مولوی گل محمد مومن

شرط یاری الله؛ یاری‌کردن دین است

به گزارش پایگاه اطلاع رسانی احناف خواف، مولوی گل محمد مومن، در مراسم نماز جمعه پنجم بهمن‌ماه ۱۴۰۳ اهل سنت شهر خواف، با تلاوت آیه(يَا أَيُّهَا الَّذِينَ آمَنُوا إِنْ تَنْصُرُوا اللَّهَ يَنْصُرْكُمْ وَيُثَبِّتْ أَقْدَامَكُمْ) پیرامون نصرت و یاری دین اسلام به ایراد سخن پرداخت.

مدرس حوزه علمیه احناف خواف در آغاز سخن بیان داشت: آیه‌ای که تلاوت شد، آیه‌ی هفتم از سوره‌ی محمد(ص) می‌باشد. خداوند در این آیه، یک قاعده بزرگ بیان می‌کند. همه‌ی انسان‌ها در همه‌ی حالات، محتاج یاری الله هستند. ما برای تمام امور دنیوی و اخروی، محتاج یاری الله هستیم. قاعده این است که شرط یاری الله در یاری‌کردن دین است. الله تعالی می‌فرماید: ای اهل ایمان، اگر دین الله را نصرت کنید، الله هم شما را یاری می‌کند.

سخنران نماز جمعه خواف ادامه داد: این مطلب را خداوند در آیات مختلف مورد تاکید قرار می‌دهد. در جایی دیگر از قرآن خداوند می‌فرماید: قطعا خدا کسی را یاری می‌دهد که دینش را یاری دهد. فرق نمی‌کند آن شخص در چه موقعیتی است، در هر حالتی از سختی و آسانی، خداوند با قدرت و غالبیت خود، نصرت و یاری خود را می‌فرستد. لشکرهای قوی هم نیاز به یاری الله دارند و اگر خدا یاری نکند دچار شکست می‌شوند، گروه اندک هم نیاز به یاری الله دارند.

ایشان خاطر نشان کرد: خداوند این موضوع را در غزوه‌ی بدر نشان داد. در این غزوه تعداد مسلمانان ۳۱۳ نفر بود با دو اسب و ۷۰ شتر. لشکر کفار سه برابر و با تمام تجهیزات بود. در این غزوه چون مسلمانان توکل بر الله داشتند و در رکاب پیامبر(ص) بودند، خداوند آن‌ها را یاری داد. ۷۰ نفر از کفار اسیر و ۷۰ نفر کشته شدند و غنایم زیادی برای مسلمانان به دست آمد.

مولوی مومن افزود: همین لشکر مسلمین در غزوه‌ی حنین بی‌سابقه بود، ۱۰ هزار نفر برای فتح مکه از مدینه آمده بودند و ۲ هزار نفر هم از مکه همراه شدند. به دل برخی از مسلمین آمد که ما با این تعداد شکست نمی‌خوریم چون وقتی ۳۱۳ نفر بودیم بر ۱۰۰۰ نفر غالب شدیم و حال، ۱۲ هزار نفر هستیم اما وقتی جنگ شد، ابتدا خداوند خلاف آن را نشان داد و ابتدا شکست خوردند تا اینکه بعد از آن خداوند آن‌ها را پیروز کرد. خداوند نشان داد که کثرت شما، شما را پیروز نمی‌کند.

مدرس حوزه علمیه احناف خواف گفت: درست که انسان باید همیشه اسباب و‌ وسایل دنیا را در حد توان مهیا کرد اما اصل توکل باید بر الله باشد. این هم درست نیست که عده‌ای دست خالی به مقابل دشمن بروند و بگویند ما پیروز می‌شویم و در حد توان باید اسباب را تامین کنند ولی توکل آن‌ها بر اسباب نباشد.

سخنران نماز جمعه خواف ادامه داد: خداوند در آیه‌ی دیگری می‌فرماید: یاری دادن اهل ایمان، بر من الله حق و واجب است. ابن کثیر می‌گوید: الله تعالی، یاری برای مومنان را بر خود از روی فضل و کرم خود واجب گرداند. صحابه که قرآن، ایمان، سیرت و سنت را مستقیم از پیامبر(ص) گرفتند و انفاس قدسیه پیامبر(ص) بر قلب‌شان ثبت شد، نسبت به این آیات یقین کامل داشتند.

ایشان گفت: گاهی اوقات، شاید مسلمانان عجله کنند تا جایی که این عجله، آن‌ها را گرفتار شبهه کند. مثلا ببینند که چند سال در برابر دشمن جنگیدند و خسارت دیدند ولی هنوز به جایی نرسیدند و بگویند: یاری خدا کجاست؟ اما صحابه می‌گفتند: وعده خداوند حق است. حال یا حکمت الهی این‌گونه است که نصرت طول کشد و یا در کار ما خطا و کوتاهی بوده است.

مولوی مومن بیان داشت: وقتی ما در اجرای فرمان پیامبر(ص) کوتاهی کنیم، خداوند هم ما را ادب می‌کند همان‌گونه که خداوند مسلمانان را در جنگ اُحد تأدیب کرد. در این جنگ تعدادی از افراد ضعیف الایمان به دستور عبدالله ابن ابی منافق بازگشتند و ۷۰۰ نفر مردانه به جنگ رفتند. ابتدا مسلمانان پیروز شدند. پیامبر(ص) تعدادی از صحابه را بر روی کوه گذاشتند که مراقب باشید دشمن از پشت حمله نکند و به هیچ وجه محل خود را ترک نکنید. وقتی این افراد دیدند که مسلمانان پیروز شدند، از کوه پایین آمدند و دشمن از پشت حمله کرد و شکست برای مسلمانان حاصل شد و دلیل آن، کوتاهی از فرمان پیامبر(ص) بود.

مدرس حوزه علمیه احناف خواف تصریح کرد: مسلمانان باید یقین به آیه‌های قرآن داشته باشند که خداوند یاری مسلمانان را بر خود واجب داشته است اما بدین معنا نیست که مسلمان فقط اسمش مسلمان باشد و انواع گناه را انجام دهد و به نماز، روزه، زکات ، حج و… توجه نکند و به طرف الله رجوع نداشته باشد و بعد بگوید: چرا خداوند ما را یاری نمی‌کند.

سخنران نماز جمعه خواف افزود: منظور از یاری دادن دین الله چیست؟ منظور از یاری دین الله، ابتدا اعتقاد درست به توحید، معرفت الله، ایمانیات و روز آخرت می‌باشد. کسی که در دل دچار شرک باشد، چگونه انتطار یاری دارد. اگر کسی رسول خدا(ص) را به طور کامل قبول ندارد، یاری‌گر دین الله نیست و توقع نصرت هم نداشته باشد. اگر کسی نسبت به قیامت یقین نداشت و ذره‌ای شک داشت، یاری‌گر دین الله نیست.

ایشان بیان داشت: قدم بعدی، به جای آوردن اوامر خداوند است. اگر شخصی هریک از دستورات خداوند را به جای آورد، قدمی به سمت یاری دین الله برداشته است. دین الله و انبیا برای این آمدند و انبیا خون و جان دادند تا همین احکام خداوند برروی زمین جاری شود و عقیده‌ی مردم درست گردد. حفاظت از دست‌آوردهای دین و پیامبران، یاری دادن دین خداست. هر انسانی که احساس مسئولیت می‌کند و احکام را اجرا می‌کند، در راه یاری دین می‌باشد.

مولوی مومن خاطر نشان کرد: پیامبران آمدند تا با شراب‌خواری که مهم‌ترین ویژگی انسان که عقل است را مختل می‌کند، با ربا که طبع دنیاگری و درندگی را در شخص به وجود می‌آورد که حاضر شود دیگران تلف شوند تا او مال جمع کند، با قمار که چند شکست خورند تا یکی پول به دست آورد، با زنا که آبرو و نسل را مختل می‌کند، مبارزه کنند.

