ایشان در مقدمه سخنان خویش گفت: جوانی، یک نعمت بزرگ و موهبت الهی است، که خداوند این نعمت را نصیب هر کس کرده، و تمام ملتها و جوامع، برای این سرمایه عظیم، سرمایههای هنگفتی خرج میکنند، تا سرنوشت ملت خویش را بتوانند تغییر دهند و از وجود این نیروی قوی؛ به آرمانهای واقعی خودشان برسند.
ایشان افزود: دوران جوانی، دوران هیجان و حساس، و دوران رشد هر انسان است، و تنها چیزی که میتواند هیجانات و احساسات را کنترل کند؛ آموزههای اسلامی میباشد.
مولوی شیخجامی در بیان ویژگیهای جوان مسلمان خاطرنشان کرد:
اول: ایمان به خدا و پرهیز از شرک؛ که در آموزههای حضرت لقمان حکیم نسبت به فرزندش اینچنین آمده: “یَبُنَیَّ لا تُشرِک بِااللهِ إِنَّ الشِّرکَ لَظُلمٌ عظیمٌ” (لقمان-13).
دوم: تقوای الهی، آیه” إنّ أکرَمَکم عِندَاللهِ أَتقَاکُم”(حجرات-13)، یعنی جوان مسلمان در هر لحظه باید خداوند را در نظر داشته باشد. از حضرت عمر رضی الله عنه پرسیدند؛ تقوا یعنی چه؟ ایشان جواب دادند: یعنی اینکه: انسان در یک بیابان پر از خس و خاشاک قرار بگیرد و مواظب باشد چیزی به پای آن فرو نرود. از این تعریف حضرت عمر رضی الله عنه فهمیده میشود که تهمت نزنیم، آبروی کسی را نبریم، اوامر و نواهی الهی را انجام دهیم، و در تمام امور مواظب اعمال خودمان باشیم.
سوم: حق را پذیرفتن؛ که خداوند این پذیرفتن حق را در وجود این قشر گذاشته، همان طور که این آیه به این قسمت دلالت میکند “إنّهُم فِتیَةٌ آمنُوا بِرَبّهم و زِدناهُم هُدیً”(کهف-13)، که آنها برای غیر خدا سجده نکردند و خدا را که حق بود پذیرفتند.
چهارم: شهامت و شجاعت؛ خداوند در مورد حضرت ابراهیم علیه السلام میفرماید: “قالوا سَمِعنا فَتیً یَذکُرُهم یُقال لَه إبراهیم”(انبیاء-60)، که بعضی شهامت را این چنین تعریف نمودهاند: از حرام اجتناب کردن و کارهای شایسته انجام دادن.
پنجم: عفت و پاکدامنی، که قهرمان عفت و پاکدامنی یوسف علیه السلام را میتوان مثال زد، خداوند میفرماید: “قال معَاذَ اللهِ” (یوسف-23)، یوسف علیه السلام به این بسنده نکرد، بلکه برای نجات از معصیت به طرف درهای بسته فرار کرد، که این پیام را به ما میرساند که در مسیر نجات از شهوات؛ باید به خداوند پناه برد.
ششم: پرهیز از افراط و تفریط، آیه” وَجَعلنَاکُم أُمَّةً وَسَطاً”(بقرة-143)، که در آموزههای لقمان حکیم این ویژگی به وضوح بیان شده است “وَاقصِد فِي مَشیِکَ وَاغضُض مِن صُوتِک”(لقمان-19).
هفتم: اخلاق نیکو، یعنی تواضع در مقابل بزرگترها و رحم و شفقت بر کوچکترها، پیامبر فرمودند: (مَن تَواضَعَ لِلّهِ رَفَعَه اللهُ)، کسی که تواضع را اختیار کند خداوند او را بلند میکند، و در آموزههای لقمان حکیم علیه السلام این چنین ذکر شده است آیه” وَلَا تُصَعِّر خَدَّکَ لِنّاسِ وَ لا تَمشِ فِي الارضِ مَرَحَاً”.
هفتم: عبادت امر به معروف و نهی منکر را انجام دادن، که باز هم در آموزههای حضرت لقمان حکیم بیان شده؛ آنجا که خداوند از زبان لقمان حکیم در محکم تنزیلش میفرماید: “یَبُنَیَّ أقِمِ الصّلاةَ وَأمُر بِاالمَعرُوفِ وَانهَ عَنِ المُنکَر”(لقمان-17).
ایشان یادآور شد: امروزه همه من و شما نسبت به این امر الهی بیتوجه شدیم و از این مسؤلیت بزرگ شانه خالی میکنیم، در حالی که اگر امت رسول خدا صلی الله علیه وسلم، امت متوسط به شمار میآید فقط به خاطر این است که این مسؤلیت به آنها سپرده شده است.
هشتم: تزکیه و تعلیم؛ جوان مسلمان باید با دو بال تزکیه و تعلیم به جلو حرکت کند، تا به آرمانهای واقعی خود برسد.
ایشان افزود: امام جعفر صادق رحمة الله علیه فرموده: خوشحالی من زمانی است؛ که من جوانی را میبینم که به یکی از این دو کار مشغول باشد، یا «تعلیم بگیرد» یا «تعلیم بدهد» و ناراحتی من زمانی است که جوان را مشغول این دو کار نبینم.
مدرس حوزه علمیه انوار العلوم خیرآباد در پایان گفت: امروزه فضای بسیار مناسبی برای تحصیل علم وجود دارد که جوانان میتوانند در هر عرصهای تلاش کنند و کمبود جامعه را با مشغول شدن به کسب علم برطرف کنند.
اشتراک گذاری
دیدگاهتان را بنویسید