مولوی خیرالله نیکخوی

انسان باید در سفر، درس و عبرت گیرد

به گزارش پایگاه اطلاع رسانی احناف خواف، مولوی خیرالله نیک‌خوی، در مراسم نماز جمعه ۲۲ فرودین ماه ۱۴۰۴ اهل سنت شهر خواف، با تلاوت آیه (أَفَلَمْ يَسِيرُوا فِي الْأَرْضِ فَتَكُونَ لَهُمْ قُلُوبٌ يَعْقِلُونَ بِهَا أَوْ آذَانٌ يَسْمَعُونَ بِهَا فَإِنَّهَا لَا تَعْمَى الْأَبْصَارُ وَلَكِنْ تَعْمَى الْقُلُوبُ الَّتِي فِي الصُّدُورِ) پیرامون موضوع سفر و مسافرت به ایراد سخن پرداخت.

مدرس حوزه علمیه احناف در آغاز سخن بیان داشت: فصل بهار است و عموما سفرهایی به صورت‌های مختلف ترتیب می‌گیرد. در رابطه این مسافرت‌ها، در قرآن و سیره‌ی نبوی، آداب و دستوراتی بیان شده که باید آن را رعایت کنیم. اول باید نیت از سفر را مشخص کنیم.

سخنران نماز جمعه خواف افزود: در گذشته، از بدعات و خرافاتی که روزهای اول بهار و نوروز بود، خیلی نگران بودیم و جای نگرانی هم داشت، چون فرهنگ‌های باطل بین مسلمانان نفوذ کرده بود اما به تدریج، به وسیله‌ی سخنان علما و افزایش سطح علمی مردم، مردم ما روشن شدند. اگر یک زمانی از روی آتش می‌پریدند که می‌گفتند: بدی‌ها را به تو دادم و خوبی‌ها را گرفتم و یا اگر بوته‌های علف را گره می‌زدند و حاجت می‌خواستند اما امروزه شاید به این کارها اهمیتی داده نشود.

وی ادامه داد: شاید افرادی باشند که این کارها را انجام دهند اما به آن اعتقادی ندارند. امروزه، بیش‌تر از این خرافات، چیزی که جامعه ما را تهدید می‌کند، مسئله‌ی بی‌بند و باری، گناه، اختلاط زن و مرد نامحرم، پخش موسیقی و… است که آفت آن برای جامعه بسیار زیاد است. خداوند در آیه‌ی ابتدایی  که قرائت شد، خطاب به کفار می‌فرماید: آیا این کفار، سیر و سفر در زمین نمی‌کنند؟ آیا سفر نمی‌کنند که برای آن‌ها قلب‌هایی باشد که با آن بیندیشند؟ آیا در مسیر سفر سخن حق بشنوند و عمل کنند؟

مولوی نیک‌خوی گفت: انسان باید در سفر، درس و عبرت گیرد. گاهی اوقات به آثار باستانی و بناهای قدیمی که انسان می‌نگرد، با خودش می‌اندیشد که چه حکام و ظالمانی در این قصرها و بناها زندگی می‌کردند و امروز نیستند. آبادی‌ها و بوستان‌های مخروبه را اگر بنگریم، می‌بینیم که چقدر از انسان‌ها به خاطر گناه و معصیت، مورد عذاب قرار گرفته‌اند. گاهی در مسیر سفر، با انسان‌های دانشمند و فرهیخته مواجه می‌شود و سخنان آنان را می‌شنود و باید درس بگیرد. خیلی‌ها سفر می‌کنند و چیزی جز عیش و خوشگذرانی چیزی برای آنان حاصل نمی‌شود.

مدرس حوزه علمیه احناف خواف بیان داشت: یکی از احکام و موارد مربوط به سفر، این است که انسان بداند کی به سفر رود. پیامبر(ص) در روز جمعه سفر نمی‌کردند. پیامبر(ص) عموما پنجشنبه به سفر و غزوه می‌رفتند. امروزه خیلی از ما به دلیل تعطیلی جمعه به سفر می‌رویم و نماز جمعه را به راحتی از دست می‌دهیم. علامه تورپشتی می‌فرمایند: حکمت سفرهای پیامبر(ص) در روز پنجشنبه، یکی این بود که می‌فرمودند: پنجشنبه روز مبارکی است و اعمال انسان بالابرده می‌شود و سفرهای پیامبر(ص) عموما سفر دینی بود و به خاطر خدا انجام می‌گرفت.

سخنران نماز جمعه خواف تصریح کرد: پیامبر(ص) معمولا به عنوان تفاعل و نیک بینی پنجشنبه در غزوات و سفرها شرکت می‌کردند. نکته‌ی دوم در مورد سفر این است که انسان باید در سفر رفیق و همسفر خوبی انتخاب کند. پیامبر(ص) وقتی مسافرت می‌کردند، پشت دوستان و لشکر خود حرکت می‌کردند. حکمت این بود که آدم ضعیف را کمک می‌کردند که خود را به بقیه برساند. اگر انسان با کسی همسفر می‌شود، مراقب باشد شاید کسی توشه‌ی سفر نداشته باشد و باید به همسفر خود کمک کند خصوصا افرادی که مشرف به سفر حج می‌شوند، مراقب افراد علیل، مریض و پیر باشند.

وی خاطر نشان کرد: در سفر سنت است که امیری تعیین شود، چون آراء و نظرات مختلف است و باید یکی فیصله کند و این دستور پیامبر(ص) است. سنت است که پیامبر(ص) راه‌های سرسبز و آباد را انتخاب می‌کردند که اگر مشکلی در سفر پیش آید، به دور از آبادی نمانند. ماجراجویی در سفر گاهی مشکل‌ساز می‌شود. از دیگر سنت‌های سفر، این است که انسان در سفر بی‌هدف نباشد و عجله نکند و زمانی که خواسته‌اش برآورده شد، به خانه برگردد. پیامبر(ص) فرمودند: سفر قطعه‌ای از عذاب است. هنگام توقف در سفر، مجموعه‌ی سفر پراکنده و متفرق نشوند.

مولوی نیک‌خوی ادامه داد: انسان به تنهایی سفر نکند چون پیامبر(ص) فرمودند: یک نفر که سفر می‌کند، شکار شیطان می‌شود و دو نفر هم همینطور اما سه نفر که باشند، یک جماعتی است و خوب است. در هنگام بازگشت سفر، پیامبر(ص) با اهل خانه مهربانی و ملاطفت می‌کردند. اگر سفر طولانی است، انسان نباید شب یا بدون خبر به خانه برگردد. پیامبر(ص) عموما به گونه‌ای تنظیم می‌کردند که به هنگام اذان بامداد یا طلوع خورشید به خانه برسند یا بین ظهر و غروب به خانه باز می‌گشتند، چون هم باعث نگرانی نشوند و هم مشکلات دیگر به وجود نیاید.

سخنران نماز جمعه خواف ادامه داد: مهم‌تر از این عادات، تذکراتی است که باید عرض کنم. اول این‌که ماه رمضان بر ما گذشت و این رمضان باید دستاوردهای برای ما داشته باشد. اگر رمضان بگذرد و ما نتوانیم که بر قلب و ایمان خود اینقدر کار کنیم که ما را از گناه بازدارد، بدانیم که روزه ما ناقص بوده است. هدف از روزه، تقویت نیروی ایمانی و ارادی است که انسان بر نفس خود مسلط شود و در موقع گناه و معصیت، نفس و ایمان او را از گناه محافظت کند.

وی افزود: در طول سفر گاهی اتفاقاتی پیش می‌آید که شیطان انسان را وسوسه به گناه می‌کند. از سفرهای مجردی پرهیز کنیم. اگر می‌خواهیم تفریح کنیم و اوقات ما خوش باشد، خانوادگی سفر کنیم، آن هم در جاهای مطمئن با شرایط و آداب آن. متاسفانه گاهی اوقات می‌بینیم که پدران، جداگانه سفر می‌کنند، دخترها با هم سفر می‌کنند و… هیچ‌کس نمی‌فهمد که چه کاری انجام می‌دهند. در ماه‌های گذشته نیز از همین تریبون در مورد این تورهای زنانه صحبت شده است که مفسده‌هایی را به دنبال دارد.

