ایشان در ابتدا، ضمن تبریک عید سعید فطر به تمام مسلمین جهان بهخصوص مردم شریف خواف بیان فرمودند: روز عید فطر، روز جایزه و انعام در مقابل یکماه روزهگرفتن، نماز تراویح خواندن و نمازهای دیگر، تلاوت قرآن، صدقات و اوامر الهی را بهجا آوردن است. خدای متعال میخواهد به مومنین و روزهداران جایزه بدهد و این جایزه الهی بسیار بزرگ است که همان نجات از آتش جهنم و اعطای جنتالفردوس است.
مولانا مطهری در تشریح آیات فوق فرمودند: خدای متعال بر مومنین احسان کرد که از میان خودشان رسولی را فرستاد که آیات الله را برای شما تلاوت و شما را تزکیه کند و کتاب و حکمت را به شما بیاموزد، اگر چه قبل از بعثت پیامبر(ص) شما در گمراهی آشکار بودید. و آیه دومی که خدای متعال میفرماید: (ای محمد) ما شما را به عنوان رحمت برای عالمیان فرستادیم. پس از یک طرف وجود پیامبر(ص) و بعثت ایشان رحمت، و از طرف دیگر این فضل و احسان الله بر شما است که پیامبر(ص) را برای هدایت شما فرستاد.
مولانا ابوالحسن ندوی(رحمهالله) در مورد آیۀ «و ما أرسلناک إلا رحمةً للعالمین» مقالهای دارند و واژۀ «رحمت» را مورد بررسی قرار دادهاند. ایشان میفرمایند: واژۀ رحمت بر زبانها بسیار استفاده میشود، میگویند: وجود فلانی رحمت است، یا فلانی برای فلانی رحمت بود. رحمت، درجات مختلفی دارد. گاهی یک شخص میتواند برای یک فرد و یک شخص دیگر مایۀ رحمت باشد. اگر شما به کسی آبی بدهید و تشنگی او را رفع کنید یا گرسنهای را طعام دهید و یا برهنهای را بپوشانید، این رحمت برای یک فرد است. اما گاهی اوقات شخصی میتواند برای یک خانواده یا بالاتر از آن رحمت باشد و یک خانواده را خوشحال کند. پدر و مادر، فرزندی دارند و آن فرزند مریض است. جان او به لب رسیده و در حالت مرگ است. پدر و مادر پریشان بر سر و صورت خود میزنند که این فرزند از دست ما رفت. حال یک پزشک ماهر پیدا میشود و این فرزند خانواده را مداوا میکند و او را از مرگ نجات میدهد. این کار پزشک رحمت برای یک خانواده است. اما گاهی اوقات یک شخص میتواند وجودش برای یک ملت یا برای انسانیت مایۀ برکت و رحمت باشد و آنها را از خطرات نجات دهد. این شخص از همه مهمتر و مقام او بالاتر است.
علامه ندوی ادامه میدهند: خطرات دو نوع هستند؛ یکی موقتی و دیگری دائمی و ابدی. کسیکه انسانیت را از خطر دائمی نجات دهد مقامش از همه بالاتر است. معلوم است که پیامبر اکرم(ص) یک نعمت بسیار بزرگ و مهم برای انسانیت هستند. شخصیتی که همه را از عذاب دائمی و از خطرات ابدی نجات میدهند. اگر ما نگاهی به زمان بعثت رسول اکرم(ص) بیفکنیم، در زمان ایشان کشتی زندگی انسانیت با امواج سهمگینی مواجه بود و در حال غرقشدن قرار داشت. آن امواج سهمگین و خطراتیکه این کشتی با آن مواجه بود چه چیزهایی بودند؟ مولانا ندوی میفرمایند: یکی از آن موجها، ناآگاهی نسبت به صفات و مقام الله که خالق همه است، بود. دوم، شرک و بتپرست و خداناباوری. سوم، نفسپرستی و هواپرستی. چهارم، حقوق دیگران را ضایعکردن. پنجم، به دیگران ظلمکردن. ششم، بچهها را زنده به گور کردن. اینها امواج سهمگینی بود که کشتی انسانیت را میخواست غرق کند و از بین ببرد. آن شخصیکه کشتی انسانیت را نجات دهد و آن کسانی را که بر این کشتی سوارند، به ساحل مقصود و به کنار دریا برساند، معلوم است که محسن بزرگی برای جامعۀ انسانیت و برای همه عالَم خواهد بود که پیامبر اکرم(ص) این احسان را بر عالَم کردند.
در احادیث آمده است که پیامبر اکرم(ص) میفرمایند: مثال من مانند کسی است که داخل بیابان و در وقت شب، آتشی را برافروخته است و آن حشراتی که به نور علاقه دارند خود را در این آتش میاندازند. اما کسی میآید آنها را دفع میکند تا به آتش نیفتند. مثال من مثل همین شخص است که از واقعشدن حشرات در آتش جلوگیری میکند. من هم همینطور هستم و میخواهم شما را از آتش جهنم نجات دهم، اما تعداد زیادی هستند که حرف من را گوش و قبول نمیکنند. قرآن مجید برای این مطلب تعبیر زیبایی دارد که میفرماید: «واذکروا نعمة الله علیکم اذ کنتم أعداءاً فألف بین قلوبکم فأصبحتم بنعمته إخوانا و کنتم علی شفا حفرة من النار فأنقذکم منها» شما بر کنار آتش بودید اما خدای متعال شما را نجات داد.
مدیریت حوزه علمیه احناف خواف خاطرنشان کردند: همانطور که در زمان بعثت پیامبر(ص)، انسانیت با خطرات زیادی روبرو بود، در زمان ما هم همین مسائل وجود دارد. هواپرستی، ظلم، تجاوز به حقوق دیگران، خداناباوری و……. که الان کم و بیش در جامعه و در این عالَم کنونی نمودار شده است. پس همانطور که وجود پیامبر(ص) مردم آن زمان را نجات داد، الان هم قرآن مجید و سیرت پیامبر اکرم(ص) و سنتهای ایشان میتواند ما را از عذاب جهنم نجات دهد. پیامبر اکرم(ص)، توحید و یکتاپرستی، قرآن و وحدت و اخوت را برای ما به ارمغان آوردند. اگر ما بخواهیم نجات پیدا کنیم، باید به قرآن مجید، سیرت و سنت پیامبر(ص) چنگ بزنیم و همان راه را اختیار کنیم، چون راه نجات در سنت پیامبر(ص) و قرآن است.
- حوادث دلخراشی که در مسجدالاقصی و کشورهای اسلامی دیگر بهوجود میآید، به خاطر عدم اتحاد مسلمانان و اختلاف کشورهای اسلامی است
ریاست نشست فقهی اهل سنت خراسان با تأکید بر مسئله وحدت و فلسطین خاطر نشان کردند: وحدت امت اسلامی از مسائل مهم و اساسی است که باید مورد توجه همه باشد. ما میبینیم که دشمنان اسلام به دنبال تضعیف و نابودکردن مسلمانان هستند. آنها قصد دارند تا اسلام را نابود کنند. در همین ماه مبارک رمضان، صهیونیستها و اسرائیلیها به بیتالمقدس و مسجدالاقصی حمله کردند و آنجا را به خاک و خون کشیدند. الحمدالله از طرف فلسطینیان هم جواب قاطع به آنها داده شد و تعداد زیادی موشک به طرف اسرائیل و شهرهای آن پرتاب شد که این حق آنها بود. وقتی در ماه مبارک رمضان به مسجدالاقصی حمله میکنند و احترام مسجد را رعایت نمیکنند و همه را به خاک و خون میکشند باید اسرائیل جواب آن را ببیند. حق فلسطینیان است که آنها هم به اسرائیل حمله کنند.
