به گزارش پایگاه اطلاع رسانی احناف خواف، مولوی ابراهیم باخدا در مراسم نماز جمعه 18 خردادماه 1403 اهلسنت شهر خواف، با بیان آیه «يَا أَيُّهَا الَّذِينَ آمَنُوا ادْخُلُوا فِي السِّلْمِ كَافَّةً وَلَا تَتَّبِعُوا خُطُوَاتِ الشَّيْطَانِ إِنَّهُ لَكُمْ عَدُوٌّ مُبِينٌ» پیرامون موضوع مسلمان عصر حاضر و چالش های پیش روی آن، به ایراد سخن پرداخت.
مدرس حوزه علمیه احناف خواف بیان داشت: دین اسلام دینی کامل است، آیهای که تلاوت شد خداوند خطاب را به سوی اهل ایمان متوجه میسازد که ای مومنان به طور کامل وارد اسلام شوید نه آنطور که بعضی از موارد اسلام را قبول و عمل کنیم و بعضی را عمل ننماییم. اسلام کامل است، مسلمان هم باید مسلمان کامل باشد و کاملا وارد اسلام شود. اسلام دینی است که برای تمام شعبه های زندگی برنامه ریزی کرده و برای همه زندگی انسان است.
سخنران نماز جمعه خواف در ادامه گفت: روزی یک یهودی از حضرت علی(رض) سوال کرد که شما روزانه چقدر عبادت میکنید؟ آن حضرت پاسخ دادند ما تمام شبانه روز عبادت و بندگی میکنیم. یهودی متعجب شد و توضیح بیشتر خواست، حضرت علی(رض) توضیح دادند که ما مسلمانیم و زندگی ما طبق اسلام است، حتی رفتن به بیتالخلاء و خوابیدن و سخن گفتن و زندگی بر طبق اسلام است و چون طبق اسلام است عبادت است.
وی افزود: در قرون هفدهم و هجدهم میلادی وقتی ملت های غربی دچار یک سری دیندارهای متحجر شدند، مردم از دین متنفر شدند. در نتیجه تحصیل کردگان دین را محدود به عبادتگاه ها کردند و دین از صحنه زندگی آنان کنار میرود. کشیشان مسیحی خواسته های مردم را در قالب دین آوردند تا پیروان خود را از دست ندهند. فاجعه زمانی است که کشورهای غربی پیشرفت میکنند و دولت های مسلمان از آنها عقب میمانند و جهان سوم میشوند، میبینیم که افکار و اندیشه های دین گریزی و دین ستیزی در میان ملتهای مسلمان پدیدار میشود.
مهمترین چالش مسلمانان ضعف ایمان و عقیده است
مولوی باخدا اولین چالش مسلمانان عضر حاضر را چالش برهان در ایمان و اعتقاد مسلمان برشمرد و گفت: مسلمانی که قرار بود با ایمان توحیدی و اعتقاد راسخ خود بت های زمانه را بشکند و باعث پیشرفت شود برعکس شده، انسان ها از مقام انسانیت نزول کرده و اعتقادات و ایمانیات در زندگی مسلمان کم رنگ و گاه نابود شده است.
مدرس حوزه علمیه احناف ادامه داد: وقتی مسلمانی را از امر منکر با هشدار به آخرت نهی میکنیم، میبینیم که اعتنایی ندارد و ایمان به آخرت در او ضعیف شده یا وقتی او را توصیه به امر رسول الله(ص) میکنیم میگوید که ما به همین وضعیت فعلی عادت کرده و جهان دارد رو پیشرفت میرود.
سخنران نماز جمعه خواف افزود: گاهی اوقات جوان مسلمان به خاطر دیگران دست به گناه میزند، برای راضی کردن افراد گناهکار اقدام به انجام گناهان آشکارا میکند در حالی که رسول الله(ص) در حدیثی میفرمایند:«هلک المجاهرون» آنهایی که مجاهرند هلاک شدند. آن حضرت(ص) در توضیح این حدیث فرمودند مجاهرون کسانی هستند که آشکارا گناه میکنند.
وی دومین چالش را تأثیر از اندیشههای غرب دانست و گفت: اندیشه غربی در قالب های مختلف اعم از فیلم، بازی و شبکه های ماهوارهای و مجازی برای انسان مسلمان میآید. این برنامه ها و مُد ها که دیکته شده از سوی دشنمان اسلام است میخواهد چنانچه باطن را تغییر دادند ظاهر مسلمان را هم تغییر دهند. یک زمانی مسلمانان هم ظاهرشان و هم باطن از دیگران متغییر بود. دشمنان اسلام ابتدا باطن مسلمانان را با شهوات و معاصی به دوست داشتن به گناه تغییر دادند و بعد ظاهر مسلمان را تغییر داده و تیپ و قیافه مسلمان شبیه به مسلمانان گذشته نیست و همچون غربیان شده است.
صحابه پیامبر(ص) بهترین راه رسیدن به اسلام حقیقی است
مولوی باخدا سومین چالش مسلمانان امروزی را اینطور بیان کرد که: غرب برای مسلمانان تصویری نادرست و زننده از اسلام و احکام آن به مسلمانان ارائه کرده است. غربیان در فضای مجازی اسلام و جهاد اسلامی را تصویری بسیار ناشایست نشان داده و مسلمانان را خون ریز و برای فتح و جنگ به تصویر کشیده و مسلمانی که از روی سادگی و بی اطلاعی آن ها را میبیند، باور میکند. پس از این احکام و حدود اسلامی زیر سوال میرود.
مدرس حوزه علمیه احناف در ادامه بیان داشت: چالش چهارم تصویری نادرست از زندگی اصحاب پیامبر است که آنان را اینطور معرفی میکند که به خاطر امیال شخصی جنگیدند و کشورگشایی کردند. دشمنان میخواهند چهره صحابه رضوان الله علیهم اجمعین را در مقابل جوانان مسلمان سیاه بکنند و آنان را افراد بد معرفی کنند زیرا با زیرسوال رفتن آنان، اسلام با تمام آنچه که دارد زیر سوال میرود چون راه رسیدن به اسلام حقیقی جز از طریق صحابه وجود ندارد.
سخنران نماز جمعه خواف مادی گرایی را چالش پنجم مسلمانان برشمرد و خاطرنشان کرد: اسلام برای مبارزه با مادی گرایی آمده است و پیامبر اکرم(ص) فرمودند: «من خوشحال میشوم که روزی گرسنه و روزی سیر باشم، روزی که گرسنهام صبر کنم و روزی که سیرام شکر کنم و زندگی اینطوری را میخواهم.» مادیت و مادیگرایی در قلب مسلمان هیچجایگاهی نباید داشته باشد اما متاسفانه میبینیم که بعضی از مسلمانان اینطور نیستند و گاهاً برخی میگویند اگر پول نباشد هیجکاری نمیشود.
آزادی غزه با ایمان است نه با تسلیحات
وی ادامه داد: گاهاً به مسلمانان گفته میشود که برای جهاد آماده باشید که غزه و فلسطین نه با تسلیحات و ابزارآلات بلکه با ایمان فتح میشود اما میبینیم که میگویند کسی نمیتواند با آمریکا و اسرائیل بجنگد، مشخص است که ایمان این افراد به آمریکا از ایمان به دین خودشان بیشتر است. در دوران ابوبکر صدیق(رض) مسلمانان برای رویارویی با امپراطوری های آن زمان راهی شدند تعدادشان اندک و سپاه دشمن چند ده برابر مسلمانان بود. ابوبکر صدیق(رض) در نامه ای به فرمانده لشکر گفتند: شکست با تعداد و تسلیحات نیست، بلکه با گناهان است. اگر امروزه هم شکست میبینیم به خاطر تسلیحات نیست، به خاطر اوضاع زندگی، گناهان و معاصی مسلمانان است.
مولوی باخدا تصریح کرد: چالش ششم مسلمانان این است که حکومت های نالایق و عقب افتاده در کشورهای اسلامی قرار دارند و این کشورها جزو کشورهای عقب افتاده و جهان سومی هستند. مسلمان درگیر این مسئله فکر میکند که این ها چون مسلمان هستند به این وضعیت دچار شدهاند.
مدرس حوزه علمیه احناف افزود: چالش هفتم این است که مسلمانان از صنعتگری، علم و تکنولوژی عقب افتادهاند و میبینیم که تولیدات علمی جهان اسلام وکشورهای اسلامی نسبت به کشورهای غربی و غیر مسلمان کم شده است و این را شاید در این ببینند که مسبب آن اسلام است.
عدم مطالعه و تحقیق در اسلام باعث بروز چالش برای مسلمانان شده است
سخنران نماز جمعه خواف مهمترین علت این چالش ها را جهل و عدم مطالعه، تحقیق و بررسی اسلام ناب دانست و گفت: مهمترین مشکلی که به ما مسلمانان بر میگردد این است که خودمان اسلام را مطالعه نکرده و به ارث بردهایم. بعضی اوقات نسبت به احکام و مسائل فقهی پیش پا افتاده آگاهی نداریم و برای بسیاری از امورات زندگی خود وقت گذاشتیم اما برای این مسئله وقتی تعیین نکردهایم. البته این مشکل عدم آگاهی از احکام و شناخت صحیح اسلام به نظام آموزشی و درسی نیز برمیگردد که جوان مسلمان قرآن را حتی به طور کامل در این نظام درسی نمیخواند چه برسد به احکام و مسائل فقهی و شرعی.
وی ادامه داد: دومین علت تبلیغات گسترده غرب علیه اسلام است، اسلام ارثی است که از رسول الله(ص) به همه ما رسیده اما اطلاع کامل از آن نداریم. دشمنان قصد این را دارند که بگویند این دین به درد شما نمیخورد و میخواهند شما را از میراث خودتان باز بدارند. از اسلامی که برای تمام شعب زندگی برنامه دارد و بهترین قانون هایی که تا به امروز در دنیا نوشته شده است الگوبرداری از قوانین اسلام است.
مولوی باخدا خاطر نشان کرد: سومین عامل این است که ما از غرب متأثریم، شاید کشورهای غربی در برخی زمینهها پیشرفت کردهاند اما قعطاً در تمام زمینه های نیست. در روابط زندگی زناشویی، تربیت فرزندان و مسائل خانوادگی غرب دچار مشکل است و ما میبینیم در یک زمینهایی پیشرفت کرده و متأثریم و میگوییم همه چیز غرب خوب است.
مدرس حوزه علمیه احناف در ادامه بیان کرد: علت چهارم دوری از معنویت است، مسائل مادی و برنامه های مجازی جلوی این را گرفته تا ما طعم معنویت را بچشیم. امروزه نماز میخوانیم و تلاوت قرآن میکنیم اما رشد نمیکنیم زیرا که مادیات اطرافمان اجازه نمیدهد و در وقت نماز هم فکر ما سمت دیگری است. علت اینکه چرا کشورهای اسلامی عقب افتاده هستند این است که بعضی از این ها دست نشانده هستند و زیر نظر غرب قرار داشته و از خود اختیاری ندارند.
سخنران نماز جمعه خواف در بیان راهکارهای مقابله با چالش های عصر حاضر جامعه اسلامی بیان داشت: ما از پیام قران که اولین آیات نازل شده آن اقراء بسم ربک الذی خلق است غافل شدهایم و از اینکه بخواهیم قرآن و سنت را بخوانیم و مطالعه کنیم و دین را مورد بررسی قرار دهیم غفلت ورزیدیم. راهکارهای مقابله با این چالشها بازگشت صحیح به قرآن و سنت، بازگشت به سیره و اخلاق رسول الله(ص)، مطالعه و بررسی تاریخ اسلام و تلاش و برنامه ریزی برای تربیت متخصصین در زمینه های مختلف علمی است.
دیدگاهتان را بنویسید