به گزارش پایگاه اطلاع رسانی احناف خواف، مولوی مهرداد فرهمند، در مراسم نماز جمعه دوم شهریورماه ۱۴۰۳ اهل سنت شهر خواف، با تلاوت آیات (ان الدین عندالله الاسلام) (و من یبتغ غیرالسلام دینا فلن یقبل منه) پیرامون موضوع انسانیت در سایه اسلام به ایراد سخن پرداخت.
مدرس حوزه تعلیم القرآن نشتیفان در آغاز سخن بیان داشت: قبل از بعثت پیامبر(ص) و انتخاب اسلام به عنوان منشور انسانیت، فساد، فحشا و بداخلاقی در جامعه رواج داشت. کج اندیشیها و انحرافات اخلاقی و عقیدتی در جامعه موج میزد. وقتی انسان میتواند از اسلام شناخت کافی داشته باشد که تلخیهای بداخلاقی، ظلمت، کفر و بت پرستی دوران جاهلیت را بداند و متوجه شود که اسلام چه نعمت بزرگی است. یکی از اهداف پیامبر(ص) این بود که انسانیت را در وجود بشر نهادینه کند. اگر به برخورد رسولالله(ص) با اقشار مختلف جامعه توجه کنیم، میبینیم که ایشان میخواستند این صفت را در وجود تمام اقشار جامعه ایجاد کند.
وی ادامه داد: مثلا در روش برخورد با قشر کارگر، حضرت انسبن مالک(رض) یک نمونه است که میفرماید: من ده سال در خدمت پیامبر(ص) بودم ولی یک بار بر سر من داد نزدند و سخنی نگفتند که مرا برنجاند. یکی از توصیههای مهم پیامبر(ص) در اواخر عمر این بود که نماز را محکم بگیرید و حقوق افراد زیر دست خود را رعایت کنید.
مولوی فرهمند افزود: تعامل پیامبر(ص) با اطفال و کودکان هم بسیار خوب بود. روزی پیامبر(ص) حضرت حسن(رض) را که کودک بود در آغوش گرفتند و شروع به بوسه زدن و بوییدن کردند. در آنجا فردی به پیامبر(ص) گفت: من ده فرزند دارم ولی تا به حال هیچ یک از فرزندانم را نبوسیدم. پیامبر(ص) فرمودند: کسی که رحم نکند به او رحم نمیشود. رفتار پیامبر(ص) با کودکان به هنگام نماز برای ما درس است که اگر کودکی در مسجد شوخی و شیطنت کرد، بر سر او فریاد نزنیم.
سخنران نماز جمعه خواف گفت: برخورد پیامبر(ص) با قشر زن هم بسیار نیکو بود. پیامبر(ص) میفرمایند: بهترین شما کسی است که نسبت به همسرش بهترین باشد و من نسبت به همسرم از همهی شما بهتر هستم. یکی از توصیههای پیامبر(ص) در اواخر عمر این بود که در مورد زنان از خدا بترسید و به جرأت میتوان گفت که در طول حیات ایشان، هیچ زنی از وی آسیبی ندید.
وی خاطرنشان کرد: انسانیت پیامبر(ص) با افراد بزرگسال هم نیکو بود. در فتح مکه، حضرت ابوبکر(رض) دست پدرش را میگیرد و پیش پیامبر(ص) میآید. ایشان به ابوبکر(رض) فرمودند: چرا پدرت را در خانه نگذاشتی تا من به خدمت او بروم؟ وقتی پیامبر(ص) چنین سخنی گفتند: حدود شصت سال عمر داشتند ولی احترام بزرگترها را داشتند.
مدرس تعلیم القرآن نشتیفان افزود: تعامل پیامبر(ص) با غیر مسلمانان هم زیبا بود. قرآن کریم میفرماید: خداوند شما را از غیر مسلمانی که با شما جنگ نمیکند بازنمیدارد که به آنها نیکی و احسان کنید. گاهی اگر شخص غیرمسلمان برای پیامبر(ص) هدیهای میآورد، ایشان میپذیرفتند و جبران میکردند. صحابه هم چنین رفتاری را در خود نهادینه کرده بودند.
مولوی فرهمند تصریح کرد: برخی میگویند اسلام دین تجاوز و خشونت است اما اصلا اینگونه نیست. شاید افراد غیرمسلمان باشند و علیه مسلمان توطئه کنند اما مسلمان اینگونه نیست و غمخوار و دلسوز غیرمسلمان است که اسلام و هدایت به او برسد. پیامبر(ص) انسانیت را در حق حیوانات هم رعایت کردند. روزی پیامبر(ص) شتری را دیدند که فرط لاغری، شکمش به کمر او چسبیده بود. فرمودند: از خدا در مورد این حیوانات زبانبسته بترسید.
انسانیت جزئی از اسلام است
سخنران نماز جمعه خواف گفت: شبههای است که در فضای مجازی مد شده است و عدهای میگویند: بالاترین دین، انسانیت است. من نماز نمیخوانم، روزه نمیگیرم، ظلم نمیکنم و… اما سعی میکنم انسان باشم. قبل از پاسخ باید گفت که هدف این شعارهای زیبا، این است که مردم را از اسلام دورکنند و تاثیر دین را در زندگی کمرنگ کنند.
وی در ادامه افزود: باید این را بدانیم که انسانیت به چه معناست؟ برخی میگویند: انسانیت یعنی عملکردن به اخلاق. اما تعریف اخلاق، واحد و منسجم نیست که تعریفی را خارج از اسلام در نظر بگیریم و آن را به عنوان یک دین ارائه دهیم. اخلاق تعریف واحد و منسجمی ندارد چون نسبت به افراد جامعه متفاوت است. شاید یک کار را عدهای اخلاقی و عدهای غیراخلاقی میدانند. مثلا همجنسگرایی را عدهای اخلاقی و عدهای غیراخلاقی میدانند و حتی در برخی از کشورهای غربی قانونی شده است. یا ازدواج با حیوانات را عدهای سعی میکنند انسانی جلوه دهند و در ایران هم چنین ازدواجهایی دیده شده است. برخی ازدواج با محارم را انسانی جلوه میدهند. اما خیلی از انسانها میگویند که در شأن انسانها نیست که با همجنس خود یا با حیوان ازدواج کند.
مولوی فرهمند ادامه داد: گاهی اخلاق نسبت به مکان زندگی متفاوت است. مثلا رسمی در یک منطقه خوب و در یک منطقه دیگر زشت است. در یکی از قبایل هندوستان و آفریقا، قبیلهای آدمخوار هستند و گوشت مردگان را میخورند اما فرهنگ اسلامی میگوید: برروی قبر ننشسنید و راه نروید چون بیاحترامی نسبت به میت میشود. برخی میگویند: انسانیت یعنی عملکردن به عقل و هرچیزی که عقل خوب دانست، آن را انجام دهیم و هرچیزی که بد دانست، آن را انجام ندهیم ولی این هم تعریف واحدی ندارد و ممکن است کاری از نظر ما درست باشد اما دوست ما بگوید که خیر، کار درستی نیست. چون انسانها متفاوتاند، عقلهای آنان هم متفاوت است.
مدرس تعلیم القران نشتیفان تصریح کرد: نمیتوانیم دینی را برای انسانیت درنظر بگیریم که برگرفته از عقل انسانها باشد، درست کنیم و در اختیار بشر قرار دهیم که این به عنوان برنامهی زندگی شماست. یکی از علتهایی که جنگ جهانی اول رخ داد، این بود که یک دانشجوی صربستانی، ولیعهد اتریش و همسر او را به قتل میرساند که در نتیجه اتریش با صربستان وارد جنگ میشود و آلمان و روس از صربستان و فرانسه از اتریش حمایت میکنند و همهی کشورهای به حمایت هر یک از اینها در میآیند و تلفات دادند. در سال ۱۹۱۴ میلادی حدود ۵ سال جنگ جهانی رخ میدهد که در نتیجهی آن ۹ میلیون انسان کشته میشوند. ۲۲ میلیون زخمی و ۵ میلیون مفقودی از آثار دیگر این جنگ بود چون شخصی که کار خود را عقلانی میداند، همسر ولیعهد اتریش را ترور میکند.
وی گفت: ما نمیتوانیم عقل را اساس قرار دهیم که یک برنامه برای بشر تهیه کند چون عقلها متفاوت است. اگر هم چنین برنامهای تهیه کردیم، ضمانت اجرایی ندارد. همهی مسائل به کنار، چه کسی گفته است که اسلام غیر انسانیت است یا در تضاد و تناقض با انسانیت میباشد. در قرآن ۶۳ بار لفظ انسان، ۶ بار لفظ بنیآدم، ۲۴۰ بار واژه ناس آمده است. در قرآن بیش از ۷۰ بار واژه عالمین آمده است و حتی اولین آیات در مورد انسان است. فقه اسلامی یک سوم یا یک چهارم در مورد عبادات است، بقیه آن در مورد احوال مردم است.
هدف پیامبر(ص) به کمالرساندن خوبیهای اخلاق است
مولوی فرهمند خاطر نشان کرد: پیامبر(ص) فرمودند: بهترین مردم کسی است که خیر و نیکی او از همه بیشتر باشد و بارها مردم را از اینکه کسی را مورد آزار قراردهیم برحذر داشتند. این اخلاق اسلامی و مهربانی و انسانیت اسلام است. دین اسلام در تعالیم آن آمده است که مومن نیست کسی که با شکم سیر بخوابد و همسایهاش با شکم گرسنه خوابیده است. آیا انسانیتی بالاتر از این هست؟
مدرس حوزه علیمه تعلیم القرآن نشتیفان بیان کرد: پیامبر(ص) فرمودند: نیازمندان را بینیاز کنید و خوشحالی عید فطر را به نیازمندان تزریق کنید. این تعالیم و انسانیت اسلام است. اگر مراسم عزا و غم پیش میآید، بازهم انسانیت اسلام نمایان میشود. وقتی خبر شهادت جعفرین ابیطالب(رض) به پیامبر(ص) رسید، فرمودند: برای خانواده جعفر غذا تهیه کنید چون آنها گرفتار مصیبت شدهاند اما امروز برعکس شده است و مراسم تعزیه، تبدیل به گرفتاری شده است و به جای اینکه مردم برای اهل میت غذا بپزند، اهل میت هستند که همش به فکر پذیرایی مهمانان هستند.
وی گفت: ما نباید اسلام را در ترازوی عملکرد برخی از مسلمانان قرار دهیم چون عدهای هستند که فقط ادعای اسلام را دارند. برخی مسلماناند اما نماز نمیخوانند، دروغ میگویند، تهمت میزنند و…. . آیا اسلام باید با ترازوی عملکرد چنین مسلمانانی سنجیده شود؟ برخی به خاطر مقدار پولی ناچیز، اسلام و اعتقاد خود را میفروشد، پس اسلام را با عمکرد چنین شخصی مقایسه نکنیم.
مولوی فرهنند در پایان افزود: در هفته گذشته، یک حادثه دلخراش برای یکی از اساتید حوزه علیمه احناف خواف اتفاق افتاد که جناب مولوی عبداللطیف شعبانی(رح) بر اثر سانحه تصادف وفات کردند. ایشان یکی از افراد فعال و مخلص حوزه بودند و در تمام کارهای علمی، فرهنگی و.. نقش فعالی داشتند و همه از وفات ایشان غمگین شدند. امیدواریم خداوند همهی رفتگان را غریق رحمت بفرماید.
دیدگاهتان را بنویسید