به گزارش پایگاه اطلاع رسانی احناف خواف، مولوی حبیب الرحمان قهستانی، در مراسم نماز جمعه سوم اسفندماه ۱۴۰۳ اهلسنت شهر خواف، با تلاوت آیه(وَلَمَّا وَرَدَ مَاءَ مَدْيَنَ وَجَدَ عَلَيْهِ أُمَّةً مِنَ النَّاسِ يَسْقُونَ وَوَجَدَ مِنْ دُونِهِمُ امْرَأَتَيْنِ تَذُودَانِ قَالَ مَا خَطْبُكُمَا قَالَتَا لَا نَسْقِي حَتَّى يُصْدِرَ الرِّعَاءُ وَأَبُونَا شَيْخٌ كَبِيرٌ) پیرامون نکات داستان حضرت موسی و دختران حضرت شعیب به ایراد سخن پرداخت.
مدرس حوزه علمیه احناف خواف در آغاز سخن بیان داشت: در آیهای که تلاوت، یک داستان قرآنی بیان شده است که نکات مهمی در پی دارد. همهی مطالب و فرامین قرآن، آموزنده هستند و درسهای مهمی برای همگان دارند.
سخنران نماز جمعه خواف ادامه داد: وقتی حضرت موسی(ع) با هجمهی شدید فرعون مواجه شد و فرعون به دنبال قتل ایشان بود، سرزمین مصر را ترک کردند و به مدین آمدند. در مدین چاهی بود و وقتی حضرت موسی(ع) به آن چاه رسیدند، دیدند جمعی از مردم جمع هستند و دنبال کشیدن آب از چاه هستند. حضرت موسی(ع) دیدند که دو خانم منتظرند که گوسفندان خود را نیز آب دهند.
وی گفت: حضرت موسی(ع) به آن دو گفتند: کار شما چیست و چرا گوسفندان خود را آب نمیدهید؟ آن دو گفتند: ما گوسفندان خود را آب نمیدهیم تا چوپانان گوسفندان خود را سیراب کنند و بعد ما آب دهیم و همچنین پدر ما شخص پیری هست.
مولوی قهستانی تصریح کرد: حضرت موسی(ع) به این دو خانم کمک کرد و گوسفندان دو خانم را آب داد و بعد به سایهی درختی پناه برد و دعا کرد و گفت: خدایا من محتاج خیر، رحمت و لطف و عنایت تو هستم. این دو خانم نزد پدر خود، حضرت شعیب(ع) بودند و حضرت شعیب(ع) علت زود آمدن دختران را سوال کرد و دختران قصه را تعریف کردند.
مدرس حوزه علمیه احناف خواف افزود: یکی از این دو دختر، با نهایت حیا و پاکدامنی نزد موسی(ع) آمد و گفت: پدرم شما را فرا میخواند تا مزد کمکی را که به ما کردید بدهد. حضرت موسی(ع) نزد حضرت شعیب(ع) داستان خود را بیان کرد و حضرت شعیب(ع) فرمود: ناراحت نباش، تو از دست انسانهای ستمگر نجات پیدا کردی.
سخنران نماز جمعه خواف بیان داشت: یکی از این دو دختر گفت: ای پدر! این شخص را به کار بگیر تا برای ما کار کند و بهترین کسی که میتواند برای ما کار کند، باید قوی، متعهد و امانتدار باشد. حضرت موسی(ع) این مسئولیت را به مدت ۸ سال پذیرفتند و با یکی از دختران حضرت شعیب(ع) ازدواج کردند.
وی خاطر نشان کرد: این داستان و آیات، پیامهای بسیار مهم اجتماعی، فرهنگی، اخلاقی و دینی را برای ما دارد. گاهی ما داستانهای قرآنی را میخوانیم اما به درسهای آن توجهی نداریم. اولین مطلب این است که وقتی حضرت موسی(ع) دو خانم را در صف آب دید، به آنها کمک کرد. درس آن این است که از حیا و ضعف زنان سوء استفاده نکنیم. اگر قانون و حمایتی در کار نباشد، چه بسا برخی از مردان از ضعف و حیای آنها سوء استفاده میکنند.
مولوی قهستانی گفت: یکی از مشکلات اساسی جامعه ما این است که زنان در موارد مختلف به حق خود نرسیدند. در ارث بیبهره هستند و در مسائل حقوق خانواده، حق آنان ضایع میشود ولی این آیات قرآن است که نحوی زندگی را به ما میآموزد. قرآن میگوید که اگر فرد ضعیفی را دیدید، به او کمک کنید و مشکلش را حل نمایید.
مدرس حوزه علمیه احناف خواف تصریح کرد: نکتهی دوم این است که باید حریم شرعی و قانونی زن و مرد رعایت شود. دختران حضرت شعیب(ع) رعایت کردند و در صف مردان نایستادند و با مردان مخلوط نشدند و گوسفندان خود را نیز مخلوط نمیکردند و این درس بزرگی است که در جامعه نباید زن و مرد اختلاط داشته باشند مگر در مواقع ضرورت و نیاز شدید اما امروز اگر برنامه یا توزیع کالایی هست، همه مخلوط میشوند و…. . حریم زنان و مردان باید رعایت شود.
سخنران نماز جمعه خواف افزود: درس سوم این است که مشکلات شخصی، ما را از دیگران غافل نکند. حضرت موسی(ع) خودش مشکل داشت و راه طولانی را طی کرده بود و ترس او را فراگرفته بود اما این مشغله مانع توجه او به مشکل دیگران نشد. بعضی اوقات ما فقط خود را میبینیم و این اشتباه است و به مشکلات دیگران هم باید توجه کنیم.
وی گفت: رهبران و مسئولین کشورها هم باید این خصلت را داشته باشند. در مورد موضوع غزه، بسیاری از حکام مسلمان دچار غفلت شدند. فلسطین، افغانستان، یمن، لبنان، عراق و …. همه امت اسلام هستند و دیگر کشورهای مسلمان باید به فکر آنان باشند. سعی کنیم در ارتباط با صحبت با نامحرم، خیلی خلاصه و کوتاه صحبت کنیم. حضرت موسی(ع) فقط پرسید: کار شما چیست؟ او سوالات و صحبتهای اضافی نکرد. گاهی اوقات برخی از ما، از مشکلات زنان سوء استفاده میکنیم و تمام جزئیات زندگی آن خانم را میپرسیم و از نقطه ضعفها سوء استفاده میکنیم. اگر به فکر برطرف کردن مشکل هستیم، خیلی کوتاه در حد رفع نیاز باید با نامحرم صحبت کنیم.
مولوی قهستانی بیان داشت: این آیه ثابت کرد که کار زن در صورت ضرورت، در خارج از منزل مشکلی ندارد اما به شرطی که حدود شرعی و مسائل دینی را رعایت کند و از حجاب و عفت و حجاب خود پاسداری کند. تا جایی که کارهای سخت را مردان میتوانند انجام دهند، اولویت با مردان است اما اگر کاری هست که فقط باید زنان انجام دهند که از مردان آن کار ساخته نیست، زنان باید انجام دهند.
مدرس حوزه علمیه احناف خواف خاطر نشان کرد: در کمک به دیگران شرط نگذاریم. حضرت موسی(ع) فورا از چاه آب بیرون کشید و تقاضا و شرطی بیان نکرد و کارش برای خدا بود. انسان باید برای رضای خدا به دیگران کمک نماید. نکتهی دیگر این که در دعا برای خدا تکلیف و مصداق تعیین نکنیم و از خدا بخواهیم مشکلات ما را حل کند. از خدا بخواهیم همهی مشکلات را برطرف کند و موردی تقاضا نکنیم. حضرت موسی(ع) نگفت خدایا فلان مشکل من را حل کن بلکه فرمود: خدایا من نیازمند خیری هستم که از جانب تو میآید.
سخنران نماز جمعه خواف ادامه داد: پاداش انسانها را سریع و بلافاصله پرداخت کنیم. اگر کارگری داریم، مزد او را به موقع پرداخت کنیم. اگر خریدی میکنیم، سریع پول آن را بپردازیم. حضرت شعیب(ع) در اولین ملاقات، مزد ایشان را پرداخت کرد. این تعلل در پرداخت مزد، مشکلات زیادی را به بار آورده است. انسانهای زیادی طلبکارند اما به طلب خود نمیرسند. انسانهای زیادی هستند که بدهکار هستند و در پرداخت بدهی تعلل میکنند و این گناه است.
وی گفت: شخصی اگر برای رضای خدا کاری برای ما انجام داد، ما هم جواب او را به خوبی بدهیم و پاداشی برای او عطا کنیم. مثلا امام مسجد، یکسال برای خدا امامت میدهد و تبلیغ میکند، جالب نیست که از او به دلیل اینکه برای رضای خدا کاری میکند تشکر نکنیم و یا با مقداری ناچیز از او قدردانی کنیم. حضرت موسی(ع) برای مزد کمک نکرد اما حضرت شعیب(ع) پاداش خوبی داد و برای خدمت ایشان ارزش قائل شد.
مولوی قهستانی افزود: نکتهی دیگر اینکه حوادث را برای اهل خیر، تحلیل و تفسیر کنیم. گاهی در منطقه ما مشکلی اتفاق میافتد، این مشکل را برای اهل صلاح و دلسوز تعریف کنیم. حضرت موسی(ع) داستان و مشکلات خود را به حضرت شعیب(ع) که دل سوز و اهل صلاح بود تعریف کرد. اگر در شهر و منطقه ما حادثهای رخ داد، به افرادی که کاری از آنان ساخته است منتقل کنیم.
مدرس حوزه علمیه احناف خواف تصریح کرد: به دختران اجازهی صحبت و نظر دادن بدهیم. دختران حضرت شعیب(ع) داستان خود را تعریف کردند و پیشنهاد دادن و حضرت شعیب(ع) نیز پذیرفت. زنان و دختران حق اظهار نظر دارند و نباید این حق را از آنان سلب کنیم.
سخنران نماز جمعه خواف خاطر نشان کرد: نکتهی بعدی، بحث حیا و پاکدامنی است. در این آیات، این نکته به وضوح آمده است. این دو دختر با نهایت حیا در کنار و با فاصله ایستاده بودند. وقتی که خواستند حضرت موسی(ع) را به نزد پدر خود فراخوانند، با پوشش کامل نزد وی رفتند و در تفسیر آمده که صورت خود را هم گرفته بودند. هنگام رفتن به سمت خانه، در تفسیر آمده است که باد وزید و بخشی از ساق پای یکی از دختران نمایان شد و حضرت موسی(ع) طلب کرد که از پشت سر راه برود و راهنمایی کند.
وی افزود: نحوهی صحبت، رفتار و رفع نیاز با حیای کامل انجام گرفت و این داستان نمونهی کامل حیا، عفت و دیانت است. از این واقعه درس میگیریم که در مسائل مربوط به حیا، نباید هیچگونه کوتاهی از ما صورت گیرد. امروزه ما شاهد برخی از مسائلی در جامعه هستیم که نمیشود آن را بیان کرد. بدحجابیها و بیحجابیها، جلسات مختلط زن و مرد، نشستهای مشترک و… در جامعه ما به وفور یافت میشود. یکی از مسائل مهمی که برای جامعه ما اتفاق میافتد و بحران است، اختلافات خانوادگی است.
مولوی قهستانی بیان داشت: زن و مرد بعد از چند سال زندگی از هم جدا میشوند و یکی از دلایل اصلی، ریشه در بیحیایی دارد. زن از مرد و مرد از زن به دلیل خیانت و بیحیایی شکایت دارند. نظام خانواده که باید به آن توجه شود، به راحتی از هم میپاشد. درس حیا را باید از قرآن و سنت بگیریم. پیامبر(ص) میفرمایند: ایمان و حیا همنشین هم هستند و اگر از کسی یکی از این دو سلب شد، دیگری هم گرفته میشود.
مدرس حوزه علمیه احناف خواف خاطر نشان کرد: حضرت شعیب(ع) گفت: کسی که میتواند برای ما کار کند و مشکلات را حل کند، باید تعهد و تخصص داشته باشد. مسئولین و مدیران ما، باید این دو ویژگی را داشته باشند. اگر امروز مشکلاتی در کشور و منطقه حاکم است، اگر همه از وضعیت اقتصادی نگران هستیم، اگر جامعهی ما با گرانی و مشکلات دست و پنجه نرم میکنند، اگر امروز شاهد گرانیهای اجناس و مواد ضروری زندگی هستیم، علت آن است که ما مدیران لایق و شایسته نبودیم که این مشکلات را برطرف کنیم.
سخنران نماز جمعه خواف در پایان گفت: مدتهاست که هنوز فرماندار برای شهرستان خواف انتخاب نشده است با اینکه بزرگان و علما از طرق مختلف پیگیر ماجرا بودند و هستند. ما از استاندار محترم و وزارت کشور تقاضا داریم که در اسرع وقت، شخصی که این دو ویژگی را داشته باشد، انتخاب شود. ما به یک فرماندار دلسوز، آگاه به مشکلات منطقه، وحدتطلب نیاز داریم. در انتخاب مدیران، نباید جناحی و سلیقهای برخورد شود و نگاه باید نگاه شایسته سالاری باشد تا این فرد بتواند مشکلات را رفع کند. شهرستان خواف هم محروم و هم مرزی است و مشکات زیادی دارد و نگاه ویژه میخواهد.
مولوی قهستانی در ادامه افزود: اگر از پشت این تریبون و جاهای مختلف تقاضای فرماندار بومی و اهل سنت شده است، این حرف حرف تفرقه آمیزی نیست و برای ما مهم، کاربلد بودن آن شخص است. ما ۴۵ سال فرماندار اهل تشیع داشتهایم و افتخار هم کردیم و کسی هم مشکلی ندارد حال اگر اهل سنتی انتخاب شد که درد مردم را دوا کند و هم در جهت اتحاد و همبستگی و عملی ساختن شعار وفاق ملی رئیس جمهور بهتر کار کند، چه مشکلی دارد. ما انتظار داریم که این خواسته به حق مردم زودتر اجابت شود.
دیدگاهتان را بنویسید