به گزارش پایگاه اطلاع رسانی احناف خواف، مولانا حبیب الرحمن مطهری، در خطبههای نماز جمعه 13تیرماه1404 روستای خیرآباد از توابع شهرستان تایباد، با اشاره به آیه شریفه «إِنَّ عِدَّةَ الشُّهُورِ عِنْدَ اللَّهِ اثْنَا عَشَرَ شَهْرًا فِي کِتَابِ اللَّهِ یَوْمَ خَلَقَ السَّمَاوَاتِ وَالْأَرْضَ مِنْهَا أَرْبَعَةٌ حُرُمٌ»، به تبیین جایگاه ماه محرم و حوادث تاریخی عظیم مرتبط با آن پرداختند.
مدیر حوزه علمیه احناف خواف با اشاره به ورود به ماه محرم بیان داشتند: این ماه یادآور دو حادثه عظیم و تلخ در تاریخ اسلام است که قلب هر انسان مومنی را به درد میآورد که این تأثر قلبی، واکنشی طبیعی و لازم است.
ایشان ادامه دادند: حادثه تلخ و ناگوار شهادت حضرت عمر فاروق(رض) در آغاز سال 23 هجری قمری اتفاق افتاد. حضرت عمر(رض) در بیست و ششم یا بیست و هفتم ذیالحجه توسط ابولؤلؤ مجوسی زخمی شده و در اول ماه محرم به شهادت رسیدند.
مولانا مطهری در وصف شخصیت حضرت عمر(رض) فرمودند: رسول الله(ص) در رابطه با حضرت عمر(رض) بیان داشتند که “اگر بنا بود بعد از من یک نبی مبعوث شود، البته عمر فاروق میبود” همچنین پس از بازگشت از شب معراج بود که آنحضرت(ص) خطاب به حضرت عمر(رض) فرمودند: “عمر در جنت است” و “قصر و خانهات را در بهشت دیدم و خواستم وارد آن شوم اما غیرتت یادم آمد”. حضرت عمر(رض) پدرخانم رسول الله(ص) و داماد حضرت علی(رض)، جزو عشره مبشره و شخصیتی مشهور به عدالتاند که در امر دین در مقابل کفار و دشمنان بسیار شدید و سختگیر بودند.
مدیریت حوزه احناف خواف در ادامه بیان حوادث ماه محرم خاطرنشان کردند: حادثه عظیم و تلخ دیگری که در ماه محرم به وقوع پیوست، شهادت حضرت امام حسین(رض)، نوه رسول الله(ص) بود. در بیان جایگاه امام حسین(رض) رسول الله(ص) فرمودند: “حسن و حسین دو آقا و سردار جوانان بهشت هستند” همچنین آن حضرت(ص) در حق امام حسن و حسین دعا نمودند “خداوندا من حسن و حسین را دوست دارم و هر کس که این دو را دوست داشته باشد، او را نیز دوست بدار). حضرات حسن و حسین بنا به گفته رسول الله(ص) دو گل خوشبوی ایشان در دنیا و آخرت هستند.
ریاست نشست فقهی اهلسنت خراسان، شهادت امام حسین(رض) را مظلومانه خواندند و دو علت اصلی این مظلومیت را اینگونه برشمردند: دلیل اول شهادت در ماه حرام است. در نزد کفار نیز ماههای حرام محترم شمرده میشدند و این سنت از زمان حضرت ابراهیم(ع) جاری بوده است. با این حال، حضرت امام حسین(رض) در ماه محرم به شهادت رسیدند که این خود نشانه اوج ظلم بود.
ایشان دومین دلیل مظلومیت امام حسین(رض) را به این صورت بیان کردند که هدف امام حسین(رض) از قیام امر به معروف و نهی از منکر بود و تصریح کردند: حضرت امام حسین(رض) به دعوت مردم کوفه و برای امر به معروف و نهی از منکر در برابر حکومتی چون یزید، که صلاحیت خلافت مسلمین را نداشت، قیام کرده بودند. همچنین جنایت عبدالله بن زیاد در ممانعت استفاده از آب فرات برای حضرت امام حسین(رض) و یارانشان و نیز شهادت به طرز فجیع و وحشیانه آن حضرت و اهل بیت دلیلی دیگر بر مظلومیت امام حسین(رض) و یارانشان است.
لازمه محبت به اهلبیت نوحه و عزاداری نیست
مدیر حوزه علمیه احناف خواف با تاکید بر ارادت و محبت شدید اهل سنت به حضرت امام حسین(رض) و اهل بیت، به عنوان دلیل این ارادت، فرستادن درود بر اهل بیت در نماز را ذکر کردند و در پاسخ به این سوال که “چرا اهل سنت عزاداری نمیکنند؟” توضیح دادند: محبت، لزوماً به معنای گریه و نوحهخوانی و عزاداری به سبک رایج نیست. در فرهنگ اهل سنت و کتب اعتقادی آنان، دستوری مبنی بر عزاداری پس از سه روز وجود ندارد. همچنین، در کتب تاریخ آمده است که حضرت امام حسین(رض) یک یا دو روز قبل از شهادت به خواهرشان حضرت زینب سفارش کردند که اگر شهید شدم بر من نوحه نکنید.
مولانا مطهری تاکید کردند: آنچه برای اهل سنت اهمیت دارد، تمسک به سنت و اخلاق اهل بیت است. باید سنتهای اهل بیت را سرمشق قرار داده و اخلاق آنان را در خود ایجاد کنیم؛ به عنوان مثال، حضرت امام حسین(رض) حتی در اوج درگیری در صحرای کربلا، نماز را ترک نکردند.
در پایان، ایشان به یکی از سنتهای روز عاشورا، یعنی روزه گرفتن اشاره کردند و فرمودند: پیامبر اکرم(ص) فرمودهاند: “هر کس که روز عاشورا را روزه بگیرد، امیدوارم از الله متعال که یک سال گناهان او را کفاره کند و ببخشد.” اگرچه روزه عاشورا قبل از روزه رمضان فرض بود، اما با فرض شدن روزه رمضان المبارک، فضیلت آن منسوخ شد، البته به صورت سنت باقی ماند.
مولانا مطهری در ادامه بیان کردند: پیامبر(ص) به دلیل اینکه یهود نیز این روز را گرامی میداشتند، فرمودند که اگر سال دیگر زنده باشم، علاوه بر عاشورا، روز تاسوعا (نهم محرم) یا روز یازدهم محرم را نیز روزه خواهم گرفت تا مشابهت با یهود لازم نیاید.
دیدگاهتان را بنویسید