فرزندان؛ ارزشمندترین سرمایه والدین از نگاه اسلام

به گزارش پایگاه اطلاع رسانی احناف خواف، مولوی ابراهیم باخدا، در مراسم نماز جمعه چهارم مهرماه ۱۴۰۴ اهل سنت شهر خواف، با اشاره به آیات «يَا أَيُّهَا الَّذِينَ آمَنُوا قُوا أَنْفُسَكُمْ وَأَهْلِيكُمْ نَارًا وَقُودُهَا النَّاسُ وَالْحِجَارَةُ» و «هَلْ يَسْتَوِي الَّذِينَ يَعْلَمُونَ وَالَّذِينَ لَا يَعْلَمُونَ» و احادیث نبی اکرم(ص)، پیرامون تربیت صحیح فرزند به ایراد سخن پرداخت.
مدرس حوزه علمیه احناف خواف در آغاز سخن بیان داشت: در دنیایی که ما زندگی می‌کنیم، برای هر انسان سرمایه‌هایی وجود دارد که برای انسان اهمیت دارند. بزرگ‌ترین سرمایه ما چیست؟ شاید در برخی اذهان بیاید که املاک و مغازه‌ها، طلاها، تجارت و کسب و کار، دام‌ها، باغ‌ها و…. خیلی ارزشمند هستند و بزرگ‌ترین سرمایه هستند اما ارزشمندترین سرمایه، فرزندان ما هستند.
سخنران نماز جمعه خواف افزود: فرزندان برای والدین، عوض و جایگزینی ندارند. امروزه در عصر جدید، با چالش‌ها و مشکلات زیادی روبرو هستیم. اسلام، یک فرهنگ غنی و تمدن بزرگ است که برای تمام شعبه‌ها و بُعدهای زندگی ما می‌باشد. اسلام برای تربیت فرزندان نیز برنامه‌ها و روش تربیتی دارد. اگر به قرآن و سنت نگاه کنیم، بارها به این موضوع اشاره شده است. در قرآن کریم، خداوند خطاب به مومنان می‌فرماید: ای اهل ایمان! خود و خانواده‌تان را از آتشی نجات دهید که هیزم آن انسان‌ها و سنگ‌ها هستند.
وی ادامه داد: متاسفانه ما مسلمین، به امر خانواده کم‌تر اهمیت می‌دهیم. امروزه به خوراک، پوشاک، سلامتی و… اهمیت زیادی می‌دهیم اما به تغذیه روحی، روانی و تغذیه دینی و اسلامی فرزند خود، برنامه‌ای نداریم. نتیجه عدم اهمیت این است که ایمان نسل فعلی ما در برابر فساد و مشکلات ضعیف شده است. اولین نکته برای این‌که فرزند صالح، سالم و مومن داشته باشیم، این است که برای فرزند خود همسر مناسب انتخاب کنیم.

رزق حلال، پایه‌ای‌ترین اصل تربیت نسل صالح

مولوی باخدا تصریح کرد: نگاه ما برای انتخاب همسر برای فرزندانمان پول، ثروت، سواری و… شده است و دیگر کسی به دین و اخلاق توجه خاصی ندارد. اگر نگاه ما از ابتدا به زیبایی دختر و یا پول پسر باشد، زندگی خوبی نخواهند داشت. نکته‌ی دیگر در مورد تربیت، لقمه‌ی حلال است که بنیادی‌ترین موضوع است. باید ببینیم که کسب و کار ما چقدر حلال است و آیا حق الله و حق الناس رعایت می‌شود یا خیر؟ آیا شغل‌های ما از دیدگاه شریعت مورد تایید هست یا خیر؟ اگر تغذیه و درآمد ما با حرام باشد، هرچقدر که نماز و اعمال صالح دیگر انجام دهیم، آن بدن دیگر نمی‌تواند بدن یک انسان مومن و شایسته باشد. لقمه‌ی حلال خیلی مهم است. نگاه ما به پول و ثروت نباشد بلکه نگاه ما به حلال بودن مال باشد.
مدرس حوزه علمیه احناف خواف گفت: باید دقت کنیم که حلال سرسفره بیاریم و مادران و خواهران مسلمان، از شوهران خود، طلب لقمه و مال حلال کنند و از آنان بخواهند که وسایل گران‌قیمت و لوکس با مال حرام فراهم نکنند. تاثیرگذاری لقمه حرام خیلی زیاد است. اگر به دنبال عقل و حکمت، علم و دانش و صلاح و تربیت هستیم، همه را در لقمه‌ی حلال جست‌وجو کنیم.
سخنران نماز جمعه خواف ادامه داد: نکته‌ی بعدی در تربیت فرزند این است که پدر و مادر، خود را اصلاح کنند. برخی از علما می‌فرمایند: تربیت فرزند قبل از تولد فرزند است و برخی دیگر گفته اند: پنج سال قبل از تولد باید فرزند تربیت شود، این یعنی تربیت خود پدر و مادر است که باید اصلاح شوند. اگر پدر و مادری نماز نخوانند و اهل کارهای نیک نباشند، چگونه فرزند آنان می‌خواهد صالح باشد؟
وی بیان داشت: فرزندان ما دیگر به کلام ما اهمیت نمی‌دهند، بلکه به اعمال ما می‌نگرند. تاثیر اعمال ما خیلی بیش‌تر از سخن ماست. حضرت عبدالله بن مسعود(رض) وقتی برای نماز تهجد بیدار می‌شد، بر روی سر فرزند خود قرآن و نماز می‌خواند، از ایشان علت این کار سوال شد، ایشان به داستان حضرت موسی و خضر(ع) در سوره‌ی کهف اشاره می‌کند که وقتی خداوند دو پیامبر را مکلف می‌کند که دیواری را برای دو جوان اصلاح و تعمیر کنند و علت آن این بود که پدر آن دو جوان انسان صالحی بوده است و حال این گنج برای دو جوان باقی مانده است.

