- گزیده سخنان ایشان بدین شرح است:
- انواع صدقات چیست؟
طبق حدیث رسول خدا صلی الله علیه وسلم، در وجود هر انسان سیصد و شصت مفصل وجود دارد و برای هر کدام باید صدقهای داده شود.صحابه عرض نمودند: چه کسی استطاعت پرداخت سیصد و شصت صدقه در روز را دارد؟!پیامبر اکرم (ص) راههای زیادی را برای صدقه بیان فرمودند که عبارتند از:۱. دور نمودن خَس و خاشاک از مساجد(نظافت مسجد).۲. برداشتن مانع از مسیر راه افراد.۳. اداء نمودن نماز چاشت در وقتش. نماز کاملترین صدقه برای شُکر مفاصل خواهد بود، زیرا در نماز تمام مفاصل و اعضای بدن در حال بندگی و عبادت هستند.۴. صلح و سازش و برطرف کردن اختلافات بین دو نفر.۵. همکاری کردن بر سوار شدن کسی که اراده سوار شدن بر سواری خود را دارد، اما قدرت و توان سوار شدن را ندارد.۶. کمک کردن به فردی که قصد دارد تا بار و کالایش را بر سواریش قرار دهد.۷. ذکر کلمه “لا اله الا الله محمد رسول الله”.۸. هر قدم برای نماز برداشتن.۹. راهنمایی کردن فردی که راه را گم کرده است.۱۰. روزه گرفتن و حج نمودن.۱۱. ذکر سبحان الله، الحمدلله و الله اکبر.۱۲. سلام کردن بر دیگران هنگام راه رفتن.۱۳. امر به معروف و نهی از منکر انجام دادن.۱۴. بالاترین صدقه زحمت کشیدن و پول حلال کسبنمودن و خرجکردن آن بر خانواده است.۱۵. دلجویی نمودن و خود را شریک درد دانستن با افرادی که مشکل و مصیبت برای آنها پیش آمده است.۱۶. هر نیکی صدقه است، اگر چه به ظاهر کم و ناچیز باشد.۱۷. برآورده نمودن مشکلات مالی و تحصیلی طالب، دانشآموز، دانشجو و هر فردی که دنبال تحصیل علم است.۱۸. رودررو شدن با برادر مسلمان با پیشانی باز و اخلاق خوش.
۱۹. تعلیم مسایل دینی و ضروری به دیگران.
- خلاصه: هر نیکی صدقه خواهد بود، امّا همه این نیکیها و صدقات هنگامی دارای ارزش، مقام و تأثیرگذار خواهند بود که انسان فرایض و واجبات را کامل انجام دهد، ولی اگر فردی در ادای فرایض و واجبات کوتاهی نماید، این نیکیها برایش تأثیری نخواهد داشت.
- بنابراین اگر دوست داریم که اعمال نیک و صدقات ما ارزشمند و دارای تأثیر باشد، لازم است که از نافرمانی خداوند متعال اجتناب کنیم و اوامر الهی را بر خود لازم قرار دهیم.
اگر فردی کارهای نیک زیادی انجام داد، ولی در فرایض و واجبات کوتاهی نمود، کارهای نیکش تأثیرگذار نخواهد بود. - در آخر حضرت مولانا مطهری توصیه فرمودند که همه باید سعی نماییم با انجام فرایض و واجبات و ترک نواهی و منکرات، اعمال نیکی که در حدیث بیان شده را در زندگی خود پیاده نماییم و دیگران را نیز به همین کار توصیه نماییم.
✍️ محمد مکفی رودی