مولوی نیک‌خوی گفت: مجموعه‌ای از دختران جوان، در منطقه‌ای دور و غریب، در مجامع مختلط مرد و زن که موسیقی و رقص و آواز هم در آن وجود دارد، به سفر می‌روند و این خطرناک است. گاهی اوقات پسران جوان در خانه‌های مجردی باغ‌ها و… سفرهایی می‌کنند که خطراتی به دنبال دارد. وقتی ۵ یا ۱۰ جوان با هم به منطقه کوهستانی می‌روند و شب را در آن‌جا سپری می‌کنند، آفت‌های زیادی آنان را تهدید می‌کند. ما خیلی از جوانان را در حین موتور سواری و تک‌چرخ زدن از دست داده‌ایم و خانواده‌های زیادی داغدار شدند.

مدرس حوزه علمیه احناف خواف گفت: گاهی اوقات شنیده می‌شود که جوانان با هم فیلم‌هایی را نگاه می‌کنند که تحریک کننده به گناه است و بعضا شنیده می‌شود که مسکرات و انواع سیگار در بین این‌ها رد و بدل می‌شود. ادامه‌ی چنین کارهایی اعتیاد و بی‌بند و باری است. نوجوانان عزیز باید خیلی مراقب باشند. به آنان القا کردند که کار شما اعتیاد نیست و تفننی است اما ما در جامعه جوان و نوجوان معتاد داریم که بی‌انگیزه شده‌اند و‌ دل به درس نمی‌دهند.

سخنران نماز جمعه خواف بیان داشت: پدران و مادران مراقب فرزندان خود باشند که برخی از این‌ها دچار فحشا می‌شوند. اگر احیانا گاهی سفری با دوستان ترتیب می‌دهند، باید بدانیم دوستان فرزند ما کیست، مکان و زمان سفر آن‌ها کجاست. فرزندان خود را نصیحت کنیم که نماز خود را ترک نکنند و حتی دوستان فرزند خود را ملاقات کنیم و به آنان تذکر دهیم که بدانند ما نسبت به فرزند خود احساس مسئولیت داریم. از فرزند خود سوال کنیم که چه هدف و تصمیمی در این سفر دارند و این مسائل خیلی مهم است.

وی خاطر نشان کرد: در مورد مسافرت‌ها، رعایت شئونات اسلامی خیلی مهم است. در مورد پوشش مراقب باشیم از برهنگی و بی‌بند و‌ باری بپرهیزیم و از لباس‌های بدن نما و عریان خودداری کنیم. متاسفانه برخی از دختران و پسران جوان صدای پخش و موسیقی را بلند کرده و با حالت زشتی در کوچه و خیابان گذر می‌کند اما پدران جرأت و غیرت جلوگیری از آنان را ندارند. ما در گذشته چنین نمونه‌هایی نداشتیم و اگر همسایه‌های ما از بیرون هستند باید به آنان تذکر دهیم، مسئولین باید قدر این دیانت مردم را بدانند. اگر مردم متدین باشند، قدرشناس‌تر خواهند بود اما اگر مراقبت نکنیم، بقیه ارزش‌های اسلامی و حکومت اسلامی هم از بین خواهد رفت. چشم چرانی امروزه آفتی شده است و برخی فکر می‌کنند که گناهی نیست. شروع همه‌ی گناهان از همین چشم‌چرانی است.

مولوی نیک‌خوی گفت: همه‌ی مردم ازجمله زوجین باید مراقب باشند که به یکدیگر خیانت نکنند. اگر ازدواج کردیم، یکدیگر را درک کنیم و خیانت نکنیم. متاسفانه مردهایی هستند که برای ارضای غریزه شهوانی به زن و همسر حلال خود توجه‌ای ندارند و شهوت خود را در محیط‌های فاسد ارضا می‌کنند و به دیگران نگاه بد دارند و ارتباطات نامشروع برقرار می‌کنند و نتیجه‌ی آن این است که همسر آنان به لحاظ عاطفی و شهوانی ارضا نشود و مجبور می‌شود که دست به گناه زند.

مدرس حوزه علمیه احناف خواف بیان داشت:گاهی اوقات زنانی هستند که به شوهران خیانت می‌کنند. شوهر در معدن و جاهای مختلف کار می‌کند اما زن در منزل با مردان ناباب در فضای مجازی ارتباط دارد که پشت این ارتباطات گرگ‌های درنده هستند که زنان ساده را به دام می‌اندازند.

سخنران نماز جمعه خواف افزود: متاسفانه امروزه اسراییل غاصب و جنایت‌کار به غزه، رفح، لبنان، عراق و سوریه حملاتی دارد و هرجایی که به ذهنش می‌رسد مانند یک درنده حمله‌ور می‌شود و به اسم یک فرمانده جهادی، صدها خبرنگار، کودک، زن و نوجوان را شهید می‌‌کند. اسرائیل حتی بر خیمه‌ی آوارگان و خانه‌های خراب شده هم بمب می‌افکند و همین سایه‌ را هم از مظلومان می‌گیرد. در رسانه‌ها دیدیم که یک خبرنگار و یک کودک زنده در آتش دست و پا می‌زند و کسی نیست به داد او برسد. علت آن است که دشمن فهمیده است که حاکمان مسلمان بزدل و ترسو شده‌اند، فهمیده است که در دل و قلب جوان مسلمان شوق جهاد و شهادت نیست. مسلمان گرفتار هوس‌بازی و عیش و نوش شده است، گرفتار مال و ثروت گشته است و حاکمان مست قدرت و به دنبال حفظ سلطنت و حکومت می‌باشند.

وی خاطر نشان کرد: پیامبر(ص) فرمودند: اگر شما زمانی دچار ربا،  رباخواری و کلاه‌برداری گشتید و یا به دنبال کشت و زراعت و مال افتادید، بدانید که در چنین صورتی خواری را بر شما مسلط می‌کند و این خواری تا زمانی که به دین خود که مراد جهاد است برنگردید این خواری برطرف نمی‌شود. اگر کسی گمان می‌کند که اسرائیل به غزه اکتفا می‌کند، سخت در اشتباه است‌. رژیم غاصب یکی یکی را مورد هدف قرار می‌دهد. اگر همان اول همه‌ی مسلمانان نگاه نمی‌کردند که به کجا حمله می‌کند و‌ دست به دست هم می‌دادند، به این وضعیت فعلی نمی‌رسیدیم.

مولوی نیک‌خوی تصریح کرد: اخیرا علما در بین مردم ایجاد بیداری می‌کنند و فتوای جهاد از طرف جمعیت اتحادیه علمای جهان اسلام منتشر شد و باز دیروز شورای علمای اندونزی هم فتوای جهاد دادند و حمایت کردند. ما معتقدیم که این حماقت‌ها و این حملات وحشیانه اسرائیل یقینا باعث بیداری و زنده شدن جوانان مسلمان خواهد شد و ان‌شاءالله این بیداری به نابودی اسرائیل غاصب ختم خواهد شد.

مدرس حوزه علمیه احناف خواف گفت: آن‌چه که ما باید انجام دهیم، این است که واقعا خود را برای جهاد آماده کنیم و این‌گونه نشود که حرف از جهاد بزنیم اما آمادگی نداشته باشیم. به فرموده‌ی حضرت مفتی محمد تقی عثمانی(حفظه‌الله)، اسرائیل اژدهایی است که یکایک کشورها را راحت می‌بلعد اگر حاکمان هر یک به فکر خود باشند.

اشتراک گذاری

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *