مولانا حبیب الرحمن مطهری در مراسم اختتامیه مسابقات سخنرانی طلاب مدارس علوم دینی اهلسنت خراسان که شامگاه چهارشنبه 17 اردیبهشتماه 1404 با حضور علما، اساتید و طلاب در مسجد حوزه علمیه احناف خواف برگزار شد، ضمن تقدیر از برگزار کنندگان و شرکت کنندگان این مسابقه، بر اهمیت رسالت حوزههای علمیه در تربیت مبلغین دینی آگاه و روشمند تاکید کردند.
به گزارش پایگاه اطلاع رسانی احناف خواف، مولانا مطهری سخنان خود را با تلاوت آیه شریفه «ادْعُ إِلَى سَبِيلِ رَبِّكَ بِالْحِكْمَةِ وَالْمَوْعِظَةِ الْحَسَنَةِ وَجَادِلْهُمْ بِالَّتِي هِيَ أَحْسَنُ» آغاز کردند و افزودند: صمیمانه از همه عزیزانی که در برگزاری این مسابقات مشارکت داشتند، مدارسی که طلاب اعزام کردند، هیئت داوران پرتلاش، سخنرانان گرامی و بویژه دستاندرکاران حوزه علمیه احناف خواف تقدیر میکنم. خداوند اجر کامل به شما عنایت فرماید و بهترین ثمرات را بر این نشست ها مرتب گرداند.
مدیریت حوزه علمیه احناف خواف، یکی از اهداف اصلی مدارس علوم دینی را تربیت طلاب برای امر دعوت و تبلیغ دانستند و اظهار داشتند: مدارس ما مؤظفاند مبلغانی تربیت کنند که پیام دین را به مردم برسانند؛ زیرا اکثریت مردم خارج از مدارساند و هدایت آنان بر دوش طلاب و مبلغین است. اما نه هر کسی میتواند مبلغ و دعوتگر باشد. دعوت مؤثر نیازمند اصول، روش و مهارت است.
ایشان با استناد به آیه 125 سوره نحل که در ابتدای سخنانشان قرائت نمودند، سه اصل بنیادین در دعوت اسلامی که خدای متعال به آن اشاره کرده را اینگونه برشمردند: اولین اصل دعوت بر پایه حکمت باید باشد. حکمت یعنی سخن استوار و خلل ناپذیر که مبلغ باید از قرآن، حدیث و اقوال صحابه دلیل بیاورد. سخن حکیمانه سخنی است که براساس فطرت، عملگرایی و بیان محتوای یک شئ باشد. فطرت انسان بر توحید و اخلاق حسنه آفریده شده است و اگر سخن با آن هماهنگ باشد، تأثیرگذار خواهد بود و اگر واعظ عملگرا نباشد و در حد حرف باشد بازهم سخن او تاثیرگذار نخواهد بود. همچنین سخنران در بیان یک موضوع باید از محتوا و قوائد آن سخن بگوید.
مولانا مطهری دومین اصل دعوت را موعظه حسنه عنوان کردند و گفتند: موعظه حسنه باید برمبنای نقد اصلاحگرایانه و دلسوزانه و صادقانه باشد. در سخنرانی نیت باید خالص باشد و نه تحقیر کسی و نه غرض ورزی داشته باشد. دعوتگر باید با محبت و صداقت سخن بگوید تا اثرگذار باشد.
مدیریت حوزه علمیه احناف خواف سومین اصل بنیادین دعوت اسلامی را مجادله با روش احسن بیان کردند و گفتند: مجادله به بهترین شیوه باید باشد. مجادله یعنی گفتگو با درک طرف متقابل و اقناع آن. باید نشست، شنید و به زبان محبت و عقلانیت، طرف مقابل را متوجه اشتباه کرد.
دعوت مستمر و پرورش مبلغان آگاه
مولانا مطهری همچنین بر ضرورت استمرار در دعوت و آموزش منظم طلاب برای تبلیغ دین تأکید کردند و بیان داشتند: اگر منکری را میبینید، یک یا دو بار گفتن کافی نیست. باید پیوسته یادآوری شود. حوزههای علمیه باید طلاب را برای این مسؤلیت آماده کنند؛ همانطور که آموزش علمی میدهند، پرورش تبلیغی هم بدهند.
ایشان همچنین به اهمیت مهارتآموزی علمی برای طلاب اشاره کردند و افزودند: باید جلساتی مانند این جلسه برگزار شود تا طلاب تمرین کنند، روش تبلیغ را بیاموزند تا انشاءالله سخنانشان در دلها بنشیند.
مدیریت حوزه علمیه احناف خواف با اشاره به شیوه دعوت رسول اکرم ص، فرمودند: پیامبر اسلام ص هنگام اعزام مبلغان توصیه میفرمودند:«یسّرا و لا تعسّرا، بشّرا و لا تنفّرا» یعنی آسان بگیرید، بشارت دهید، مردم را متنفر نکنید. این اصل مهم دعوت است.
مولانا مطهری در پایان با دعا برای توفیق حاضران در رساندن پیام قرآن و سنت به مردم، سخنان خود را چنین به پایان رساندند: اگر حتی یک نفر به واسطه شما هدایت یابد، برایتان از دنیا و هرچه در آن است، بهترین خواهد بود.
دیدگاهتان را بنویسید