مدرس حوزه علمیه احناف خواف بیان کرد: کسی که مرتکب این موارد می‌شود، به دین الله ضربه می‌زند و کسی که پرهیز می‌کند، دین الله را نصرت می‌کند. امر به معروف و نهی از منکر، یاری دادن دین الله است. دین، اول از طریق تعلیم و دیگر از طریق امر به معروف و نهی از منکر و جهاد فی‌سبیل‌الله به دست ما رسیده است و به جاهای مختلف راه پیدا کرده است.

سخنران نماز جمعه خواف افزود: در مناطقی که تعلیم و تعلم و مدرسه‌ی علوم دینی نبوده است، دین‌داری نیز از بین رفته است و در جایی که مدرسه علوم دینی بوده است، تمام دل‌های عاشق الله، از جوانانی که طالب و بعدا علمای ربانی می‌گردند که به طرف آن مرکز کشیده می‌شوند و در آن شهری که مدرسه علوم دینی باشد، بدعت‌ها رخت برمی‌بندند و در میان مردم دیانت و اصلاح می‌آید. این قانون الهی است و دنیا میدان جنگ میان لشکر شیطان و لشکر رحمان است.

ایشان ادامه داد: لشکر شیطان و انسان‌ها تابع آن‌ها، سعی می‌کنند که سنت‌ها را از میان بردارند و بدعات را رواج دهند و حتی بدعت‌هایی به اسم دین در میان مردم جاری کنند. اما افرادی هستند که با تکیه با قرآن و سنت، در برابر این بدعات ایستادگی می‌کنند و فریب نمی‌خورند و کاری را که به روش قرآن و سنت نباشد را قبول نمی‌کنند. متاسفانه امروزه، امر به معروف و نهی از منکر در میان ما ضعیف است.

مولوی مومن تصریح کرد: اگر می‌بینیم در یک‌جا بی‌حجابی رواج پیدا می‌کند، خانواده‌های اطراف چقدر احساس مسئولیت کرده‌اند؟ پدران یک خانواده،  چقدر در مورد ارزش حجاب و‌ پیامدهای  بی‌حجابی، دختران خانواده خود و خانواده‌ی نزدیکان را نصحیحت کردند؟ هرکس هرکاری می‌خواهد کند و دیگران هم ساکت، ما هم ساکت، یکباره دیده می‌شود که ما چیزی را فکر می‌کردیم مقداری آزادی است، تبدیل به کارهایی شده است که ما در خواب شب هم نمی‌دیدیم.

مدرس حوزه علمیه احناف خواف افزود: از راه‌های مهم یاری دین الله، امر به معروف و نهی از منکر است. اگر  به همین اندازه که از جامعه ما حاجی، حافظ قرآن، مولوی و جماعتی می‌شوند، خودشان در صلاح بمانند، جامعه ما گلستان می‌شود چه بسا که هرکدام احساس مسئولیت کنند. فردی که حاجی می‌شود و توفیق دارد که از میان این همه مسلمان به حج می‌رود، وقتی باز می‌گردد، برای دین خدا چه‌کار کرده است؟

سخنران نماز جمعه خواف ادامه داد: ما دیدیم که غیر از جنگ چندین ساله، حدود ۱۴ یا ۱۵ ماه، مردم مظلوم غزه، مورد تهاجم صد در صد ظالمانه اسرائیل، به پشتیبانی قدرت‌های بزرگ دنیا، مخصوصا آمریکا بود. غیر از این‌که درک کنیم این‌ها برای خدا جهاد می‌کردند و از مسلمین دفاع می‌کردند، مقداری هم درس بگیریم. ایمان خود را با آن پیرزن اهل غزه‌ای که در حین جنگ و در خانه‌ی خراب شده، آیه‌ی قرآن در مورد توکل را می‌بیند و با توکل بر خدا خوشحال می‌شود.

ایشان افزود: از مظلومینی که با یقین کامل در زیر بمباران و جنگ و بدون هیچ کمکی از جانب مسلمین، صبر و توکل کردند تا این‌که خداوند آتش بس را برای آنان میسر کرد. هرچند که یهود از دوران حضرت موسی(ع) تا به حال، کار آن‌ها عهدشکنی بود. از ویژگی‌های بارز یهود، عهد شکنی، حب مال دنیا و عمر طولانی است و بر همین اساس هم زندگی می‌کنند. ما خود را بسنجیم که در یک وعده نماز فرض، بدون هیچ‌گونه جنگی، چقدر پایبندی داریم‌. در ادای زکات مال که خداوند تا یک نصابی از ما زکات نمی‌خواهد و از آن به بعد، از همه‌ی اموال نه و از اموال مخصوص و آن هم نه از یک دهم و یک بیستم، بلکه یک چهلم به ما دستور زکات می‌دهد، چقدر پایبند هستیم و به آن را به درستی ادا می‌کنیم.

مولوی مومن خاطر نشان کرد: در جامعه‌ی ما، اگر خدایی نخواسته می‌بینیم که جرم و گناهی سر می‌زند اما اعمال نیکی هم به مقدار زیاد هست. برای اعمال نیک خود ارزش قائل باشیم. خدایی نکرده در قیامت افسوس نخوریم که چقدر وقت داشتیم اما اعمال نیک انجام ندادیم. به وعده‌های الله یقین کنیم که خداوند به نماز، زکات، روزه و… چقدر ارزش و بها می‌دهد. بر این نعمت‌ها شکر کنیم و با از دست‌دادن آن‌ها ناراحت شویم. همچنین دعا برای قبولیت اعمال صالح انجام دهیم چون هر عمل صالح نتیجه بخش نیست و مهم قبولیت عمل صالح است.

مدرس حوزه علمیه احناف خواف گفت: از ابتدای ماه شعبان، جمع‌آوری کمک برای حوزه علمیه احناف خواف شروع می‌شود. هرگاه برای امر دین، مطلبی گفته می‌شود، شیطان به برخی دهان‌ها، خوراک‌هایی می‌دهد. زمانی که این مصلای با عزمت را می‌خواستند شروع کنند، برخی افراد تخریب می‌کردند که این پول‌ها را جمع کنند و یا به چند موسسه کمک کنند و … اما مصلی ساختن هزینه نیست و سرمایه‌گذاری است. همین مصلی دل‌ها را درست کرد که الان پول برای آوای مهر و صندوق صالحین و… کمک جمع آوری می‌کنند.

ایشان ادامه داد: برخی می‌گویند: شما زکات برای حوزه جمع می‌کنید و برخی نیازمندانی هستند که نیاز دارند و حوزه دارد. حوزه علمیه از کجا درآمد دارد؟ حوزه علمیه از همین پول شماست و نیازمندان همیشه مورد تاکید علما بوده و هست و این بحثی نیست ولی به اسم نیازمندان، جایگاه حوزه را کم نبینیم. اگر به اندازه‌‌ی یک شب که چراغ خانه‌ی طلبه‌ای روشن باشد و دو ساعت قرآن حفظ کند و درس دین حاصل کند، به مقدار زیادی در ثواب آن شریک می‌شویم. طالب هم نیازمند، هم صالح و هم کار دین می‌کند. برخی طلاب ما خانه‌دار هستند و می‌بینیم که در فرسوده‌ترین خانه‌های شهر، منزلی اجاره می‌کند و زندگی می‌کند. به عهده‌گرفتن اندازه کرایه یک ماه او که در آن‌جا مشغول گناه و… نیست و درس دین یاد می‌گیرد، چقدر ثواب دارد. کمک به حوزه هم کمک به نیازمند است، هم زکات ما صدقه جاریه می‌شود و هم جهاد دینی و علمی است. کسانی که در مساجد کمک جمع آوری می‌کنند، در تمام ثواب شریک‌اند بدون این‌که از مزد صاحبان آن کاسته شود.

اشتراک گذاری

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *