به گزارش پایگاه اطلاعرسانی احناف خواف، مولوی گلمحمد مومن – مدرس حوزه علمیه احناف خواف – در مراسم نماز جمعه (۲۰ فروردینماه ۱۴۰۰) اهل سنت شهر خواف، با تلاوت آیه “و لا تفسدوا فی الارض بعد إصلاحها وادعوه خوفا و طمعا إن رحمة الله قریب من المحسنین” پیرامون دو فتنه شبهات و شهوات به ایراد سخن پرداخت.ایشان در آغاز سخن بیان داشت: وقتی انسان از حیطه عقیده صحیح و اعمال صالح خارج شود گرفتار عقاید نادرست و اعمال ناشایست میگردد و به اصلاحاتی که خداوند به صورت تکمیلی عنایت فرموده است، صدمه میرساند. یعنی آن انسان، انسان بیبندوباری است که نه به درخت و جنگل و مناظر طبیعی توجه میکند و نه به حیوانات و انسانها، و نعمتهای مختلفی که خدا برای بشر عنایت فرموده است را قلع و قم میکند. خدا از این فساد نهی میکند و این انسان، خالی از ایمان و آگاهیهای شرعی است و به احکام الهی پایبند نیست و آنچه را که انبیای الهی بهخصوص حضرت محمد(ص) انجام دادند به اینها توجه نمیکند. خداوند ما را از اینگونه بیتوجهیها نهی میکند و به ما هشدار میدهد که باید دل شما به آن رنج و مشقتهایی که پیامبر (ص) و اصحاب بزرگوار در طول تاریخ تحمل کردند تا اسلام به نسلهای بعدی برسد و نسلهای بعدی هم از عقیده درست و از امنیت جانی و و عقلی و مالی برخوردار باشند بسوزد.مدرس حوزه علمیه احناف خواف خاطرنشان کرد: مفسرین در تفسیر آیه ۵۶ سوره اعراف میفرمایند: چند نوع اصلاح وجود دارد که در مقابل آن نیز چند نوع فساد است. اصلاحاتی که پیامبران بهوجود آوردند: اصلاح عقیده، امنیت جان، امنیت عقل، امنیت نسل و امنیت مال است و برعکس آن، پنج نوع فساد نیز وجود دارد: اول: فساد در عقیده؛ پیامبران الهی عقیده توحید و ایمان را با تمام ایمانیات دین خدا آوردند، اما کسی که شبههافکنی میکند و عقاید مردم را نسبت به خدا و یگانگی خدا، انبیای الهی، کتابهای آسمانی، ملائکه الهی و روز قیامت گرفتار شبهه میکند و آنها را به تشویش میاندازد، این انسان کسی است که فساد در عقیده، جان و جامعه بهوجود میآورد که نسبت به جان انسانی صدمه وارد میکند؛ گویا که او را میزند و یا به ناحق شکنجه میدهد و یا کسی را میکُشد. این امنیت را انبیای الهی به ارمغان آوردهاند که انسانها در تمام ابعاد، آزاد و محفوظ و در امان باشند.ایشان با بیان فساد در عقل اظهار داشت: فساد در عقل آن است که شخص با مسکرات و مشروبات الکلی که مواد مخدر هم از همین خانواده است، ارزشمندترین بُعد انسانی خود یعنی عقل را مختل کند. فرق انسان با سایر حیوانات در قوه عقل و تفکر اوست. وجه تمایز انسان با حیوانات، عقل است که خدا به بشر داده است. ترویج شراب و مخدرات و تندادن به اینها باعث فساد در عقل میشود. فساد در نسل آن است که شخص به وسیله ترویج منکرات، فحشا و زنا و ارتباطات نامشروع، امنیت ناموسی و خانوادگی و غیرت ناموسی را خدشه دار نموده و لقب دیوثی را به مردم بزند و اطمینان به نسل و ناموس خود نداشته باشد. پیامبر اکرم(ص) اصلاحی را آوردند که هر زن مختص شوهر باشد و نسل سالم و با نجابت برای مسلمین حاصل کند، اما ترویج فساد و فحشا و مفاسد اخلاقی این صلاح را از بین میبرد و آنها را به فساد در نسل میکشاند.
مولوی مومن با اشاره به فساد در مال خاطرنشان کرد: پنجمین فساد، فساد در مال است. تمام معاملاتی که برخلاف شریعت باشد مانند کلاهبرداری، ربا خواری و یا به هر صورت دیگر که مال حرام بهدست آورد و حتی مال حلال را نابهنجار و بدون مصرف بهینه هدر دادن و خصوصاً اینکه در گناه مصرف کند، اینها همه فساد در مال است و خدا از اینها نهی میفرماید.
مدرس حوزه علمیه احناف خواف در زمینه فتنه شُبهات بیان داشت: فتنه دو نوع است؛ اول: فتنه شبهات و دوم: فتنه شهوات. شیطان و دستاندرکاران بشری او یعنی شیطانهای انسی که گاهی از شیطانهای جنی بدتراند همیشه مشغول فعالیتاند. بعضی مواقع میشود که ابلیس و شیطان جنی در یک انسان وسوسه میکنند که او را به طرف زنا بکشانند ولی نمیتوانند و آن انسان خیلی ثابتقدم است. شیطان، انسانهایی که تابع او هستند را میفرستد تا در آنها وسوسه بیندازند و به آنها میگوید: با این انسان صالح دوست باش و از از طریق دوستی، او را به طرف زنا، شراب و مفاسد گرفتار کن. شیطان قدرت نداشت اما یک انسان شیطانصفت که تابع شیطان است بر اثر وسوسه شیطان، دوست این انسان صالح میشود و اگر این انسان صالح آگاه نباشد و از او دوری نکند و به او خوشرویی نشان دهد، مانند او خواهد شد و مورد قبول شیطان واقع میشود. ایشان تصریح کرد: فتنه شبهات، ناشی از جهل و ناآگاهی نسبت به خدا و پیامبر است. از همینرو باید علم خود را نسبت به قرآن و سنت رسول(ص)، عقاید، اعمال و اخلاق دینی بالا ببریم. الان با گذشته فرق کرده است. یک زمانی جامعه محدود بود، فضای مجازی نبود، مساجد نزدیک بههم بودند، همه اطراف عالم خود بودند و هیچ سخن و بحث دیگر در میان نبود. اگر آگاهی دینی وجود نداشت برایشان مشکلی ایجاد نمیشد. لذا هرچه مرض شدیدتر میشود باید راه درمان هم قویتر باشد. سطح علمی مسلمانان امروز باید متناسب با عوارض و مفاسد امروز باشد. امروز دیگر آگاهی قرآن و سنت محدود به علما نیست، علما در سطح عالی پاسخگوی مسائل مشکل باشند اما عموم مردم در حد ثبات اعتقاد و درک صحیح عقیده و فضایل اعمال و مضرات معاصی باید آگاهی مستمر و پشت سر هم داشته باشند تا اینکه به دام این و آن نیفتند. ایشان افزود: امروزه شبهاتی وارد میکنند که باید اول نفس را پاک کرد بعد نماز خواند!!! حالا ما باید سخن این افراد را قبول کنیم یا سخن رسول خدا(ص) را که میفرمایند: نماز برای اصلاح است.مسئول امور داخلی حوزه علمیه احناف خواف در زمینه فتنه شهوات خاطرنشان کرد: فتنه شهوات آن است که شخص میداند این کار گناه و حرام است اما آنقدر قدرت ایمان ندارد که با شیطان و نفس مقابله کند. شیطان و نفس بر او غالب میشوند و او را به دام زنا و شراب میکشانند و بیپروا و بیباک میشود. از بدترین فتنههای شهوات، فتنه زنا و لواط است. پیامبر(ص) میفرمایند: من هیچ فتنهای را خطرناکتر از فتنه زنان باقی نگذاشتهام. اولین فتنه بنی اسرائیل هم در مورد زنان بود. منظور از فتنه زنان چیست؟ یعنی اینکه نسبت به زنان غافل شویم و ارزش و کرامت زن مسلمان، اسلامی و ایمانیبودن زن را در جامعه نادیده بگیریم و به جای اینکه زنها مانند ازواج مطهرات و دختران رسول الله(ص) و زنان صدر اسلام تربیت شوند، از جامعه شیطانزده غربی و شرقی الگوبرداری کنند و از زن تصویری درست کنند و به جامعه ارائه دهند که به جای اینکه بیننده در انسانیت، علم و تقوای او فکر کند، وسیلهای برای هوسرانان قرار گیرد.
مولوی مومن در پایان سخنان خویش اظهار داشت: ماه رمضان نزدیک است. رمضان فرصتی است برای جبران نقایص گذشته، اعم از قصور در طاعات و عبادات، ندامت از ارتکاب جنایات و رفع شبهات با چنگزدن به طاعات الهی و با محکم گرفتن نمازهای جماعت در رمضان و تلاوت قرآن و دست بالا داشتن در انفاق، زکات و صدقات و رسیدن به احوال محرومین با امتثال به امور خداوند و با پرهیز از گناه، توبه و استغفار واقعی از گناهان گذشته که باید جبران کنیم و با برگزاری جلسات تعلیم، تعلّم، عقیده و اخلاق، شبهات را بزداییم و بازگردیم به آنچه که بودیم.