علما این کار را توصیه به کوه نوردی هم تعبیر کردهاند. جالب است که وقتی خداوند به حضرت ابراهیم(ع) دستور میدهد که پرندگان را باهم مخلوط کن و سر یک کوه بگذار و کشتی نوح هم بر روی کوه فرود میآید و این صعود و نزول علاوه بر عبادت، یک ورزش مفید هم واقع میشود.
وی افزود: نکتهی دیگری که در مورد سلامتی جسم و روان ما لازم است، تلاوت قرآن میباشد. خداوند در قرآن میفرماید: شفای آنچه که در دلهای شما است و رحمت و هدایت در قرآن است. امروزه بیماریها به انواع متفاوت متوجه ما میشود و سلامتی یکی از عنصرهای مهم عبادت است. کسی که سالم است، نماز و عباداتش را به موقع اداء میکند ولی کسی که مریض است، به دلایل مختلف، در عبادات سست میشود. تغذیه مناسب و ورزش، انسان را در مسیر عبادات موفق میکند. ما باید در طول روز آب زیاد مصرف کنیم و این نوشیدن آب باعث میشود که کلیهها بهتر کار کنند و بدنی سالمتر خواهیم داشت. بُعد سلامت جسمی و روانی، بُعدی است که قرآن خیلی به آن تاکید کرده است.
وی ادامه داد: عزیزان، مطالعه و نوشتن طبق تحقیقات روز دنیا، فواید جسمی و روحی زیادی دارد و ما به آن بیتوجه هستیم. اولین آیاتی که هم بر پیامبر(ص) نازل شد در مورد خواندن و نوشتن است. خداوند به جوهر، قلم و نوشته قسم یاد کرده است. دانشمندان تاکید کردهاند که اگر میخواهید بهرهی هوشی داشته باشید، از نوشتن غافل نشوید. غالب مشایخ به مریدان خود تذکر میدهند که محاسبهی اعمال داشته باشید و در یک کاغذ بنویسید. یکی از توصیههای مهم مفتی محمد تقی این است که میفرمایند: ای کسانی که از دیگران طلب و قرضی دارید و سریع ثبت کاغذ میکنید، بدهیهای خود را هم نسبت به ذات الهی ثبت کنید. این نوشتن هشداری برای مغز است. نوشتن، استرس را از بین میبرد و خواب را بهبود میبخشد.
مولوی عصار گفت: امروزه یک سرطانی به نام عدم نوشتن و عدم مطالعه در جامعه به وجود آمده است، اما غالب مردم نسبت به این بیماری بیتوجه هستند. اگر میخواهیم که سالم باشیم، روزانه یک جزء قرآن و بخشی از کتابهای دینی را بخوانیم و فرزندان خود را با مطالعه آشنا کنیم. خیلی درد است که ما برای اتاق خواب، پذیرایی، حمام و دستشویی، چندین برابر مطالعه و کتابخانه خرج میکنیم. یک مبلغی را کنار بگذاریم و صرف کتابهایی کنیم که جوانان دست به قلم ما مینویسند و آنان را پخش و نشر کنیم. روزی میگفتند: چرا در حوزهی علمیه و در بین جوانان ما، افراد صاحب قلم نیستند ولی الان به یاری خدا افرادی توانمند چه در حوزهی علمیه و چه در بین جوانان هست که صاحب قلم باشند و وظیفهی آنها نوشتن است و وظیفهی افراد غنی، کمک رساندن مالی به آنها است.
مدرس حوزهی علمیه احناف خواف بیان کرد: در حفظ سلامت روحی و جسمی خود باید نگاهی هم به فردای قیامت خود داشته باشیم. به زودی همهی ما این دنیا را ترک خواهیم کرد و آیا توجه ما در هر بُعدی، نسبت به آینده میباشد یا خیر؟ امروزه شنیده میشود که فلان گروه و افراد در اعتراض به فلان جریان سیاسی و اقتصادی و… نسبت به امر پرودگار کوتاهی میکنند. بعضی زنان میگویند: ما بدحجاب میشویم چون در جامعه مشکل اقتصادی وجود دارد. این یک تدبیری از جانب دشمنان اسلام و یهودیت و مسیحیت است که جوان مسلمان را میخواهند از اطاعت خدا و رسول دور کنند. این کارها شاید بیشتر در شهرهای کلان رواج یافته ولی کم کم به جوانان مومن و مسلمان هم متاسفانه سرایت خواهد کرد. ما موظفیم که در برابر ذاتی که ما را خلق کرده است و به ما لطف کرده و مسلمان آفریده است، شاکر و سپاسگزار باشیم.
مولوی عصار گفت: یکی دیگر از مشکلات این است که وقتی کوچکترین مشکل اقتصادی پیش میآید، خیلی از مغازهداران و اقتصادیهای امروز، قیمتها را سرسامآور بالا میبرند و متاسفانه خون مردم را به سر سفرهی خود میبرند تا به فرزندان خود بخورانند. مگر در زمان فاروق اعظم(رض) مشکلات اقتصادی نبوده است؟ در میانه حکومت فاروق اعظم(رض) خشکسالی پیش آمد ولی ثروتمندان صحابه از فقرا حمایت کردند. حضرت عثمان غنی (رض) ۷۰۰ بار شتر انفاق کرد، حضرت عبدالرحمن بن عوف ۳۰۰ بار شتر انفاق کرد. کسانی که فقط توجه به مال اندوزی دارند بدانند که اگر بر مردم ظلم میکنند، خداوند این مخلوق را عیال خود خلق کرده است و بهترین افراد کسانی هستند که به عیال خداوند کمک میکنند.