ایشان در مورد حادثۀ دلخراش مدرسه سیدالشهداء کابل نیز فرمودند: در افغانستان نیز در همین ماه مبارک رمضان یک خودروی بمبگذاری شده در مقابل مدرسۀ دخترانۀ سیدالشهدا در کابل منفجر میشود و دهها کودک و دانشآموز شهید و مجروح میشوند و تعداد زیادی از خانوادهها داغدار میشوند. این هم یک عمل زشت بود که در ماه مبارک رمضان افراد بیگناه را شهید کردند. شما ببینید که آن شخصی که این کار را میکند باید چقدر شخص سنگدلی باشد که دانشآموزان خردسال بیگناه را در مقابل مدرسه از بین ببرد. اسلام از این اعمال شنیع و قتل و کشتار بیزار است.
ایشان افزودند: در افغانستان هر روز میبینیم که چه مسائلی پیش میآید و انفجارهایی رخ میدهد و تعداد زیادی به خاک و خون کشیده میشوند. همین مسئله در یمن، عراق و مردم مسلمان اویغور چین نیز اتفاق میافتد که تحت شکنجه و آزار و اذیت هستند.
مولانا مطهری تصریح کردند: اینها همه به خاطر عدم اتحاد مسلمانان و اختلاف کشورهای اسلامی است. اگر کشورهای اسلامی با هم اختلاف نمیداشتند و با هم درگیر نبودند، این مسائل پیش نمیآمد و این اندازه از مردم نابود نمیشدند. هر روز ما شاهد این هستیم که تعداد زیادی از افراد بیگناه مسلمان کشته میشوند. - عدالت اسلامی تقاضا میکند که مشکلات اهل سنت حل شود
- برای ریاست جمهوری، فردی انتخاب شود که اعتماد مردم از اقوام و مذاهب مختلف را جلب کند
مولانا مطهری در مورد مسئلۀ انتخابات فرمودند: در ایام پیش رو مسئلۀ انتخابات ریاست جمهوری و شوراهای اسلامی شهر و روستا را در پیش داریم. چند جمعۀ قبل هم عرض کردم که ای کاش قانون اساسی اجازه میداد که اهل سنت هم در این عرصه، کاندیداهایی برای ریاست جمهوری میداشتند و شرکت میکردند. اهل سنتی که جزء همین آب و خاک و اعضای همین کشور هستند. اهل سنتی که از اول انقلاب تا الان در خدمت انقلاب بودهاند و هستند. اهل سنتی که در جبههها شهید دادهاند. اهل سنتی که به کشور خود و نظام باوفا هستند. اهلسنتی که مسئولین و رهبر خود را دوست دارند. ای کاش آنها هم میتوانستند کاندید شوند. اما متأسفانه علاوه بر اینکه اهل سنت نمیتوانند کاندید ریاست جمهوری شوند، حتی از حضور در کابینۀ دولت و نیز در استانها به عنوان مدیرکل محروم هستند. عدالت اسلامی تقاضا میکند که این مسائل رعایت شود و امیدواریم روزی بیاید که این مسائل برطرف شود.
ایشان افزودند: برای ریاست جمهوری، فردی انتخاب شود که بتواند کشور را از این حالت بیرون آورد، تغییر ایجاد کند و اعتماد مردم اعم از اقوام و مذاهب مختلف را جلب کند. انتخابات شورای شهر هم برگزار میشود و تعدادی در شهر خواف ثبتنام کردهاند. الحمدلله همه صالح هستند، اما کسانیکه اصلح و با نشاطتر هستند و میتوانند بهتر کار کنند به آنها رأی داده شود تا روی کار بیایند.سخنران مراسم عید سعید فطر در مورد مسئلۀ کمآبی، اشتغال جوانان و وضعیت جادههای شهرستان فرمودند: مسئلهی دیگر بحث خشکسالیهایی است که به وجود آمده بهخصوص امسال که واقعاً تمام مردم و از همه بیشتر، حیوانات آسیب دیدهاند. قسمتی از کارها برمیگردد به مسئولین که با توجه به موقعیت کمآبی و خشکسالی، باید به داد مردم برسند. اگر از لحاظ دام و خوراک دام و مسائل مشابه که به دامداران و کشاورزان مربوط میشود کمبودی وجود دارد، باید برای آنها چارهاندیشی کنند. مردم هم باید در مصرف آب صرفهجویی کنند که انشاءالله به قطعی آب نخوریم. ما نمیگوییم آب مصرف نکنید، اما آن طوریکه اسلام به ما دستور داده است مصرف نمایید.
- به قشر کارگر در معادن و شرکتها بیشتر رسیدگی شود
ایشان افزودند: مسئله بعدی که در همۀ جلسات صحبت میشود بحث جوانان و اشتغال آنان است. ابتدای ماه اردیبهشت مصادف با روز کارگر بود. باید به قشر کارگر رسیدگی شود. تعداد زیادی از کارگران ما به معادن و شرکتها میروند، چندین ساعت کار طاقتفرسا میکنند و خسته میشوند. باید به آنها توجه شود و ساعت کاری آنها کم شود. با وجود این معادن و ذخایر خدادادی باید مقداری از بیکاری برطرف شود و جوانان مشغول شوند. دولت و مسئولین باید به این مورد توجه داشته باشند. مسئلۀ جاده هم که چندین بار تذکر داده شده است، باید مسئولین ما و آن کسانی که از این معادن منفعت میبرند به فکر جادهها نیز باشند.
- از کادر درمان شهرستان خواف که در خدمت بیماران هستند تشکر میکنیم
مولانا مطهری در پایان به نکاتی در مورد رعایت نکات بهداشتی در مقابله با بیماری کرونا و ختمهای قرآن در ماه مبارک رمضان در مساجد و ادای صدقه فطر و زکات اشاره کردند و افزودند: به مسئلۀ کرونا باید بیشتر توجه داشته باشیم. نکات بهداشتی را رعایت کنیم، از دید و بازدیدها و رفتن به تعزیهها تا حد امکان صرفنظر کنیم. توصیههایی که مسئولین بهداشت برای ما میگویند آنها را رعایت کنیم. روبوسی نکنیم، ماسک داشته باشیم، دستهای خود را ضدعفونی کنیم تا اینکه از این بیماری جهشیافتۀ کرونا هرچه زودتر نجات پیدا کنیم. از همه کسانیکه رعایت کردند و میکنند باید تقدیر و تشکر کنیم. از کسانیکه در خدمت بیماران بودند، پزشکان و کادر درمانی باید تشکر کنیم و باز هم توصیه به رعایت بیشتر این نکات ایمنی میکنیم.
- الحمدلله در شهر خواف ۳۳ مسجد ختم کلام الله مجید در نماز تراویح داشتند
ایشان اداامه دادند: مسئلۀ بعدی که به عنوان شکر نعمت باید عرض کنم؛ در این ماه مبارک رمضان، الحمدلله در شهر ما ۳۳ مسجد ختم کلام الله مجید در تراویح داشتند. در کل شهرستان خواف ۱۲۷ مسجد ختم قرآن داشتند که از همۀ مردم، ائمۀ مساجد، هیئتامناها و بهخصوص حفاظ حوزههای علمیه که این برنامه را اجرا کردند تقدیر و تشکر میکنیم. مسئله آخر مسئله کمک به فقرا است. در روزعید، صدقه فطر خود را هم حتماً ادا کنیم. اگر کسی تاکنون زکات مال خود را نداده است مال خود را پاک کند و این فریضۀ الهی را هم بهجا بیاورد. به امور خیریه و موسسات خیریه از جمله موسسه صالحین، موسسه آوای مهر، موسسه کمتوانان ذهنی و … کمک کنیم، چون صدقه دفع بلاست.
- مشاهده آلبوم عکس عید سعید فطر در پایین همین مطلب
دیدگاهتان را بنویسید