به گزارش پایگاه اطلاع رسانی احناف خواف، مولوی ابراهیم باهیئت، در مراسم نماز جمعه ۱۴ دی ماه ۱۴۰۳ اهل سنت شهر خواف، با تلاوت آیه(لَقَدْ أَرْسَلْنَا رُسُلَنَا بِالْبَيِّنَاتِ وَأَنْزَلْنَا مَعَهُمُ الْكِتَابَ وَالْمِيزَانَ لِيَقُومَ النَّاسُ بِالْقِسْطِ) پیرامون موضوع عدالت به ایراد سخن پرداخت.
مدرس حوزه علمیه احناف خواف بیان داشت: عدالت در زمینههای مختلف، در زندگی انسان حائز اهمیت است، مانند عدالت مرد در خانواده، عدالت والدین برای فرزندان و… . در رابطه با عدالت، علما دو واژهی مختصر ذکر کردهاند، در یک تعریف، عدالت یعنی هرچیزی را در جایش گذاشتن و یا هر فرد را در جایی گذاشتن که تخصص و لیاقت آن را دارد. در تعریف دیگر عدالت آمده است که به هر صاحب حقی، حقش را ادا کردن.
سخنران نماز جمعه خواف در ادامه گفت: این تعریفات چیزی نیست که مبهم باشد و تمام افراد جامعه این موضوع را به راحتی تشخیص میدهند که آیا شخصی عدالت را اجرا میکند یا خیر؟ نقطهی مقابل عدالت یعنی ظلم، گناه کبیره است و نتیجهی آن جهنم است.
مولوی باهیئت بیان داشت: یکی از علما مینویسد بحث عدالت، اولا ریشه در فطرت و عقل انسان دارد و ثانیا، دین تاکید فراوانی بر آن دارد و طرح آن در جامعه هم شرط دینداری انسان و هم بحث فطرت اوست. انسانهای دیندار و سالم، همیشه دنبال این هستند که هم خودشان عدالت را اجرا کنند و هم این موضوع را از مسئولین و مقامات بالاتر بخواهند که اجرای عدالت کنند. عدل صفتی است که هم نزد خالق محبوب است و هم نزد مخلوق؛ خداوند با این صفت خود را ستوده است.
وی تصریح کرد: یکی دیگر از علما مینویسد در نگاه به همهی ادیان آسمانی و غیر آسمانی، همگی عدالت را به عنوان اصلیترین هدف معرفی کردهاند. یکی دیگر از علما مینویسد از واجبترین اموراتی که مسلمانان باید آن را رعایت کنند، همین موضوع عدالت است. خداوند به عدالت امر میکند.
مدرس حوزه احناف خواف افزود: یکی دیگر از پیشوایان دینی مینویسد سه چیز است که تمام مردم به آن نیاز دارند: اول، آرامش و امنیت، دوم، عدالت و سوم، فراونی نعمت و ارزاقی که مردم نیاز دارند. و این پیشوای دینی میگوید: اگر در یک جامعه، مسئولین آن جامعه، عدالت را به اجرا در آوردند، حتما آن دو مورد دیگر اتفاق میافتد. چون در سایهی امنیت و عدالت، انسان میتواند کار و تلاش کند و برای خود منافعی به دست آورد اما اگر عدالت نبود، وای به حال مردم آن جامعه.
سخنران نماز جمعه خواف به نقل از یکی از دانشمندان خاطرنشان کرد: یکی از ویژگیهای بارز انسانها، حس عدالت طلبی میباشد تا آنجا که اغلب انقلابها و تغییرات تاریخی، با انگیزه اجرای عدالت انجام پذیرفته است.
وی در ادامه افزود: وظیفهی مدیران هر کشوری این است که در ابعاد مختلف، در میان مردم، عدالت را برقرار سازند چون در پرتوی عدالت، استعدادها شکوفا میشود و حکومتها پایدار میماند. چقدر راحت است کار مسئولین و حکامی که عدالت را اجرا میکنند، گویا حکومت خود را تقویت میکند و از فرار مغزها جلوگیری میکند. وقتی عدالت اجرا شد، انگیزهی کار و تلاش در انسانها پیدا میشود و انسان با شوق و ذوق فراوان، به جامعه و کشور خود خدمت میکند.