نام نیک؛ هدیه‌ای ماندگار از والدین به فرزندان

مولوی باخدا ادامه داد: صلاح پدر و مادر خیلی مهم است و نقش اساسی در زندگی انسان دارند. پیامبر(ص) در نام‌گذاری فرزندان مسلمانان هم حساس بودند. پیامبر(ص) می‌فرمودند: نام‌ها بر روی انسان تاثیر دارد. هر اسمی که از هرجا به گوش ما می‌رسد را بر روی فرزندان خود نگذاریم. نام‌هایی که نام الله در آن است مانند عبدالرحمان، عبدالرحیم و… یا نام‌هایی که نام پیامبر(ص) در آن باشد مانند محمد، احمد و… را بر فرزند خود بگذاریم. از نام‌های زنان و مردان صحابه برای فرزندان خود استفاده کنیم.
مدرس حوزه احناف خواف افزود: روزی حضرت عمر(رض) در دوران خلافت خود به خانه‌ی حضرت علی(رض)، دوست خود رفت و نام‌های فرزندان حضرت علی(رض) را پرسید. حضرت علی(رض) گفت: ابوبکر، عمر وعثمان. حضرت عمر(رض) لبخند زد و گفت: چگونه این نام‌ها را گذاشتی ای علی؟ حضرت علی(رض) فرمود: چطور نام بهترین انسان‌ها بعد از انبیا را برروی فرزندان خود نگذارم؟ حال ما برای فرزندان خود چگونه نام‌هایی را انتخاب می‌کنیم؟ چقدر از نام‌های صحابه در میان ما مسلمانان است؟
سخنران نماز جمعه خواف تصریح کرد: نکته‌ی بعدی این است که دعای پدر و مادر خیلی مهم است. ما چقدر برای فرزندان خود دعا می‌کنیم؟ حضرت مولانا مفتی قاسمی(حفظه الله) می‌فرمودند: ما دیگر برای خود هم دعا نمی‌کنیم چه برسد برای فرزندانمان و امت اسلامی. برای فرزندان خود حتما دعا کنیم چون پیامبر(ص) فرمودند: دعای پدر و مادر برای فرزندان قبول شده است. از بزرگان برای فرزندان خود طلب دعا کنیم.
وی اشاره کرد: نکته‌ی بعد این‌که وقتی فرزندمان به سخن می‌آید، سعی کنیم با کلمه‌ی الله و کلمه‌ی توحید لب به سخن گشاید نه با چیزهای دیگر‌. وقتی فرزندانمان سه ساله تا شش سالگی می‌رسد، طبق قول پیامبر(ص)، او را با حُب پیامبر(ص) و اهل بیت و قرآن بزرگ کنیم. بچه را فقط جلوی تلویزیون نگذاریم که برنامه کودک ببیند بلکه از زندگی و مهربانی پیامبر(ص) برای او بگوییم. برای فرزندانمان آموزش قرآن بدهیم و در خانه تعلیم داشته باشیم. فیلم‌ها و سریال‌ها و شبکه‌های مجازی زندگی فرزندانمان را نابود می‌کند. با جوانان و نوجوانان صحبت کنیم و حرف آنان را بشنویم.
مولوی باخدا در پایان بیان کرد: در همین روزهای اخیر، اسرائیل غاصب، با حمایت آمریکا، به شش کشور عربی – اسلامی حمله کرد. کشورهای عربی فکر کردند که وقتی با آمریکا پیمان ببندند دیگر اسرائیل به آنان حمله نخواهند کرد اما باید بدانند که آمریکا و اسرائیل پیمان شکن هستند و به آنان نمی‌شود اعتماد کرد. اگر مسلمانان بیدار نشوند و به کنفرانس‌ها و محکومیت‌ها اکتفا کنند، به جایی نخواهند رسید.

اشتراک گذاری

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *