به گزارش پایگاه اطلاع رسانی احناف خواف، مولوی محمود نعمایی، در مراسم نماز جمعه ۱۲ مرداد ماه ۱۴۰۳ اهل سنت شهر خواف، با تلاوت آیه(وَمِنْ آيَاتِهِ أَنْ خَلَقَ لَكُمْ مِنْ أَنْفُسِكُمْ أَزْوَاجًا لِتَسْكُنُوا إِلَيْهَا وَجَعَلَ بَيْنَكُمْ مَوَدَّةً وَرَحْمَةً إِنَّ فِي ذَلِكَ لَآيَاتٍ لِقَوْمٍ يَتَفَكَّرُونَ) وحدیث( تنکح المرأة لاربعة خصالٍ: لمالها و لحسبها و لجمالها و لدینها، فاظفر لذات الدین تربت یداک) پیرامون موضوع ازدواج به ایراد سخن پرداخت.
مدرس حوزه علمیه احناف خواف در آغاز سخن بیان داشت: موضوع بنده، بحث توجه به یکی از زیرساختهای اساسی اجتماع که ازدواج جوانان است، میباشد. ازدواج یکی از مهمترین تصمیمات اساسی هر فرد است، تصمیمی که براساس تحمل و احساس گرفته میشود و میتواند سرآغاز یک زندگی شیرین و پربرکت یا آغاز مشکلات و رنجها.
سخنران نماز جمعه خواف افزود: یکی از مسائلی که عموما دغدغهی جوانان است، این است که متاسفانه ازدواج از آسانی خارج شده است و حصاری اطراف این امر مبارک را گرفته است که جوان جرأت ازدواج را ندارد و حاضر است تجرد را قبول کند و به فتنهها و گناهان نزدیک شود ولی ازدواج نکند.
وی ادامه داد: وقتی به جوانان پیشنهاد ازدواج میدهیم، شروع به درد دل میکنند و میگویند: این هزینهها و مشکلات مانع ازدواج ما شده است. طبق یک قاعده کلی، هرگاه جلوی راه خیر و نیاز جامعه را گرفتیم و آن را سنگین کردیم، راه گناه آسان میشود. اگر به امر ازدواج توجه نکنیم و مسائل و مشکلات اقتصادی را نگاه نکنیم و موانع ازدواج را حل نکنیم، بدانیم که این مشکلات به همهی جامعه ضرر میرساند. اگر دختر و پسر به امور شریعت در سنین ازدواج توجه نکنند، فتنه و فساد برپا میشود. این اخطار را پیامبر(ص) در ۱۴۰۰ سال پیش بیان نمودند.
غریزه انسان اگر در مسیر صحیح استفاده نشود به گناه کشیده میشود
مولوی نعمایی تصریح کرد: اسلام و پیامبر(ص) دستور میدهند که خانوادهها نگاه کنند که اگر پسری برای خواستگاری میآید و دیندار است، ظاهر و اخلاق خوبی دارد، شرایط را مشکل نکنند و دختر خود را به ازدواج این جوان بدهند. اگر به این موارد توجه نشد، این کار باعث فتنه میشود. باید مصلحت جوانان را در نظر بگیریم و اگر غریزه انسان در مسیر صحیح استفاده نشد، جوانان مرتکب گناهان متعددی میشوند. گناهانی مثل نگاه نامشروع، بدنگاهی، وحشیگری، وارد شدن به برخی شبکهها و نگاه به تصاویر و فیلمهای مبتذل و… .
مدرس حوزه احناف خواف خاطر نشان کرد: اگر جوان چشمچران شد و یا با کسی ارتباط مخفی گرفت، قبح و زشتی گناه در نزد او از بین میرود و دچار انواع فحشا میشود و دیگر قابل کنترل نیست. اگر چنین شخصی ازدواج هم کند، همسرش هم باب میل او نیست؛ زیرا تنوعطلب شده است و چشم او به گناهانی افتاده است که شاید آن رفتار را در وجود همسر خود نبیند. این شخص متاهل میشود اما متعهد نمیشود و حلال او را سیر نمیکند. این صفات برای مرد یا زن فرقی نمیکند. اگر به پوستهی جامعه نگاه کنیم، میبینیم که جامعه با وجود این موانع ازدواج، در حال نابودی است.
سخنران نماز جمعه خواف گفت: انتخاب همسر، وظیفهی پدر و مادر است و باید برای جوانان به فکر باشند. همه باید به فکر جوانی که در شرف ازدواج است باشند. سن ازدواج، سنی است که جوان احساس نیاز داشته باشد و چند سالی از بلوغ او گذشته باشد. نگذاریم سن ازدواج بالا رود و در سنین کم هم به ازدواج دادن فرزند اشتباه است.
وی ادامه داد: گاهی افراط و تفریط باعث میشود که پدر و مادر اصرار بر ازدواج با یک مورد را داشته باشند؛ اما شاید فرزند شخص دیگری را دوست داشته باشد. بنابراین با فرزند خود دوست باشیم و نظر او را جویا باشیم. اگر دلائل معقولی را بیان نمود، والدین بر نظر خود پافشاری نکنند. ازدواجی که به زور باشد، شاید زندگی آنها برکتی هم نداشته باشد و باعث میشود دختر و پسر بهانهجو شوند. گاهی میگویند: بعد ازدواج خوب میشوند یا فرزند بیاورند خوب میشوند، این جملات اشتباه است و شاید زوجین به فساد و طلاق گرفتار شوند.
مولوی نعمایی بیان داشت: چنین ازدواجهای اجباری باعث طلاقها و عدم عاطفه بین زوجین میشود؛ زیرا زندگی را با محبت شروع نکردهاند. گاهی تفریط صورت میگیرد و جوانی عاشق دختری در دانشگاه یا فضای مجازی یا… میشود و بدون مشوره پدر و مادر ازدواج میکند، این کار باعث بروز مشکلات میشود؛ چون جوان ظاهر را میبیند اما والدین دوراندیش هستند.
مدرس حوزه احناف افزود: یکی از شرایط ازدواج، هم کفو بودن هست و باید از بُعدهای مختلف مانند خانواده و دین و… مثل هم باشند. در انتخاب همسر، وسواس هم به خرج ندهیم تا ازدواج مشکل نگردد. اگر شرایط را بر جوانان سخت کنیم، خواستگاران محدود میشوند و به نیاز دختر و پسر فکر نمیکنند.
مهریه سنگین عامل خوشبختی نیست
سخنران نماز جمعه خواف گفت: ازدواج را آسان بگیریم و موانع ازدواج را سخت نکنیم. یکی از شرایط سخت ازدواج، مهریههای سنگین است. برخی به اندازه تاریخ تولد سکه مینویسند. نگاه کنیم که آیا این جوان میتواند چنین مهریهای را پرداخت کند؟ برخی والدین میگویند: این بهانهای میشود که دختر ما را اذیت نکند و طلاق ندهد اما برعکس و اگر به افراد قدیمی نگاه کنیم، میبینیم که سالها با مهریه کم زندگی کردند و مشکلی هم ندارند. اگر به شوراهای حل اختلاف و دادگاهها و… نگاه کنیم، میبینیم که آمار طلاق با مهریههای سنگین چقدر زیاد است. پیامبر(ص) میفرمایند: بهترین ازدواج آن ازدواجی است که در آن آسانی باشد.
مولوی نعمایی ادامه داد: حضرت عمر(رض) میفرمایند: ای مسلمانان! مهریهها را سنگین نکنید، اگر این مهریه سنگین باعث عزت جایگاه زن در دنیا میبود یا باعث تقوا یا درجهی بلندی نزد الله میبود، اولیتر این بود که پیامبر(ص) مهریه ازواج مطهرات و دخترانشان را بالا میبردند اما با همین وجود، پیامبر(ص) مهریه ازواج مطهرات و دختران خود را بیشتر از ۱۲ اوقیه که حدود ۳۴۰ گرم نقره است، بیشتر نکردند.
مدرس حوزه احناف افزود: در مراسم عقد، زمانی که امام محل، روحانی و عاقد، از پدر دختر تقاضای کم کردن مهریه را دارند، برخی میگویند: ما توافق کردیم. این افراد به جامعه هم فکر کنند و بدانند که شاید پسری هم داشته باشند و این مشکل برای آنها هم به وجود آید. برخی این مهریه بالا را افتخار میدانند و آن را برای خود آبرو میپندارند که اگر کم باشد، آبروی آنها میرود. اتفاقا اگر شریعت در زندگی پیاده شود، این باعث افتخار است. برخی جهزیههای سنگین باعث مشکل میشود. جهزیه یک امر بسیار مبارکی بود و دختر چند وسیله برای خود به خانه میبرد اما امروزه با آداب و رسوم اضافی، این کار را مشکل کردهاند. اگر کسی سرمایه دارد، بهترین وسایل را بگیرد اما آن را به عنوان تفاخر و غرور نشاندادن خوب نیست.
وی خاطر نشان کرد: اگر پدری چند دختر دارد و به خاطر این خودنماییهای دیگران مجبور میشود وام یا قرض و … بگیرد تا جهاز دختران خود را تامین کند، تمام گناهان او به عهدهی این افراد خودنما و متفاخر هست. اسراف و نگاه به افراد بالاتر، یک امر اشتباه است. ولیمه برای عروسی امر مسنونی هست اما برخی این کار را آنقدر مشکل کردهاند که باید تمام شهر دعوت شوند. اگر ازدواج برای جوان مشکل شود، از مخارج اولیه ازدواج خود بازمیماند. بنابراین افرادی که جایگاه و رتبهای در جامعه دارند و از تمکن مالی خوبی برخورداند، سعی کنند که ازدواجها را آسان بگیرند و از اسراف بپرهیزند و این مال را به جوانان نیازمند بدهند.
سخنران نماز جمعه خواف در پایان با اشاره به شهادت اسماعیل هنیه گفت: در این هفته، یکی از سرداران رشید اسلام، یکی از فرزندان جهاد و مقاومت، جناب آقای اسماعیل هنیه که رئیس دفتر سیاسی حماس بود، به دست کثیف یهود و صهیونیست به شهادت رسید. یهود از زمانی که آمدند، کار آنها قتل و کشتار بودهاست و دست آنها به خون انبیا آغشته شده است و قصد قتل برادران خود را نیز داشتهاند. خداوند در جاهای مختلف قرآن هشدار میدهد که این قوم خطرناک هستند و در هر زمان به دنبال توطئه و فساد بودهاند. حدود ۵۰ هزار نفر در غزه به شهادت رسیدهاند اما متاسفانه دنیا در خاموشی است.
مولوی نعمایی در پایان گفت: گاهی برق در سطح شهر و یا در شهرستان، بدون اطلاع قبلی قطع میشود و برخی از وسایل برقی میسوزند و یا افرادی مریض دارند و…. . از ادارهی برق شهرستان تقاضا داریم که به این امر توجه کنند. مردم هم از اسراف پرهیز کنند.
دیدگاهتان را بنویسید