عدالت در گفتار یعنی صداقت
مولوی باهیئت در ادامه سخنانش با اشاره به اهمیت عدالت در پرتوی آیات قرآن کریم گفت: چند مورد از آیاتی که خداوند در آن به اجرای عدالت تاکید میکند، اشاره میکنم. در آیهی ابتدایی که تلاوت شد، خداوند هدف بعثت تمام انبیا را به گونهای معرفی میکند که مردم با اجرای عدالت آشنا شوند و این را عملی کنند. در آیه ۲۵ سورهی حدید خداوند میفرماید: ما رسولان خود را با معجزات واضح مبعوث کردیم و کتاب و میزان را بر آنها نازل کردیم تا اینکه مردم به بحث عدالت عمل کنند و آن را اجرایی کنند.
مدرس حوزه علمیه احناف خواف بیان داشت: در آیهی دیگر، عدالت از اهداف اصلی پیامبرث بوده است. در آیه ۱۵ سورهی شوری خداوند میفرماید: ای پیامبر! به انسانیت و اهل کتاب اعلان کن که من به خدا و آنچه که ربالعالمین از کتابهای آسمانی نازل کرده است ایمان دارم و این را اعلان کن که من از جانب رب خود ماموریت دارم که به اجرای عدالت بپردازم.
سخنران نماز جمعه خواف ادامه داد: در آیه ۴۲ سورهی مائده، خداوند به هر فرد صاحب منصب و قدرت ارشاد میفرماید: اگر خواستید حکم و دستوری صادر کنید، عدالت را در نظر بگیرید. خداوند در آیه ۱۵۲ سورهی انعام میفرماید: اگر خواستید سخنی بگویید، به عدالت سخن بگویید اگرچه به ضرر خویشاوند شما تمام شود. عدالت در گفتار یعنی صداقت.
شرط تعدد زوجات اجرای عدالت بین همسران است
وی خاطر نشان کرد: عدالت در بخشهای مختلف باید مدنظر باشد. یکی از مواردی که خیلی اهمیت دارد و اثرات زیادی بر آن مترتب میشود، بحث عدالت پدر و مادر بین فرزندانشان است و یکی را بر دیگری ترجیح ندهند که این باعث کینه و عداوت بین فرزندان میشود.
مولوی باهیئت افزود: درست است که ما آگاهی داریم که کسی که در قید حیات است، اختیار مال خود را دارد اما در اینجا خیلی هوشمندانه عمل کند و پا بر روی خواهش نفس بگذارد و تسلیم شریعت شود. این شخص پا روی خواهشات نفس بگذارد و نزد یک عالم مورد اعتماد برود و راه چاره بخواهد. پس اگر خواستیم که به یکی از فرزندانمان عنایتی کنیم، دیگران و علی الخصوص دختران را هم مدنظر قرار دهیم. یا به همه هدیه دهیم یا به هیچکدام ندهیم و پس از فوت ما شریعت تقسیم میکند.
مدرس حوزه علمیه احناف خواف بیان کرد: یک مورد دیگر از عدالت، عدالت بین همسران است. شرط جواز تعدد زوجات، همین بحث عدالت بین همسران است. اگر کسی نمیتواند بین هسرانش عدالت را رعایت کند، فکر ازدواج مجدد نکند. اگر به خود میبیند که واقعا میتواند عدالت را اجرا کند، آنجا هم با دقت بیشتر و مشورت و مدنظر قراردادن برخی مسائل، میتواند ازدواج مجدد در پرتوی عدالت انجام دهد. به خواهران محترمه هم که شوهر آنها ازدواج مجدد کرده است، نصیحت میکنم که اگر احساس میکنند شوهرشان عدالت را اجرا میکند، دیگر شوهرشان را اذیت نکنند.
سخنران نماز جمعه خواف گفت: یک نوع دیگر از عدالت، بحث عدالت حکام و مسئولین، نسبت به مردم است. این موضوع هم خیلی اهمیت دارد. همیشه تعریف عدالت را مد نظر داشته باشیم و مسئولین این موضوع را که هرکس را در جایی قرار دهیم که شایستگی آن را دارد را به خوبی میدانند. اعطای حق هرکس به شخص مستحق، همان عدالتی است که اگر به اجرا درآید و در جامعه اتفاق بیفتد و مردم این را مشاهده کنند، اتفاقات بسیار مبارکی در جامعه رخ میدهد. مثلا یک جوانی استعداد در زمینهی خاص دارد و در کنکور رتبهی خوبی آورده است و شخصی دیگر طبق استعداد خود رتبهی پایینتر آورده است و به دلیل اینکه این فرد فرزند شهید، جانباز آزاده یا بسیجی و… است، به او امتیاز تعلق گرفته است و مقام او از رفیقش بالاتر رفته است و این یعنی ظلم و بر خلاف عدل است، چون حق این شخص نبوده و به او دادهاند.
وی تصریح کرد: عواقب این کار این میشود که جوانان بیانگیزه و افسرده میشوند و برای اینکه ناراحتی خود را بروز دهند، به کارهای خطرناکی مانند رانندگیهای خطرناک و… روی میآورند. به عقل، نقل و تجربه ثابت شده است که عدالت مایهی تسهیل دوستی و باعث رسوخ محبت حاکم در دلهای رعیت میشود. جملهی دیگری هست که یکی از علمای بزرگ شیعه مذهب میفرماید: اگر حاکمان، طریقهی عدالت را در پیش گیرند، همهی اصناف مردم، فارغالبال به مشاغل و مکاسب خود مشغول شده و بازار علم و عمل رونق مییابد. او میگوید: عدالت دولتمردان، باعث دعای خیر مردم میگردد و ظلم و جور باعث نفرین مردم میشود.
بصیرت برای مسؤلان مهمتر از مردم است
مولوی باهیئت بیان داشت: دعای خیر مردم در حق مسئولان، بسیار کار گشاست و اگر مردم نفرین کردند، نفرین هم بسیار مخرب است. حضرت علی(رض) میفرمایند: اجرای عدالت مردم را به فرمانبرداری وا میدارد و ستمگری باعث هرج و مرج گردیده و مردمان را به نافرمانی وادار میکند. علامه نراقی در کتاب معراج السعاده میفرماید: از ملوک و فرماندهان، هرکس که به عدل و داد عمل کند، خداوند دولت او را در حصار امن خود قرار میدهد و هرکه جور و ستم پیشه کند، به زودی او را هلاک خواهد ساخت.
مدرس حوزه علمیه احناف خواف گفت: چون این روزها بحث بصیرت مطرح است، عنوان میشود که در موضوع بصیرت صحبت شود. در مساجد و تعزیهها، علما به طور پیوسته مردم را به بصیرت راهنمایی و ارشاد میکنند. اینکه یک انسان به وظیفهی خود عامل باشد و در چهارچوب شریعت اسلام قرار داشته باشد، در نهایت بصیرت قرار دارد.
سخنران نماز جمعه تصریح کرد: چون در مجالس وعظ و موعظه به مسئولین دسترسی نداریم، از همین تریبون مطرح میکنیم که همانگونه که بصیرت برای آحاد ملت مهم است، چندین برابر آن برای مسئولین آن ملت اهمیت دارد. این را به مسئولین محترم عرض میکنیم که مسئولیت نعمتی از جانب خداوند است و وقتی به انسان داده میشود، او تحت آزمون خداوند قرار میگیرد و باید دقت کند که با این نعمت خدادادی چه میکند و زمینهی چه چیزی را فراهم میکند.
مولوی باهیئت خطاب به قضات و مسؤلان امنیتی گفت: مسئولین محترم اجرایی، قضایی و امنیتی که غالبا جوان هستند، بنده به ایشان توصیه میکنم که در هر نقطه که خدمت میکنند، شأن و منزلت بزرگان آن جامعه را بدانند و در نظر داشته باشند که در هر اجتماعی بزرگانی وجود دارند که تمام عمر خود را صرف خدمت خالصانه و بیمنت به مردم و نظام اسلامی نمودهاند و از هیچ تلاشی در زمینهی ایجاد امنیت دریغ نورزیدهاند. این مسئولین جوان سعی کنند از آنها راهنمایی بخواهند.
مدرس حوزه علمیه احناف خواف در ادامه افزود: هرگاه مردم عدالت را در قول و عمل مسئولان مشاهده کنند، قطعا احساس امنیت خواهند کرد و با نشاط بیشتری استعداد خود را در خدمت به کشور خود به کار خواهند گرفت. حضرت علی(رض) میفرمایند: عدالت با فطرت انسان سازگار است و به او نشاط میبخشد و او را به کار و خدمت بر میانگیزد و ظلم و تبعیض مخالف فطرت است و او را از کار و خدمت و آنچه که مربوط به اوست، باز میدارد. مسئولان نیت خدا را اصلاح کنند و خدایی کنند. ملا احمد نراقی در کتاب معراج السعاده، خطاب به مسئولان میگوید: هرگاه نیت مسئولان و حکام از نیکی و عدالت منحرف گردد، احوال زمانه فاسد و اوضاع روزگار تباه میگردد.
دیدگاهتان را بنویسید