وظیفه علما حفاظت از ایمان و اعتقاد مردم است

به گزارش پایگاه اطلاع رسانی احناف خواف، مولانا حبیب‌الرحمن مطهری، در مراسم ختم صحیح بخاری حوزه علمیه علی ابن ابی‌طالب(رض) شهر طبس مسینا از توابع شهرستان درمیان که صبح پنج‌شنبه 22 شهریورماه برگزار شد، ضمن تشریح و قرائت آخرین درس کتاب صحیح البخاری؛ پیرامون موضوعات امربه معروف و نهی از منکر، رجوع الی الله و مطالبات جامعه اهل‌سنت ایران به ایراد سخن پرداختند.

مدیریت محترم حوزه علمیه احناف خواف، در ابتدای سخنانشان، ضمن تبریک مراسم ختم صحیح بخاری و گرامیداشت یاد علمای منطقه طبس مسینا، خطاب به علما و فضلاء فرمودند: خدای متعال با توجه به آیات و احادیث، به شما منزلت و مقامی داده است و در عین حال از شما مطالباتی نیز دارد و این مقام را به راحتی عنایت نکرده است. اولین نکته‌ای که باید عرض کنم، این است که همه‌ی ما وظیفه داریم برای حفاظت ایمان و اعتقاد مردم خود تلاش کنیم. ما باید ایمان و اعتقاد مردم و فرزندان را اصلاح کنیم و این بهترین افتخار و بهترین سرمایه آخرت می‌باشد.

ریاست نشست فقهی اهل‌سنت خراسان با اشاره به آیه:«يَا أَيُّهَا الَّذِينَ آمَنُوا اتَّقُوا اللَّهَ حَقَّ تُقَاتِهِ وَلَا تَمُوتُنَّ إِلَّا وَأَنْتُمْ مُسْلِمُونَ» افزودند خدای متعال می‌فرماید باید آنچنان ایمان و اعتقادی داشته باشیم که بنا به قول معروف،(لایزول بتشکیک المشکک) اگر کسی خواسته باشد در ایمان و اعتقاد ما شک ایجاد کند و آن را متزلزل کند، نتواند. باید ایمان قوی داشته باشیم که فتنه‌ها و گفته‌های مشککین چنین مسائلی آن را مخدوش نکند.

ایشان در ادامه بیان داشتند: خدای متعال در آیه‌ی دیگر، از زبان حضرت یعقوب(ع)، زمانی که اولاد خود را نصیحت می‌کند، می‌فرماید: «وَوَصَّى بِهَا إِبْرَاهِيمُ بَنِيهِ وَيَعْقُوبُ يَا بَنِيَّ إِنَّ اللَّهَ اصْطَفَى لَكُمُ الدِّينَ فَلَا تَمُوتُنَّ إِلَّا وَأَنْتُمْ مُسْلِمُونَ» حضرت یعقوب(ع) و حضرت ابراهیم( ع) اولاد خود را در داشتن ایمان و اعتقاد راسخ نسبت به الله نصیحت می‌کنند که باید چنین اعتقادی داشته باشند و این برای ما درس است و ما هم باید نسبت به فرزندان خود متعهد باشیم و آنان را ارشاد و نصیحت کنیم و ایمان به الله را در دل آنان جای دهیم.

مولانا مطهری فرمودند: امروزه اگر جوان مسلمان، دختر و پسر مسلمان، نسبت به الله ایمان محکم و قوی ندارند، مقصر کیست؟ چه کسی باید پاسخ‌گو باشد؟ من طلبه، امام جماعت، مدرس، و کسانی که لباس روحانی را بر تن کرده‌اند باید در قیامت پاسخ‌گو باشند که آیا پیام الله را به جوانان رساندید یا خیر؟

تزکیه نفس و یقین به الله دو راه رجوع الی الله است

مدیریت حوزه علمیه احناف خواف با تاکید بر مسئولیت مهم دعوت به خیر و نهی از منکر خاطرنشان کردند: با توجه به آیه «وَلْتَكُنْ مِنْكُمْ أُمَّةٌ يَدْعُونَ إِلَى الْخَيْرِ وَيَأْمُرُونَ بِالْمَعْرُوفِ وَيَنْهَوْنَ عَنِ الْمُنْكَرِ» باید از میان شما گروهی باشند که امر به معروف و نهی از منکر کنند و این مسئولیت مهم علما و همه مؤمنین است. حرکت جماعت تبلیغ این وظیفه را به خوبی انجام می‌دهند اما وظیفه‌ی اهل علم و علما از این فراتر است. ما در جامعه‌ی خود با مسائل مختلفی مانند اختلافات خانوادگی، معاملات نادرست، ضعف اعتقاد نسبت به الله و… روبرو هستیم و علما باید این مسائل را اصلاح کرده و مردم را ارشاد و نصیحت کنند.

ایشان در ادامه افزودند: البته دعوت الی الله دامنه‌ی آن وسیع است و انسان می‌تواند به وسیله‌ی مکاتب قرآنی و مجالس سیرت پیامبر(ص) در مساجد، مجالس وعظ و ارشاد، تعلیم و تعلم این مسئولیت را انجام دهد و مردم را آگاه کند. بنابراین وظیفه‌ی علما سنگین‌تر است چون علما ملجا، پناهگاه و امین مردم هستند و مردم نیز باید این احساس را داشته باشند. اگر عالم و شخصی که در مقام امام جماعت و… هست، نسبت به مردم کوتاهی کند؛ ببینیم که دیدگاه مردم نسبت به او چگونه خواهد بود. علما باید این حسن ظن مردم را نسبت به خود از دست ندهند که اگر این اعتماد و خلوص مردم از دست برود، دیگر علاوه بر اینکه علما جایگاهی نخواهند داشت، در بارگاه خدا نیز بازخواست خواهند شد.

ریاست نشست فقهی اهل سنت خراسان خاطر نشان کردند: وقتی مسائل مختلف، مانند اختلاف یا مشکل دینی، اجتماعی، فرهنگی و… پیش می‌آید، انسان باید در ابتدا تلاش کند که این اختلافات و مشکلات را برطرف کند و در عین حال از خدا کمک بخواهد. رجوع الی‌الله، توبه، استغفار و دعا برای حل مشکل، بسیار مفید است. بهترین اسوه برای ما پیامبر(ص) هستند که در مسائل مختلف دست به دعا بودند و از خدای غنی کمک می‌خواستند.

مدیریت حوزه علمیه احناف خواف ادامه دادند: علما دو راه را برای رجوع الی‌الله بیان کردند؛ اول اصلاح خود که باید اول خود را تزکیه کرده و دوم، یقین و اعتماد به الله. اگر کسی یقین به الله نداشت، چگونه می‌تواند مشکل خود را با دعا و استغفار حل کند؟ همه‌ی ما فقیر و ضعیف هستیم و الله غنی و رب ما هست. «قُلْ لَنْ يُصِيبَنَا إِلَّا مَا كَتَبَ اللَّهُ لَنَا هُوَ مَوْلَانَا وَعَلَى اللَّهِ فَلْيَتَوَكَّلِ الْمُؤْمِنُونَ» به ما نمی‌رسد مگر آن‌چه که خدا برای ما نوشته است، او مولای ماست و مومنین باید بر الله توکل کنند.

علما و بزرگان قوم باید اختلافات را حل و برای برقراری صلح پیش قدم شوند

مولانا مطهری در ادامه با تاکید بر وحدت و اتحاد امت اسلامی فرمودند: یکی از مسائل اساسی در جامعه، موضوع وحدت است. خداوند در قرآن مجید تاکید می‌کند «وَلَا تَنَازَعُوا فَتَفْشَلُوا وَتَذْهَبَ رِيحُكُمْ» تنازع و اختلاف نداشته باشید چون قوت شما از بین می‌رود. پیامبر(ص) نیز می‌فرمایند: «المؤمن للمؤمن كالبنيان يشد بعضه بعضا» مومن برای مومن به منزله‌ی یک ساختمان و بنیان است، همان‌طور که در ساختمان یک قسمت، قسمت دیگر را نگه می‌دارد. مؤمنین هم باید یکدیگر را نگه‌دارند و بازوی یکدیگر باشند.

ایشان افزودند: مومنین باید باعث تقویت یکدیگر شوند نه تضعیف. اگر بنا باشد که اختلاف در جایی باشد، غیر از این که همه سست و نابود شوند، ثمره‌ی دیگری نخواهد داشت. وحدت و اتحاد هم در سطح کلان، مانند امت اسلامی و هم در سطح پایین‌تر مانند کشورها و هم در سطح پایین‌تر مانند شهرستان، شهر و روستا لازم و ضروری است.

مدیریت حوزه احناف خواف گفتند: دشمنان اسلام سعی می‌کنند که مسلمانان را تضعیف کنند و دوست دارند مسلمانان به جان همدیگر بیفتند و تا از این آب گل‌آلود استفاده کنند. زمان پیامبر(ص)، در غزوه‌ی بنی‌مصطلق، به پیامبر(ص) خبر رسید که در جایی بر علیه مسلمان اجتماع شده است و ایشان خودشان تشریف بردند. در آن‌جا عبدالله ابن ابی و منافقین، به خاطر یک مسئله‌ی جزئی اختلاف ایجاد کردند و مهاجرین و انصار را به جان هم انداختند. پیامبر(ص) فرمودند: از این مسائل بوی بدی می‌آید و شروع به ارشاد و نصیحت کردند و با کمک بزرگان صحابه، این مسئله حل و فصل شد.

ریاست نشست فقهی اهل‌سنت خراسان افزودند: حال نیز اگر در منطقه‌ای چنین مسائلی پیش می‌آید، باید علما، ریش سفیدان و بزرگان قوم برای حل آن پیش‌قدم باشند. اگر علما و بزرگان برای این‌گونه مسائل پیش قدم شوند، مسئله حل خواهد شد. ما در این جامعه، با توجه به دشمن مسلمانان یعنی یهود عنود، که بر مسلمانان ظلم می‌کند و کشورهای اسلامی هم سکوت کرده‌اند و قدمی بر نمی‌دارند، نیاز به وحدت داریم.

مولانا مطهری تصریح کردند: تقاضای بنده از مردم این است که اختلافات به وجود آمده در میان خود را هرچه زودتر حل و فصل کنند تا احتیاج به مداخله کسی دیگر نباشد و در این مسائل باید مقداری ایثار و از خودگذشتگی داشته باشند. ما امیدواریم این اختلافات به آسانی حل شود و مردم با کمال اطمینان، در کنار هم با آرامش زندگی مسالمت آمیز داشته باشند. همه مردم این منطقه با هم قوم و خویش هستند و نباید کاری کنیم که مسخره‌ی دیگران شویم. باید نسبت به حل این مسائل هرچه سریع‌تر اقدام شود تا هم خدا و هم مردم راضی شوند.

ایشان تصریح کردند: همه باید نسبت به موضوع غزه نیز حرکتی داشته باشیم. حضرت مفتی محمد تقی عثمانی(حفظه‌الله)، عالم بزرگ پاکستان می‌فرمایند: حداقل ما باید دعا کنیم و روزی ۱۰ دقیقه دعای «لا اله انت سبحانک انی کنت من‌الظالمین» را بخوانیم و بعداً برای مردم غزه دعا کنیم و این کار از دست همه‌ی مسلمانان برای مردم مظلوم فلسطین و غزه ساخته است اما متاسفانه حاضر نیستیم همین کار را انجام دهیم.

خواسته علمای اهل‌سنت اجرای عدالت اسلامی است

مدیریت حوزه علمیه احناف خواف با اشاره به نقش مثبت و مؤثر اهل‌سنت در مقاطع زمانی عمر جمهوری اسلامی ایران خاطرنشان کردند: اهل سنت و جماعت، در تمام مراحل انقلاب مانند هشت سال دفاع مقدس در کنار برادران شیعه خود بودند. حضرات علما نیز مشکلات را بیان می‌کنند و وظیفه‌ی علما نیر همین بیان مشکلات مردم است و این مسئله نباید موجب رنجش مسئولین باشد. اهل سنت در همه انتخابات شرکت کردند و رای اهل سنت نیز سرنوشت‌ساز بوده است و این مسئله را همه می‌دانند.

ریاست نشست فقهی اهل‌سنت خراسان افزودند: در انتخابات اخیر که بین مردم یأس و ناامیدی پیش آمده بود، با توجه به وعده‌های آقای پزشکیان، مردم اهل سنت پای صندوق‌های رای آمدند و رای دادند. مسئولین سیاسی معتقدند که رای اهل سنت سرنوشت‌ساز بوده است. از همین جهت، اهل سنت توقعاتی نیز دارند. اهل سنت مردم همین کشور هستند و در آب و خاک آن شریک‌اند و دوست دارند که به نظام و کشور خود خدمت کنند و عدالت اسلامی نیز همین را تقاضا می‌کند. عدالت اسلامی تقاضا می‌کند که از جوانان و شایستگان اهل سنت، در پست‌ها و معاونت‌های مختلف استفاده شود.

مولانا مطهری گفتند: حال درست است که آقای پزشکیان، یک شخصیت کرد و اهل سنت را به عنوان معاون خود در توسعه مناطق محروم و روستایی برگزیدند و یا وزیر علوم یکی از معاونین را از نخبگان اهل سنت انتخاب کرده است، اما اهل‌سنت دوست دارند بیش‌تر از این‌ها از شایستگان اهل‌سنت استفاده شود.

ایشان در ادامه بیان داشتند: اگر علما و به خصوص شیخ الاسلام مولانا عبدالحمید(حفظه‌الله) هم صحبتی می‌کنند، همین است که ما تقاضا داریم از اهل سنت استفاده شود و عدالت اسلامی رعایت و مشکلات جامعه مرتفع گردد. در این چهل و چند سال انقلاب، اهل سنت در تمام مراحل، دوش به دوش برادران شیعه خود بوده‌اند و نظام و مسئولین خود را دوست دارند اما این تقاضاها را نیز دارند.

اشتراک گذاری

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *